Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,

Mam dość poważny jak dla mnie problem, a w zasadzie dość uciążliwy.
Mam SUB Taga SW-10 V.2 - generalnie sprawuję się bardzo dobrzez, w zestawie z głośnikami Taga Slim oraz ampli Denon X1000.

Pojawił mi się ostatnio dziwny problem gdy podłączyłem do innego gniazdka inne urzadzenie zasilane prądem - lampka nocna.

Sub sam się załączył i dziwnie brzeczy - wydaje z siebie dźwięk jakby brzęczenia.
jeżeli wyłączę lampkę albo wyjmę ją z kontaktu to problem cichnie icon_smile.gif - wiem, że brzmi to dość zagadkowo ale nie moge znaleźć odpowiedzi na mój problem.

Sub z apmli połączony kablem typu RCA.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi...
Napisano
Bywały takie przypadki dziwne na forum icon_smile.gif nie uziemnione gramofony, buczące komputery podpięte pod stereo...
Raz, proponowałbym zamontować listwę przepięciową ale z filtrami,
dwa sprawdzić stan obecnego przedłużacza, listwy, kabli,
trzy sprawdzić mocowanie kabelków i oprawki lampki i jako przeciwnik żarówek rtęciowo-energo-złudnych, jeśli taką masz, to wkręć normalną, energooszczędne też potrafią zakłócać .
trzy, sprawdź okablowanie suba, czy kable są ok ekranowane itd.
Napisano
dzięki za szybką odpowiedź.
generalnie każde inne urzadzenie podięte do innego gniazdka, powoduje ten sam efekt.
Własnie mam podpiętego laptopa i ta sama historia - sub mi buczy icon_smile.gif i zakłóca wieczór z żoną icon_smile.gif

Spróbuję podłączyć listwę z filtrem.

Kabli i tak nie będe mógł innych zampontować gdyż lecą mi pod podłogą... pozostaje sprawdzić zaproponowane rozwiązania i modlić się ...

Z chęcią przyję inne propozycje do rozpatrzenia
Napisano
To jest typowy przydźwięk sieciowy. Prąd z gniazdka ma częstotliwość 50Hz, czasami jest tak, że słychać to w głośnikach, bo jest to częstotliwość słyszalna dla człowieka. Oczywiście jest to efekt niepożądany i nie powinien mieć miejsca. Dostałeś od swojej instalacji elektrycznej darmową lekcję fizyki, teraz widzisz jak niektóre urządzenia "sieją" zakłócenia w sieci icon_wink.gif