Gość Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 A lewej nie możesz minimalnie cofnąć? Bedzie lepszy, naturalny efekt niż balans wzmacniacza... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Czyli rozumiem, że wcześniej jedna kolumna grała ciszej a po zamianie miejscami druga gra ciszej?To rzeczywiście pewnie wina akustyki.A najlepiej by było jakbyś wkleił kilka zdjęć, taką panoramę pokoju. Z widokiem na Twoje miejsce odsłuchowe też.O akustyce pewnie czytałeś? To wiesz mniej więcej co może być grane.Ale jakbyśmy to zobaczyli, może coś jeszcze zdołało by Ci się podpowiedzieć.I tu się nasuwa inna refleksja.Czy to oznacza, ze Kenwood był nie popsuty? A ciekaw jestem jak Ci gra ten nowy wzmacniacz, który bardziej Ci się podoba brzmieniowo? Bo zamieniłeś na Denona 860? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 A nie masz możliwości (na chwilę ...) tak rozstawić kolumn w tym lub innym pokoju, by było prawidłowo i symetrycznie?A jak gra na słuchawkach?PozdrawiamPS. Swoją drogą - jeśli było ok, to po co zmieniałeś wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 No właśnie, jestem ciekaw Twoich wrażeń odnośnie brzmienia, ale na to jeszcze pewnie za wcześnie. Choć po krótkim odsłuchu powinieneś już coś powiedzieć w porównaniu do poprzedniego wzmacniacza, lepiej, gorzej ... ?Dokładnie, najlepiej byłoby rozstawić sprzęt w innym pokoju i słuchać różnic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiger Napisano 27 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2014 RoRo-Bo byłem pewien, że wzmacniacz jest popsuty.Problem był taki: prawa strona gra ciszej. Zamieniałem kolumny, a nawet kable miejscami i dalej prawa strona była ciszej. Puściłem muzyke z telefonu zamiast z gramofonu i dalej prawa była ciszej. Zatem wychodzi że gramofon, kable i kolumny zostały wyeliminowane więc padło na wzmacniacz. Wymieniłem go dzisiaj i bez większego skutku. Szczerze to czuje się jak idiota, bo dopłaciłem 150zł do wzmacniacza i jeszcze wydałem na paliwo.Narazie puściłem muzyke na szybko i powiem, że Denon gra całkiem przyzwoicie, ale mam wrażenie że Kenwood był trochę głębszy i miał "miększy" bas.Dorzucam zdjęcia mojego centrum dowodzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 No szkoda, że nie wziąłeś jednak ze sobą kolumn. warto się by się było pomęczyć. I od razu wiedziałbyś dwie rzeczy. Że to nie wina wzmacniacza i kolumn oraz jak gra Kenwood a jak Denen. Pisałem, ze będą się różniły.Co do akustyki a właściwie nie akustyki ale ustawienia kolumn, to napiszę jedno słowo.KATASTROFALNIE.Już dawno nie widziałem kolumn podłogowych grających w tak trudnych warunkach. Za blisko ściany, wciśnięte między regaliki a sofę. A wszystko zbyt blisko nich. Do tego stolik przegradzający miejsce odsłuchu.Ten fotel tyłem, to miejsce z którego słuchasz, rozumiem? Jedyny plus, ze fotel nie stoi przy samej tylnej ścianie.I ładna, nie powiem ale goła jak święty turecki podłoga. Plusy mogły by być takie, że lewa i prawa strona są dość zróżnicowane (nie gołe płaskie ściany). Po prawej stronie stolik ze sprzętem, kaloryfer, firanki, dalej jakaś półka, wyżej na parapecie można by dodać parę roślin i byłoby ok. Lewa strona otwarta, ale na tym murku można by coś zawiesić, np półkę/kratkę (w niej książki, płyty, maskotki, bibeloty) albo jakiś ustrój akustyczny.Prawa strona może grać głośniej, bo kolumna jest bliżej narożnika pokoju, który wzmacnia dźwięk, szczególnie niskie tony.Z lewej strony wszystko może trochę "uciekać" z racji otwartej przestrzeni. Choć żeby aż tak?A próbowałeś skręcić kolumny do środka w osi pionowej? Pewnie niewiele to da, ale możesz spróbować.Nie da się tak przearanżować ustawienia, aby kolumny stanęły koło innej ściany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Uważam, ze to wina akustyki. Kolumny masz wciśnięte między meble. Rozumiem, że nie zawsze każdy ma możliwość ustawienia sprzętu książkowo. Ale choćby dla testu i rozwiania wątpliwości o jakichkolwiek usterkach, wyciągnij je na pokój. Ustaw tak, aby razem a fotelem tworzyły trójkąt równoboczny. Poztaraj sie, aby nic nie stało pomiędzy Tobą i kolumnami i wtedy posłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiger Napisano 27 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Spróbuje coś poprzestawiać, ale nie wiem czy cokolwiek mi się uda. Właśnie ta kolumna która stoi koło gramofonu sprawia wrażenie, że gra głośniej. Chociaż teraz siedze na kanapie przy scianie i mam wrażenie że dżwięk jest wyśrodkowany. Dzięki za szczere słowa. Jestem początkujący i szczerze mówiąc nie zastanwiałem się zbytnio nad rozmieszczeniem.Co do dalszego porównania Kenwood vs Denon. Slucham dużo reggae i jak wiecie jest tam naprawde wiele instrumentów. Niektóre są bardzo niszowe, używane tylko w jakimś określonym regionie. Jeśli chodzi o separację pojedyńczych instrumentów, to mam wrażenie ze Denon przewyższa Kenwooda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Jeżeli uważasz, że gra lepiej, to dobrze. Gorzej, gdyby było odwrotnie. Póki co, możesz poeksperymentować.I chyba nie siedzisz na kanapie podczas odsłuchów ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Co do wzmacniaczy to oczywiście masz rację. Denon zagra bardziej rozdzielczo, może nawet dynamiczniej, ale chłodniej, z mniejszym wypełnieniem dźwięku w całym paśmie. Kenwood cieplej, bardziej chyba muzykalnie. Co kto lubi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiger Napisano 27 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Nie wiem jak gra jaki, ale skoro dobrze to uslyszałem, to znaczy że chyba mi słoń jednak na ucho nie nadepnął Jak chce coś słuchać, to siedze na fotelu, ale np jak gram w ps3, to siedze na kanapie, a nie wyobrażam sobie chyba żadnej czynności bez muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Prawa gra głośniej za sprawą szyby w oknie, dodatkowo lewa ciszej za sprawą otwartej przestrzeni po lewej stronie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiger Napisano 29 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2014 Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło- wymiana wzmacniacza nie wyeliminowała głośniejszej prawej strony, ale pozbyłem sie tego chwilowego harczenia na wysokich tonach. Napisze do sprzedawcy, bo widze, że już Kenwood jest wystawiony na allegro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 29 marca 2014 Udostępnij Napisano 29 marca 2014 W jakim celu, chcesz go odzyskać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tiger Napisano 30 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2014 Chce mu napisać, ze jest niesprawny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 marca 2014 Udostępnij Napisano 30 marca 2014 Pewnie nie wiedział, zmartwi się i nie będzie mógł spać w nocy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 31 marca 2014 Udostępnij Napisano 31 marca 2014 Cytat Spróbuje coś poprzestawiać, ale nie wiem czy cokolwiek mi się uda. Właśnie ta kolumna która stoi koło gramofonu sprawia wrażenie, że gra głośniej. Chociaż teraz siedze na kanapie przy scianie i mam wrażenie że dżwięk jest wyśrodkowany. Dzięki za szczere słowa. Jestem początkujący i szczerze mówiąc nie zastanwiałem się zbytnio nad rozmieszczeniem. Zamien kolumny miejscami i bedziesz wiedzial co jest grane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 2 kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2014 Firana lub sztory też się przydadzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts