Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Budżet zwiększam do 1700zł. Witam, mój teraźniejszy zestaw, to dwa wzmacniacze Yamaha Rx-v1067 9.2 -tylko do kina czasem koncertów 5.1.. Do stereo używam NAD 356BEE z którego jestem bardzo zadowolony. Wzmacniacze grają z kolumnami Acoustic Energy Neo 4 v2 -kolumna 3 – drożna, głośnik wysokotonowy kopułka Neodymowa Vifa. Pasmo przenoszenia : 32Hz - 45kHz +/- 3dB Zakres częstotliwości : 28 Hz - 48kHz -6dB Moc : 200 W RMS. Za terazniejszy odtwarzacz CD robi ASUS O’play 700 jednak do płyt muzycznych chciał bym się zaopatrzyć, w typowo do tego przeznaczony odtwarzacz CD. Docelowo oczywiście chce, go dobrać do NAD, który to u mnie gra silnie wokalem, czyli środkiem pasma. Słucham najczęściej Rocka ale po za nim wszystkich gatunków muzycznych. Odtwarzacz najlepiej taki, który ma spokojną góre pasma z nawet oszczędną szczegółowością, środek nie uwypuklony, a może nawet nieco cofnięty, a dół (bas) obszerny.
Napisano
Gitara basowa miała charakterystyczny przybrudzony pomruk dzięki temu wydawał się wyjątkowa naturalna. - to by było chyba to.

Nagrania pozbawione najniższych składowych nie tyle były ograniczone, co nie miały właściwej werwy i witalności, były jakby nieco stłamszone i mniej ostre. - mam małe pomieszczenie w stosunku do kolumn i raczej walczę z podbiciem wysokich tonów, więc pewnie u mnie będzie to na plus.

Jest jeszcze u mnie jeden szczegół w pomieszczeniu - sybilanty. Z przednim zestawem Harman Kardon 3490 były ssssss, cccccc i inne spółgłoski bezdźwięczne nadmiernie eksponowane. Z NAD i komputerem a w nim audiotruk prodigy nie ma problemu z asusem w nagraniach mp3 problem w delikatnym stopniu się pojawia ale ja jestem już na tym punkcie przewrażliwiony. Z CD wiadomo jest dobrze żadnej sibilacji.
Napisano
To wszystko zależy od definicji ilości tych poszczególnych składowych. A piszę tak dlatego, ze człowiek od którego odkupiłem swoją Micromegę, określił ją jako źródło wprowadzające nieco ciemności do brzmienia. U niego to grało z Audiolabem A8000 i podstawkami Eposa (Epos m5).
U mnie gra w zestawie jeszcze bardziej dającym ciepełko. A nadmiaru niskich, czy tej ciemności nie zanotowałem w ilościach takich, bym stwierdził, że jest to element, który trzeba wymienić. Póki co icon_wink.gif. Wniosek, że takie granie lubię i tyle.
Napisano
Tak, jeśli Micromega, to zdecydowanie Stage 4. Stage 5 i 6 mają już inny charakter.
A NADy się na ogół lubią, więc może warto by wypróbować.
Ewentualnie rozglądaj się za CD Kenwooda nie niżej niż model DP-7xxx
Napisano
Kenwood Do-7060 to nie był najwyższy model. Zresztą nie ma co się zastanawiać, bo jak widzisz w opisie trzy przyciski są uszkodzone.
Ciekawe które oraz w jaki sposób? Nieraz warto zaryzykować a czasem nie.
Cena DP-7090 jest mocno przesadzona, choć to solidna konstrukcja.
Napisano
Od siebie dorzucę ciekawy, solidnie zbudowany odtwarzacz TEAC VRDS-10.
LINK
LINK - ten do naprawy

Jeszcze lepszy byłby VRDS-25, tu jednak mam wątpliwości, czy da się go kupić poniżej 2000 zł.
Niestety o opis brzmienia trzeba poprosić kogoś, kto te odtwarzacze zna. Ja nie pomogę, choć rozważam je w przyszłości, kiedy przyjdzie czas na zmianę CD-ka.
Napisano
Roksan Kandy czy Caspian lubią się nieraz "przyciąć" na jakiejś płycie. Szczególnie jeśli jest to CDR. Nie każdy, nie zawsze, ale z tego co wiem niektórzy na to trochę narzekają. Ale CDki tej firmy grają bardzo dobrze. Podobnie zresztą jak gramofony i wzmacniacze.
Napisano
Jeszcze, nie kupiłem mega wydatki w sierpniu miałem na ślub kumpla , lecz w najbliższych dwóch miesiącach, zamierzam cos, kupic. Kolekcja płyt CD wzrosła o 50-sztuk w ostatnim miesiącu. Zwiększam limit na odtwarzacz cd do 2000zł. i poważnie zastanawiam się nad TEAC VRDS-10.