kamij #1 Napisano 2 czerwca 2014 Witam, W tym temacie chciałbym podrążyć temat budżetowych amplitunerów KD a konkretnie mam pytanie odnośnie yamahy 2866. 1. czy widoczne z tyłu wyjścia audio, obok subwofera to jest tzw pre out do którego można podłączyć wzmacniacz stereo i niezależnie słuchać muzyki na stereo? 2. Mam nowy szatański plan, żeby kupić tego typu amplituner i na razie na nim posłuchać muzyki, żeby docelowo mieć punkt odniesienia przy wyborze wzmacniacza stereo w przyszłości, a ten amplituner zostawić z racji mnogości wejść (analog/hdmi/toslink/coaxial) tylko czy takie podejście w ogóle ma sens? 3. jakie inne budżetowe amplitunery posiadają pre out? 4. jeszcze jedna bardziej ogólna kwestia, czy jest sens upierać się na tym aby puścić dźwięk z TV za pomocą Toslink (co wiąże się z drogim wzmacniaczem stereo bądź kombinowaniem jak wyżej) czy odpuścić to sobie i puścić dźwięk wyjściem analogowym i tym samym kupić tradycyjny wzmacniacz lepszej klasy?Ogólnie chcę podłączyć stereo pod TV, ale mieć jeszcze wejścia na podłączenie laptopa i może xboxa, wykorzystywane będzie w pomieszceniu 18m2 70tv/30muzyka. Ideałem byłby wzmacniacz z wejściami Toslink+3hdmi+analog i do tego monitory (bo zmieszczą mi się na komodę)poradzcie coś bo szukam i czytam już miesiąc czasu i nim więcej się dowiaduję tym bardziej nie wiem na co się zdecydować. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #2 Napisano 2 czerwca 2014 Witam.Jak chcesz, żeby ktoś sensownie Ci doradził, to podaj chociaż ile maksymalnie możesz przeznaczyć na sprzęt. Możesz też przeczytać zakładkę Pierwsze posty, tam się dowiesz co i jak napisać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamij #3 Napisano 2 czerwca 2014 Sorry ale słowo daję nie mogę znaleźć zakładki pierwsze posty - możliwe, że w pracy nie wszystko mi się wyświetla ;/Mój budżet zależy w sumie od kilku czynników, jeżeli używany sprzęt to tak 1500, jeżeli nowy to na raty 2000. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pacio94 #4 Napisano 2 czerwca 2014 Serio Ci się nie wyświetla? Czy może jednak nie widzisz? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #5 Napisano 2 czerwca 2014 Pacio94, a na Twoim zdjęciu się wyświetliło , masz inny internet ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamij #6 Napisano 2 czerwca 2014 Mea Culpa jednak nie widzę już się poprawiam:1) Ile pieniędzy możemy przeznaczyć na sprzęt?Używany 1500zł nowy 2000zł2) Czy sprzęt ma być nowy, czy używany. A może dopuszczamy obie możliwości i "mieszankę"?Dopuszczam wszystko jednak wolałbym nowe kolumny - raczej nie kupię w ciemno z drugiego krańca polski bez słuchania, kolumny do stereo to już nawet mam wybrane mission MX2, tylko jeżeli kupię zestaw budżetowy KD z prismami 100 (o ile na pytanie z pierwszego postu odnośnie wyjścia pre out będzie twierdząca odpowiedź) to ewentualny zakup kolumn będzie w późniejszym terminie.3) Czy chcemy sprzęt stereo, kino domowe czy sprzęt analogowy (gramofony, lampy), bo od tego zależy m.in. dobór działu. Albo nie wiemy i jeszcze się nad tym zastanawiamy? Są też inne działy jak DIY, PCAudio/iPhone/iPod, Muzyka itp.Jeżeli kino domowe - to orientacyjne proporcje (np. głównie filmy, 20% muzyka w stereo z CD) filmów i muzyki.Więc jak pisałem idealny byłby wzmacniacz stereo z różnymi wejściami, ponieważ nie mam gdzie umieścić kolumn surround a podobno lepiej obejżeć film na dobrym stereo niż posłuchać muzyki na kiepskim KD. Stosunek muza do kina to 30:70 ale na jakości muzyki zależy mi zdecydowanie bardziej niż na efektach kinowych. Źródłem będzie głównie TV i komputer.4) Jaki jest sprzęt towarzyszący (np. mamy wzmacniacz XXX, szukamy kolumn podłogowych do 2 tysięcy)?Nie mam nic, do tej pory miałem wychwalaną pod niebiosa Yamahę mcr750 jednak jak dla mnie jest to poprostu słabo grający bubel i oczekuję zupełnie czego innego, głębszego dźwięku, większej przestrzeni, basu który schodzi nisko, ale staje w miejscu jak wryty kiedy trzeba a nie buczy, poprostu nie kupie już sprzętu w ciemno, ale nie mam też czasu na odsłuchy więc najpierw chcę wybrać kilka rzeczy i wtedy posłucham5) Jaka jest powierzchnia pokoju? Można też uzupełnić to o wymiary i rysunek tego, co znajduje się w pokoju (ale niekoniecznie od razu w pierwszym poście musi być wszystko) oraz czy pokój jest jakoś przygotowany do odsłuchów.Nie jest za bardzo przygotowany, mam zamiar zrobić taki panel akustyczny osdobny i powiesić go nad kanapą, wymiary to niecałe 4 na niecałe 56) Jakiej muzyki słuchamy (np. głównie muzyka elektroniczna i klasyczna albo mocne granie i heavy metal)?Oj wszstko od metalu po disco polo (każdy z domowników słucha czego innego), jednak jakość ma być przede wszystkim w kawałkach metalowych i rockowych7) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?uhhh nie wiem, to też w sumie powiązane z pierwszym postem8 ) Jakich funkcji oczekujemy od sprzętu, pod co będzie podłączony (np. konieczne jest w amplitunerze wejście cyfrowe optyczne/koaksjalne lub HDMI do podłączenia pod telewizor, albo gniazdo USB do odtwarzania plików w mp3). Też powiązane z pierwszym postem... ja to mam wymagania Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamij #7 Napisano 3 czerwca 2014 I co nic nie da się poradzić na moje dziwne pomysły? Coś czuję że chyba kombinuję jak koń pod górkęDodam jeszcze, że na rysunku kolumny i sprzęt będą tam gdzie jest TV, od biedy mogę też zmieścić wąskie podłogówki, jednak wolałbym monitory na komodę.EDIT: Możę znalazłem połowiczne rozwiązanie moich wymagań, mogę kupić wzmacniacz Technics SU-V90D tylko nie chcę przepłącić, ile Waszym zdaniem takie cacko jest teraz warte? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #8 Napisano 3 czerwca 2014 Mimo wszystko skupił bym się na amplitunerze stereo, z potrzebnymi Ci wejściami. Dźwięk jednak lepszy, zwłaszcza w muzie, niż w kd, a zamiast 5 kolumn( często kiepskich), dwie dobre.Wybór jest niewielki najtańszy onkyo tx 8020 za tys. ( 8050 z radiem www i usb) kenwood ra5000 ( ma nawet hdmi i tryby kinowe też koło 1200) potem Harman kardon 3490 za 1600zł i yamaha RN500 za 2000zł. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamij #9 Napisano 3 czerwca 2014 Cytat Mimo wszystko skupił bym się na amplitunerze stereo, z potrzebnymi Ci wejściami. Dźwięk jednak lepszy, zwłaszcza w muzie, niż w kd, a zamiast 5 kolumn( często kiepskich), dwie dobre.Wybór jest niewielki najtańszy onkyo tx 8020 za tys. ( 8050 z radiem www i usb) kenwood ra5000 ( ma nawet hdmi i tryby kinowe też koło 1200) potem Harman kardon 3490 za 1600zł i yamaha RN500 za 2000zł. Czyli tego dziadka z Technicsa lepiej sobie odpuścić? I uważasz że jednak lepiej postawić na wejście cyfrowe niż puścić audio z TV po analogu?Ten kenwood wydaje się idealny, teraz pytanie jak to zagra ze wspomnianymi Mission mx2? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #10 Napisano 3 czerwca 2014 Bądź konsekwentny mówiłeś że są Ci potrzebne wejścia cyfrowe, mając nowy tv ledowy itp, dźwięk wypuścisz z niego tylko optykiem . Ja sobie poradziłem podpinając dekoder nc+ i dvd analogowo, kablami rca do klasycznego amplitunera stereo Jeśli jednak planujesz klasyczny wzmacniacz ( jednak?) to niekoniecznie technics, bo są lepsze i ładniejsze Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamij #11 Napisano 3 czerwca 2014 Zawiesiłem oko na tym technicsie tylko dlatego, że to wysoki model i ma wejście optyczne, mółbym więc połączyć wszystkie urządzenia przez poprzez TV (ampli<-TV<-xbox, laptop)Jeżeli masz podpięte takie rzeczy analogowo to jesteś właśnie osoba której szukam Jak jest z jakością dźwięku w takim przypadku w porównaniu do połączeń cyfrowych? Czy według Ciebie brnąć dalej drogą połaczenia cyfrowego i kombinować z tymi nietypowymi amplitenurami 2.1(wtedy cenowo: kenwood 1200+missiony 800) czy na przykład zakupić prosty używany wzmacniacz i podłączyć analogowo (cenowo: używany wzmak 300PLN+missiony 800+ amplituner KD typu yamaha 2866 1000pln) Cenowo wychodzi podobnie, z mnogością wejść podobnie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #12 Napisano 3 czerwca 2014 Trzeba mieć te świadomość tego, że wymienionych amplitunerach DAC wejścia cyfrowego to nie jest wielkie hi-fi ... nawet jak amatorowi wydaje że nie szumi i jest ok Druga sprawa nawet jakby był super hiper, to przecież sygnał audio nadawanych programów telewizyjnych, filmów dodatkowo przetworzony przez dac wyjściowy np. telewizora to też nie najlepsza konwersja i mieszanka.Mając wcześniej amplituner kina domowego pioneer vsx robiłem testy muzyki z CD która szła po kablu optycznym lub RCA ( ekranowanym standardowym prolinku za 25zł ) i z racji tego że był to "tani" amplituner różnic nie słyszałem, choć wskazałbym kabel RCA jako faworyta - niuanse, barwa.Aktualnie mam stereo i dźwięk z CD biegnie lepszym markowym rca, natomiast z dekodera nc+, jak i dvd również kablami rca.Reasumując różnicy w dźwięku myślę że nie usłyszysz, a na pewno nie na minus co do kabli analogowych, cóż może będzie ich para więcej, względem jednego optycznego wychodzącego z tv. Jednak masz szerszy wybór wzmacniaczy i amplitunerów niż te 4/5 wyjatków z wejściami optic itd . Mnie osobiście harman się średnio podoba ( błyszczący plastik fantastic ), yamaha gra ostrawo z niektórymi kolumnami, wychodzi na to że tylko onkyo by mnie może zainteresowało . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamij #13 Napisano 3 czerwca 2014 Czyli wszystko jasne, cały mój misterny plan trafił szlag i wracam do punktu wyjścia . Oleję więc te wejście cyfrowe i zacznę od początku szukać standardowego wzmacniacza stereo pod te missiony mx2 które sobie wybrałem.DziękiPozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach