czarny013 #1 Napisano 29 stycznia 2014 Witam wszystkich. to mój pierwszy post na tej cenionej prze ze mnie stronie.Mam pytanie 1.Jakie będą dobre przweody do mojego zestawu Onkyo TX-8050 razem z kolunami STX FS-250n?długość przewodów to 7m na strone.Obecnie mam zwykłe przewody czysto miedziane (99%) beztlenowe.Oraz pytanie 2.Co sądzicie o podłączeniu mojego zestawu na bi-amping?Kolumny nie mają takiej możliwość ale ponoć mółbym je podłączyć w następujący sposób.Z Onkyo z kanału A-R i B-R pociągnąć 2x po 2 przewody i złązyć je prze jednej kolumnie, na zacisku.tak samo z rdugą kolumną z tym że z A-L i A-L.Co sądzicie?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Potpourri #2 Napisano 26 lutego 2014 Tylko po co jak 8050 ma tylko dwie końcówki mocy, a nie cztery. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Celdur #3 Napisano 26 lutego 2014 Z bardzo dobrych i tanich kabli to Alphard da Vinci SL-10 2x4mm2(zasięgnąłem tutaj opinii i lepsze które wpłyną dodatnio na dźwięk to już tylko za parę stówek za mb) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adamc #4 Napisano 27 lutego 2014 Podłączenie podwójne (bi-wire albo bi-ampli) ma sens jeśli kolumny mają podwójne terminale - wtedy zwrotnica, po zdjęciu zworek, osobno przekazuje prąd do sekcji wysoko i średnio tonowej i oddzielnie do nisko tonowej.Można takie kolumny łączyć w ten sposób nawet, jeśli wzmacniacz ma pojedyncze terminale na każdy kanał. W odwrotnym przypadku jest to bez sensu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #5 Napisano 27 lutego 2014 Bi-amping jest wówczas, gdy napędzasz kolumny dwoma wzmacniaczami albo końcówkami albo wzmacniaczem zintegrowanym i końcówką (jest kilka opcji). W swoim wzmacniaczu musiałbyś mieć dwie końcówki stereofoniczne a jest tylko jedna. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach