quentin83x Napisano 11 maja 2014 Udostępnij Napisano 11 maja 2014 Witam, jestem poczatkujacy w tym temacie, prosze o szybka pomoc...Kupilem glosniki i chce ja podlaczyc do wzmacniacza...Glosniki maja wyjscie Speakon i takie mam tez kable..ale do wzmacniacza mozna je podlaczyc tylko i wylacznie dwoma osobnymi kabelkami ( to sie chyba nazywa ´na krotko`)...moge wiec jedna wtyczke Speakon rozbudowac i podlaczyc do wzmacniacza kabelkami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 maja 2014 Udostępnij Napisano 11 maja 2014 Tylko połącz plus wzmacniacza z plusem kolumn. A minus z minusem.http://info.sommercable.com/2__produkte/2_...utspr_kabel.htm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin83x Napisano 11 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 maja 2014 Czerwony kabelek z czerwona wtyczka i bialy z czarna wtyczka? czy kolory nie maja tutaj znaczenia`?moj wzmacniacz to Yamaha P1600 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 maja 2014 Udostępnij Napisano 11 maja 2014 Najlepiej daj jakieś zdjęcia albo rysunki, bo obawiam się, że możemy się nie zrozumieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin83x Napisano 12 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2014 Wiec na zdjeciu widac wejscie Speakon do glosnika a na drugim polaczenie glosnikow do wzmacniacza..i jak to polaczyc? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 maja 2014 Udostępnij Napisano 12 maja 2014 Chodziło mi o to jak wygląda połączenie kabelków we wtyku speakon, bo jak wyglądają takie gniazda i gniazda we wzmacniaczu, to wiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin83x Napisano 13 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2014 Mam 2 niby takie same kable ale jeden ma niebieska zakretke a drugi bardziej fioletowa...tutaj sa zdjecia koncowki pierwszego i drugiego kabla Kabel 1 Kabel 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 maja 2014 Udostępnij Napisano 13 maja 2014 Nie widzę na tych zdjęciach, ale kabelek podłączony do 1+ podłączysz do plusa (+) czerwonego zacisku we wzmacniaczu.A kabelek 1- do minusa (-) czarnego zacisku we wzmacniaczu. Gdzieś na wtyczce powinno być opisane który jest 1+ a który 1-. Tak samo zrobisz dla drugiego kanału (kolumny), lecz oczywiście jeśli pierwszą podpiąłeś pod left (L) we wzmacniaczu, to drugą kolumnę pod right ® we wzmacniaczu. Ale to pewnie wiesz.Przy włączaniu głośniki niskotonowe w obydwu kolumnach powinny się wychylać w tę samą stronę (raczej powinno je wypychać na zewnątrz niż wciągać). Ale nie będzie to widoczne przy każdym wzmacniaczu, to zależy od jego konstrukcji, zabezpieczeń itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 maja 2014 Udostępnij Napisano 13 maja 2014 Witam.A nie zastanawiałeś się nad zmianą gniazd w kolumnach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin83x Napisano 13 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2014 nie mam pojecia jak mozna zmienic gniazda w kolumnach...myslalem ze i w kolumnach i wzmacniaczu bedzie gniazdo speakon i je eleancko podlacze jednym kablem...jakos sobie poradze z tymi plusami i minusami..nie bylem tylko pewny czy mozna speakon rozbudowac i czy to nie popsuje glosu...a tak zapytam jeszcze...podlaczanie keyboardu do wzmacniacza duzymi jackami jest jak najbardziej wporzadku?( Keyboard Yamaha Tyros 3) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 maja 2014 Udostępnij Napisano 13 maja 2014 Zapytam tak z ciekawości. Czy te Twoje kolumny to nie są czasami jakieś estradówki ? Jaki wzmacniacz masz do tego ? Bo coś mi się wydaje, ze celem tego zestawu, nie będzie chyba słuchanie muzyki, tak ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 13 maja 2014 Udostępnij Napisano 13 maja 2014 Gniazdo głośnikowe, a właściwie terminal głośnikowy można już kupić za ...2 zł na allegro, czy w sklepie elektronicznym, ale zwyczajowa cena to powiedzmy 7-20 zł ( choć są i droższe ) . Można nawet czasem dobrać wielkość do tego obecnego, aby nie rozwiercać( jeśli nie czujesz zdolności manualnych ) Takie wejście nie ograniczałoby Cię długością obecnych "specyficznych "kabli, mógłbyś kupić dowolne miedziane, wedle preferencji .Wymiana jest prosta odkręcasz stare dopasowujesz nowe, lutowanie dwu kabelków plusa i minusa i koniec. Czasem nawet bez lutowania na tzw. wsuwki.http://allegro.pl/terminal-glosnikowy-gnia...4165977807.html , http://allegro.pl/terminal-glosnikowy-gnia...4228049611.html , http://allegro.pl/terminal-glosnikowy-rsa-...4164971943.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin83x Napisano 14 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2014 Tak, to sa male estradowki - Skytec. Chce do tego podlaczyc keyboard i robic male imprezki, do sluchania muzyki to zestaw Pionieer i Koda:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 maja 2014 Udostępnij Napisano 14 maja 2014 No właśnie, a jaki masz wzmacniacz do nich ? Wzmacniacz do takich kolumn powinien mieć takie gniazda. Dlatego pytałem jaki masz wzmacniacz, czy chcesz podłączyć je do tego Pioneera ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quentin83x Napisano 14 maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2014 To jest pionieer vsx519 ale tego uzywam do kina domowego, on sie nie nadaje na scene..juz raz probowalem z innymi glosnikami i sie bardzo rozgrzal przez godzine, do skytecow mam wzmacniacz Yamaha P1600 i wyzej jest zdjecie gniazd do ktorych podlacza sie glosniki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 14 maja 2014 Udostępnij Napisano 14 maja 2014 Aha to ok. W takim razie musisz podłączyć tak, jak wcześniej radził F1angel. Przeróbkę gniazd sobie daruj. Dla komfortu podłączania w przyszłości, możesz dokupić końcówki typu banan, oznaczone kolorami. Możesz też oznaczyć kabelki izolacją termokurczliwą, żeby nie pomylić plusa z minusem przy kolejnym podłączaniu sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts