Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Peebuls

Problem z kolumną

Recommended Posts

No więc tak... Przerywa prawa kolumna (zestaw MB Quart MCS 690). Próbowałem podłączyć zestaw pod inne wejście we wzmacniaczu, wymieniałem kabel i nic. Gdy już zacznie przerywać po pokręceniu trochę głośnością wszystko wraca do normy. Początkowo myślałem, że to wina potencjometra we wzmacniaczu ale na innych kolumnach wszystko gra jak trzeba. Niestety na tym moja "wiedza" się kończy. Jak myślicie, co może być nie tak? Pozdrawiam.

Ps. Przerywanie pojawia się w róznych momentach. Czasem zestaw potrafi grać dobrze przez cały dzień, czasem przerywać zaczyna zaraz po włączeniu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam.

Rozumiem, że podłączałeś do wzmacniacza inne kolumny i grały ok, więc stawiasz, że to wina Twoich kolumn ?. Teraz pytanie, czy podłączałeś kolumny, jak wzmacniacz już pograł trochę, czy na zimno ? Zamieniałeś kolumny stronami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sytuacja wyglądała tak, że miałem na raz podłączone dwa zestawy. Gdy mój zaczynał przerywać zmieniałem na drugi i tamten nie przerywał, przy powrocie do mojego zestawu znów przerywało (gdy podłączony był tylko mój zestaw zachowywał się tak samo). Wydaje mi się, że próbowałem zamienić kolumny stronami, ale dla pewności sprawdzę to jutro raz jeszcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprawdź jeszcze dla pewności. Będzie przynajmniej wiadomo, czy to wzmacniacz, czy kolumny (choć z tego co piszesz, wypadałoby winić kolumny). Sprawdzić nie zaszkodzi.
Napisz jeszcze jaki masz wzmacniacz i co to za druga para kolumn.
Zastanawiałem się, czy to czasami nie zimny lut, ale skoro na innych kolumnach takie zachowanie nie ma miejsca, to dość podejrzane.
A gdy przerywa, to wszystkie głośniki milkną w kolumnie ? I przerywa, trzeszczy, czy przestaje grać i wraca w krótkich odstępach czasowych ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak miałeś podłączone 2 pary kolumn to pewnie do sekcji A i B - zamień podłączenie do sekcji. Może padło coś (np zimny lut jak sugeruje zieluwid) tylko w jednej sekcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jak miałeś podłączone 2 pary kolumn to pewnie do sekcji A i B - zamień podłączenie do sekcji. Może padło coś (np zimny lut jak sugeruje zieluwid) tylko w jednej sekcji.




Popróbuję i dam znać. Póki co zamieniłem kable miejscami tak jak radził zieluwid i od trzech godzin gra dobrze, ale tak jak pisałem, czasem nawet i dzień-dwa było ok, a potem nagle problemy... Zobaczymy, dam znać icon_smile.gif. No i dziękuję oczywiście za odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przeczyść bardzo dokładnie wszystkie gniazda, miejsca styku z przewodami. Użyj alkoholu. Nie wiem jakich kabli używasz. Może to nie wina kolumn, ani wmaniacza, tylko okablowania ? Jak masz jakieś kable bez konfekcji, to odetnij końcówki przewodu, żeby były świeże.
Wypadałoby też podłączyć te MB Quarty do innego wzmacniacza i poobserwować, czy przerywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Sprawdź jeszcze dla pewności. Będzie przynajmniej wiadomo, czy to wzmacniacz, czy kolumny (choć z tego co piszesz, wypadałoby winić kolumny). Sprawdzić nie zaszkodzi.
Napisz jeszcze jaki masz wzmacniacz i co to za druga para kolumn.
Zastanawiałem się, czy to czasami nie zimny lut, ale skoro na innych kolumnach takie zachowanie nie ma miejsca, to dość podejrzane.
A gdy przerywa, to wszystkie głośniki milkną w kolumnie ? I przerywa, trzeszczy, czy przestaje grać i wraca w krótkich odstępach czasowych ?



O proszę... Zamieniłem kabelki w kolumnach i teraz lewa przerywa a prawa gra ciągle. Spróbuję jeszcze podłączyć je do wtyków na kolumny "B" i dam znać co się dzieje. I jeszcze jedna rzecz - jak zaczyna przerywać głośność mogę równie dobrze zwiększyć na komputerze co na odtwarzaczu CD (w zależności od tego skąd gra muzyka) i "załapuje", nie muszę tego robić na wzmacniaczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziwna sprawa. Jeśli chodzi o zestaw "B" to przerywa zawsze ta kolumna, która jest podłączona do zaznaczonego na czerwono złącza, natomiast jeśli chodzi o zestaw "A" to w obu zaznaczonych przypadkach przerywa kolumna prawa. Zgłupiałem już... icon_smile.gif Może by spróbować podłączyć prawą do tego nieoznaczonego w zestawie "B" a lewą do któregokolwiek z zestawu "A" i spróbować na wzmacniaczu wybrać A+B? icon_wink.gif

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tzn. zmieniałem podłączenia z tyłu wzmacniacza (od kolumn kabli nie odłączałem). Poza tym tak jak piszę - w przypadku zestawu "A" jakbym nie podpiął to prawa przerywa. No i na dodatek w prawej kolumnie był najpierw ucinany raz jeszcze, a potem zmieniany kabel (to pierwsze co przyszło mi do głowy icon_smile.gif)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Peebuls, musisz wyeliminować coś, żeby wyeliminować coś. Albo podłącz te Quadrale do innego wzmacniacza, albo przynieś od kogoś, czy kup 2 metry kabla i sprawdź, czy nadal przerywa. Tak będziesz się kręcił w kółko, bez żadnego efektu.
Zmienisz kable, będzie przerywać, to znaczy, że albo wzmacniacz albo kolumny. Podłączysz Quadrale do innego wzmacniacza, to będziesz wiedział już, czy one są problemem, czy piecyk.

Sprawdź to porządnie, za darmo domowym sposobem, chyba, że wolisz zapłacić za ekspertyzę w serwisie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Przeczyść bardzo dokładnie wszystkie gniazda, miejsca styku z przewodami. Użyj alkoholu. Nie wiem jakich kabli używasz. Może to nie wina kolumn, ani wmaniacza, tylko okablowania ? Jak masz jakieś kable bez konfekcji, to odetnij końcówki przewodu, żeby były świeże.
Wypadałoby też podłączyć te MB Quarty do innego wzmacniacza i poobserwować, czy przerywa.



Prawdopodobnie dopiero za tydzień będę miał okazję przetestować kolumny na innym wzmaku więc pokombinuję jeszcze z tymi kablami. Używam najprostrzych możliwych kabli kolumnowych (zapłaciłem za nie jakieś 15 zł za jeden - 2m). Przy okazji zadam pytanie - w kolumnach i wzmacniaczu nie posiadam zaciskanych uchwytów na kable tylko takie przykręcane (widać na fotce z poprzedniego posta). Należy je docisnąć jak najmocniej czy nie siłować za bardzo? Do tej pory miałem przykręcone na maksa... icon_smile.gif

Załączam jeszcze fotkę kabla po wyjęciu (po lewej) i świeżo uciętego (po prawej). Kabel nie był długo używany. Czy to nromalne, że tak to się prezentuje? Wybaczcie tego typu pytania, ale to mój pierwszy sprzęt tego typu... icon_smile.gif

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Z tego co widze kolumny sa 4 ohm a wzmacniacz od 8 ohm moze w tym tkwi problem.



Z tyłu wzmacniacza: Speakers A or B: 4-16 ohm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tym się nie przejmuj, to normalne, że końcówka kabla z czasem zmienia kolor. Można odciąć i zakręcić od nowa. A nakrętki na gniazdach powinny być dokręcone mocno, ale z umiarem. Mogą popękać jak przesadzisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dopiero teraz udało mi się sprawdzić głośniki z innym wzmacniaczem. Wychodzi na to, że problem jednak tkwi w kolumnach. Chociaż sprawa jest dziwna bo przerywa zawsze jedna kolumna - lewa lub prawa, nigdy obie... Problem potrafi pojawić się za równo po dwóch godzinach jak i po dwóch dniach. Nie bardzo wiem co z tym zrobić... icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trzeba by sprawdzić wszystkie połączenia, wykręcić głośniki, sprawdzić, czy luty są w odpowiedniej kondycji, podobnie na zwrotnicy i terminalach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli raczej bez pomocy fachowca się nie obejdzie. Podejrzewam, że sam mógłbym je jeszcze bardziej "naprawić" icon_smile.gif.

A tak trochę odbijając od tematu samych kolumn: Czy przy uszkodzonym potencjometrze głośności we wzmacniaczu mozliwe jest, że dzwięk przerywa tylko w jednej kolumnie i zaczyna się to przerywanie pomimo tego, że nie dotykam w ogóle tego potencjometra? I czy tego rodzaju przerywanie byłoby słyszalne na słuchawkach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jako że temat trochę "opadł" to podbijam. Może ktoś będzie umiał odpowiedzieć na postawione w poprzednim poście pytania? icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A czy na słuchawkach przerywa także ?! Jak tak, to kolumny zdrowe.
Już nie pamiętam. Czy podłączałeś do nich inny wzmacniacz, aby się upewnić co do poprawności działania kolumn ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No więc tak. Z tego co zaobserwowałem problem na słuchawkach nie występuje. Po użytkowaniu przez około tydzień innego wzmacniacza stwierdzam, że przerywanie wystąpiło raz, tyle że sam zastępczy wzmacniacz nie jest najwyższych lotów i swoje lata już ma (jakaś stara Unitra, w której potencjometry trzeszczą więc i tu może być coś z nimi nie tak). Niestety nie mam innego zamiennika. Stąd też moje pytanie czy zepsuty potencjometr może ujawniać się przerywaniem tylko jednej z kolumn, nigdy dwóch.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×