Mr_Hide Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 (edytowany) Cytat jestem użytkownikiem cokołów i cenie je choćby za sam piękny wygląd No, ja też bym chciał cenić, ale...Wczoraj mojej Lepsze Połowie przedstawiłem kilka modeli standów, aby wybrała sobie ten, który jej wizuanie będzie najbardziej odpowiadał. (Zdaję sobie sprawę, że nie koniecznie będą to te najlepsze. )No, i moja Najdroższa przeżyła małe załamanie nerwowe, że coś tak SZPETNEGO miałoby stanąć w naszym pokoju! Bardzo zrobiło mi się jej żal (prawie tak bardzo, jak ewentualnej straty na jakości odsłuchu, a może nawet bardzej ?) i główkuję, coby z tym faktem począć...Jeśli kategorycznie standy zostaną oprotestowane, pozostanie mi te kolumienki (od Pianocrafta, śliczne, czarne maleństwa!) gdzieś na jakiś wolnostojący drewniany postumencik wrzucić (np. sosnowy stojak do płyt ). Wiem, że to ubliży Waszym pryncypiom, ale odważę się zapytać: czy w takiej sytuacji pomogłoby postawienie kolumienek na kolcach lub jakichś "amortyzatorach" (i razem z nimi na mebelku) ? I jaka powinna być w przybliżeniu przestrzeń wolna za głośnikiem, który ma otwór bass-reflex z tyłu?Rozwodu z powodu standów nie planuję... Pozdrawiam @ll.P.S. Gdyby jednak wybierać z budżetowych standów, poradzcie proszę, czy ostotne będą różnice w brzmieniu (Pianocrafta) pomiędzy tymi budżetowymi standami: B-Tec BT606 (fajne, bo tanie!:)) Premier S26 (też niedrogie ) ROGOZ R-Audio ROGOZ R-Audio (grube) Audio Forte VER E76. Edytowano 14 marca 2008 przez cz58y Wątek oddzielony od tematu "Jakie standy i co z kolcami?" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 Mr_HideNo to masz ciężki orzech do zgryzienia.Jeśli miałbyś stawiać kolumny na jakimś regale, półce wolno stojącej pamiętaj, że na każdy taki mebel przenoszą się drgania z grających kolumn. Mebel taki musi być stabilny. Odstęp od ścian to w zasadzie minimum 50 cm.Z przedstawionych przez Ciebie standów właściwie wszystkie są przyzwoicie wykonane. Sam obecnie używam standów VAP z AudioForte i jestem z nich bardzo zadowolony. Standy są bardzo stabilne i solidnie wykonane. Oczywiście są zasypane piaskiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 Najlepiej kupować kolumny z otworem bass reflexu do przodu,Zdecydowanie ułatwia to ich ustawienie.Może to być wtedy półka .Najlepiej marmurowa .Niektórzy nawet audiofile stawiają swoje ukochane klocki na szklanych półkach,o zgrozo!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 Cytat Najlepiej kupować kolumny z otworem bass reflexu do przodu,Zdecydowanie ułatwia to ich ustawienie. Kolumny z BR z przodu faktycznie można łątwiej ustawić np:bilżej ściany,ale z BR z tyłu można lepiej kontrolować natężenie basu.Pozatym w kolumnach z przednim BR przy cichym graniu może być uciążliwe wydobywanie się powietrza z tunelu BR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 O tym nie pomyślałem.Rzeczywiście może być słyszalne przepływające przez otwór powietrze. Czyli co ? Kolumny zamknięte teraz prawie nie spotykane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 Cytat Czyli co ?Kolumny zamknięte teraz prawie nie spotykane. Kolumny w obudowie zamkniętej charakteryzują się najlepszą kontrolą basu,ale spada jego i intensywność w porównaniu z otwartą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 14 marca 2008 Udostępnij Napisano 14 marca 2008 I niestety dlatego produkuje się tylko kolumny otwarte, łatwiej skonstruować ,głośnik basowy może być niższej klasy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 15 marca 2008 Udostępnij Napisano 15 marca 2008 Cytat Pozatym w kolumnach z przednim BR przy cichym graniu może być uciążliwe wydobywanie się powietrza z tunelu BR. Ale wtedy gdy z kolumn wydobywają się tylko dźwięki o najniższej częstotliwości. Bo inaczej tony średnie i wysokie zagłuszą ten niekorzystny efekt. Oraz wtedy gdy wylot BR jest źle wyprofilowany, co często się zdarza w tańszych konstrukcjach kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 15 marca 2008 Udostępnij Napisano 15 marca 2008 Cytat Oraz wtedy gdy wylot BR jest źle wyprofilowany, co często się zdarza w tańszych konstrukcjach kolumn. Źle dobrany i nie wyprofilowany odpowiednio tunel Bass Reflex może dać się nieźle we znaki.Znam to z autopsji,miałem kiedyś subwoofer Tonsila 200 i przy niskim basie było słychać głośne furczenie powietrza.Było to dość żenujące.Moje obecne Jamo mają BR z tyłu i też potrafią niską zejść,ale niema mowy o jakiś innych odgłosach oprócz mruczenia basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 3 lutego 2009 Udostępnij Napisano 3 lutego 2009 Cytat O tym nie pomyślałem.Rzeczywiście może być słyszalne przepływające przez otwór powietrze. Czyli co ? Kolumny zamknięte teraz prawie nie spotykane. Jeśli BR z tyłu, a kłopot ustawić w należytej odległości od ściany to zostają gąbeczki do otworu BR. Bas się nieco spłyca ale coś za coś - albo żona (i gąbeczki) albo dźwięk (i standy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Hide Napisano 4 lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2009 Cytat (...)Jeśli BR z tyłu, a kłopot ustawić w należytej odległości od ściany to zostają gąbeczki do otworu BR. Bas się nieco spłyca ale coś za coś - albo żona (i gąbeczki) albo dźwięk (i standy) Ha ha, rozbawiłeś mnie!Odkurzasz temacik sprzed roku... Z jego perspektywy mogę zeznać, że jest "żona bez gąbeczek" Monitorki stoją sobie na standach B-Tech BT606 (kolor wybrała moja Lepsza Połowa, jakżeby inaczej!), standy na kolcach, kolce na podkładach..."Zoptymalizowałem" ustawienie kolumienek względem parametrów (kolejność nieprzypadkowa!): 1) aby żona mogła z nimi wytrzymać 2) aby brzmienie zestawu jak najmniej ucierpiało (w tym: jakieś 30-40 cm od ściany).Audiofilskie mistrzostwo świata to-to nie jest, wielu (w tym i ja ) by się przyczepiło do szczegółów, ale...Muzyczka sobie gra, żona uśmiechnięta - w zasadzie to się nazywa OPTYMALIZACJA, no nie ??? Czego wszystkim życzę!Pozdrawiam @ll. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts