zieluwid Napisano 16 lipca 2014 Udostępnij Napisano 16 lipca 2014 Peebuls, weź ten wzmacniacz i zanieś do serwisu, albo do jakiegoś lokalnego elektronika (taniej wyjdzie). Pytasz już o to od jakiegoś czasu i jak widać problem nadal istnieje. Zajmij się tym, zanim uszkodzisz sobie poważniej wzmacniacz, albo kolumny, narażając się na dużo większe koszty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 16 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2014 Majtek2013, przerywała Ci ciągle ta sama kolumna czy różnie? zieluwid, tak właśnie planuję zrobić. Sam nic niestety nie wymyślę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 16 lipca 2014 Udostępnij Napisano 16 lipca 2014 Przerywała jedna kolumna (i prawdę mówiąc przerywa nadal ale przerywanie ustaje gdy poruszam chwilę przełącznikiem, wiec z naprawą mi się nie śpieszy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 17 lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 lipca 2014 Tak czy inaczej, kiedyś trzeba będzie taki, czy inny problem wyeliminować. Samo się nie naprawi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 21 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 Jeszcze jedno (ostatnie) pytanie . Chciałbym mieć jednak pewność czy zawozić do specjalisty głośniki czy wzmacniacz (tak jak pisałem wcześniej, ten drugi na którym testowałem kolumny nie był najwyższych lotów i ma prawdopodobnie skopany potencjometr). Czy mogę pod tego mojego Kenwooda podpiąć głośniki z miniwieży czy raczej je w ten sposób po prostu uszkodzę...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 Kolumienki od miniwieży będą łatwym obciążeniem dla tego wzmacniacza. Bardziej one narażone są na zniszczenie. Ale jeśli nie będziesz zbyt mocno kręcil gałką wzmocnienia w prawo, to nie powinno się nic stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 Ja zawiózłbym wzmacniacz do sprawdzenia na pierwszy ogień.Co do podłączenia głośników od mini wieży, to trzeba sprawdzić ich parametry, a w szczególności impedancję. Jakie to głośniki dokładnie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 21 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 (edytowany) Na jednym komplecie podana jest tylko impedancja, która wynosi 8 omów. Na drugim zaś:Impedancja - 4 omyMax. Power: 20W (Program)Freq. Range: 60-18000 MhzS. P. L.: 85dB/1 (1m) Edytowano 21 lipca 2014 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 No ok, ale ile chcesz podłączyć kompletów kolumn jednocześnie ? Dwa, po co ? To bez sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 21 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 Nie, nie. Chcę podłączyć jeden, ale pytasz o specyfikację więc podaję dla obu . Które lepiej podpiąć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 No to wszystko ok. Myślałem, że chcesz podpinać dwa komplety. Już chyba zdążyłeś się zorientować, czytając to Forum, że to bezsens.Dobra, które podłączyć ? Coś podpowiem Ci jak napiszesz jakie to kolumny. Jeżeli obie pary od jakichś wieżyczek choinek, to które chcesz. Chyba, że masz tam coś innego w zanadrzu. Daj znać. Czekam na info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 21 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 (edytowany) Pierwsze kolumny (te dokładniej opisane) pochodzą z wieży LG FE 262E. Drugie, te 8 omów pochodzą natomiast z modelu Elemis CD 6238. Oba sprzęty nie składają się z oddzielnych segmentów. Edytowano 21 lipca 2014 przez RoRo Używaj przycisku "ODPOWIEDZ" -wtedy nie cytujesz wypowiedzi poprzednika Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 Tych Elemisów nie mogę nawet znaleźć. Widziałem te LG. Szału nie ma. Tymczasowo możesz je podłączyć, Twój wzmacniacz toleruje kolumny o impedancji od 4 do 16 ohm. A z takimi kolumnami poradzi sobie bez problemu. Na dłuższą metę szukałbym czegoś przyzwoitego, bo te tylko będą degradować brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 21 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 (edytowany) Właśnie też mam problem ze znalezieniem tego modelu Elemis. Jasna sprawa, chcę tylko zobaczyć czy na tych kolumnach też będzie przerywało - przynajmniej mam pewność, że te kolumny są w 100% sprawne więc będę miał jasność. Jutro spróbuję je podpiąć. Dzięki serdeczne za zainteresowanie i odpowiedź . Edytowano 21 lipca 2014 przez RoRo Używaj przycisku "ODPOWIEDZ" -wtedy nie cytujesz wypowiedzi poprzednika Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 lipca 2014 Sprawdź na tych LG i obserwuj co się będzie działo. Nie mogę zagwarantować co jest u Ciebie nie tak ze sprzętem. Ale jak pisałem wcześniej, w pierwszej kolejności sprawdzałbym wzmacniacz.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 23 lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2014 No i proszę... przerywanie nadal występuje. Czas się wybrać do elektronika. Raz jeszcze dziękuję za porady! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 lipca 2014 Udostępnij Napisano 23 lipca 2014 No i widzisz, a jednak to wzmacniacz. Dobrze, że sprawdziłeś na innych kolumnach, teraz masz jasność w temacie. Podrzuć go gdzieś na przegląd. Skoro wzmacniacz działa i przerywa od czasu do czasu, to zapewne to jakaś pierdółka i naprawa może okazać się niewielkim kosztem.Daj koniecznie znać, jak będziesz wiedział co tam w nim psotuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peebuls Napisano 5 sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2014 Za naprawę zapłaciłem 80 zł. Zobaczymy jak będzie to grało, póki co jest ok. Przerwany był jakiś kanał czy ścieżka nie wiem dokładnie, zanim wróciłem do domu to już mi z głowy wyleciało heh... W każdym bądź razie coś niezbyt dużego, ale trochę się trzeba było tego ponoć oszukać, chociaż wiadomo, że to po części pewnie takie gadanie heh . Tak czy inaczej, mam nadzieję że będzie OK i dziękuję raz jeszcze wszystkim, którzy udzielili się w tym temacie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 5 sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2014 Najważniejsze, że będzie ok i będzie działało jak należy. 80 zł to nie jest wygórowana cena za spokój ducha i wyeliminowanie ryzyka uszkodzenia wzmacniacza, lub kolumn.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts