PeterS Napisano 25 marca 2014 Udostępnij Napisano 25 marca 2014 Witam. Prosze o pomoc w doborze wzmacniacza dla kolumn głośnikowych Koda D92F. Sprzęt ma działać jako 2.0 a nie kino domowe. Tylko do słuchania muzyki. Wszystich zainteresowanych pomocą w tym temacie informuję, że wymienione kolumny mają impedencję wg produc 4 Ohm. Również interesuje mnie konfiguracja kolumn STX F-360 n. Dobór wzmacniacza w takim samym układzie stereo. Te akurat nie dla mnie lecz dla bliskiej osoby. Przy czym obydwie pary kolumn są faktem dla nas namacalnym więc dziękuję za ewentualne propozycje "lepszych" lub "gorszych" wyborów tylko bardzo proszę o dobór czegoś dzięki czemu będą grały czyli wzmacniacza. Oczywiście za sugestie lepszych konfiguracji także dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 25 marca 2014 Udostępnij Napisano 25 marca 2014 Witam.Wszystko jasne. Jednak nie podając budżetu na wzmacniacz, nie liczyłbym na propozycje. Nie napisałeś też, czy szukasz sprzętu nowego, czy używanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 25 marca 2014 Udostępnij Napisano 25 marca 2014 A przede wszystkim powinieneś przeczytać to:http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.htmlI napisać poprawnie pierwszy post, abyśmy mogli w miarę precyzyjnie Ci pomóc. A tak na marginesie w stereo dwie kolumny nazywamy po prostu kolumnami albo kolumnami stereo. Terminologia typu 2.0 czy fronty wywodzi się z kina domowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterS Napisano 25 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2014 (edytowany) Służę. Mam na imie Piotr. Mieszkam na Śląsku. Szczerze to nie sądzę żeby to maiło jakiekolwiek znaczenie w odniesieniu do doboru sprzętu ale skoro...to nie komplikuje. @.0 to uproszczenie. Może mylące ale chodzi mi o stereo. Sprzet nowy. A budżet... Poprostu oczekuje porady i propozycji. Zwracam sie z tym do osób doświadczonych. Kolumny nie są zbyt budżetowe więc nie musi być też wzmacniacz najdroższy. Choć wszyscy i my amatorzy i wy fachowcy wiemy że baaaardzo często drogi czy najdroższy nie oznacza najlepszy. Często nawet dobry. Doradzi ktoś rozsądnie i fachowo? Piotr. Edytowano 26 marca 2014 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 25 marca 2014 Udostępnij Napisano 25 marca 2014 No szkoda, że wiesz swoje i nie pozwolisz sobie pomóc. Jeśli o coś Cię proszę, to ma to znaczenie. Ty możesz sobie z tego nie zdawać sprawy, ale dla nas tu na forum to podstawa, by dać Ci dobrą w miarę precyzyjną odpowiedź na Twoje pytanie.Za mało danych podałeś. Ani wielkości pomieszczenia (mimo, że kolumny już kupione), ani rodzaju muzyki, ani preferencji brzmieniowych, ani nawet górnej granicy cenowej w jakiej mamy się zmieścić wybierając Ci wzmacniacz. A można, wierz mi do niezbyt drogich kolumn wybrać dobry i bardzo drogi wzmacniacz, który zagra z nimi super. Rozsądek to nie na tym forum ani nie dla audiofila.Oczywiście nie zawsze droższy znaczy lepszy, ale przeważnie tak jest niestety.Szkoda kasy na nowy wzmacniacz, bo lepiej (nieraz miażdżąco) za podobne pieniądze zagra używany, ale jak chcesz.Ja jak na razie nie podejmuje się tego zadania. Zastanów się i napisz więcej. Tymczasem dobrej nocy życzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterS Napisano 26 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2014 (edytowany) Pomieszczenie 5,8 m x 3,8 m. Zaproponuj coś nowego i starego dla tych 4 Ohm Koda i coś dla tych STX. Muzyka bardzo różna ale lubię słuchać głosno i bardzo często mam ochote na mocniejszego rocka i metal. Przyjemnych snów. Edytowano 26 marca 2014 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Z taki podejściem to wrõżbita z Ezo-tv nie pomoże Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Eee, tam nie pomoże, gość jest bardzo dobrrryyyy Dobierałem u niego kable do zestawu.A swoja drogą, to autor wątku jest niesamowicie "wylewny" Ja do znajomych w błachej sprawie pisuję dłuższe smsy :!: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 26 marca 2014 Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Nowy czy używany? Jaki budżet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterS Napisano 26 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2014 Cytat Eee, tam nie pomoże, gość jest bardzo dobrrryyyy Dobierałem u niego kable do zestawu.A swoja drogą, to autor wątku jest niesamowicie "wylewny" Ja do znajomych w błachej sprawie pisuję dłuższe smsy :!: Nie chciałbyś czytać moich esów. Długość ich by Cię przybiła. Zawsze samoistnie przechodzą w emy o duuużej pojemniści, bez dołączania plików graf. To tyle wylewności. Może jeszcze tylko info, że moich kabli nie dobierałeś. Sam to zrobiłem kiedy potrzebowałem. A pomocy jak widzę mi nie udzielisz. Wiesz, powiem Ci jeszcze wylewnie, że szczerze na Ciebie liczyłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obas Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Jak się na kogoś liczy, to trzeba też trochę dać od siebie. A nie podchodzić do tematu: "Liczę na Ciebie, nie spierdol tego"A temat kabli pokazuje tylko jak bardzo rozumiesz o czym tutaj się pisze... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Cytat Służę. Mam na imie Piotr. Mieszkam na Śląsku. Szczerze to nie sądzę żeby to maiło jakiekolwiek znaczenie w odniesieniu do doboru sprzętu ale skoro...to nie komplikuje. @.0 to uproszczenie. Może mylące ale chodzi mi o stereo. Sprzet nowy. A budżet... Poprostu oczekuje porady i propozycji. Zwracam sie z tym do osób doświadczonych. Kolumny nie są zbyt budżetowe więc nie musi być też wzmacniacz najdroższy. Choć wszyscy i my amatorzy i wy fachowcy wiemy że baaaardzo często drogi czy najdroższy nie oznacza najlepszy. Jak widać autor lubi pisać dużo, ale nie na temat bez składu i ładu, niektóre zdania bez związku z innymi lub sens ich zna tylko autor. Oburza się jednak i nie rozumie co jest istotne i tego nie napisze mimo prośby. A że nie rozumie co czyta, widać ws wątku kabli Cytat Może jeszcze tylko info, że moich kabli nie dobierałeś. Sam to zrobiłem kiedy potrzebowałem. Cytat Pomieszczenie 5,8 m x 3,8 m. Zaproponuj coś nowego i starego dla tych 4 Ohm Koda. Muzyka bardzo różna ale lubię słuchać głosno To niestety jedyne istotne informacje, na podstawie których możemy zaproponować mocny wzmacniacz, a jaki autor w swej przenikliwości pewnie już wie.Jak dla mnie cały wątek autora, to albo zwyczajna prowokacja, lub totalny brak, nie braku wiedzy, ale chęci jej przyswojenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 Jak idziesz do lekarza z bólem brzucha a on Cię pyta czy masz podwyższoną temperaturę, co ostatnio jadłeś oraz czy się wypróżniałeś, to odpowiesz mu, że po drodze widziałeś kominiarza a w ogóle, to nie na temat są jego pytania, bo Cię brzuch boli, więc niech da Ci odpowiedź dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 27 marca 2014 Udostępnij Napisano 27 marca 2014 PeterS napisz ten post porządnie, podaj wszystko co jest potrzebne, co jest zawarte w zakładce i po problemie. Nie rozumiem po co przeciągać temat w taki sposób. Tak niczego się nie dowiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts