Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Tak wzmacniacz kupiony za 450zł

Teraz pora na szukanie głośników a w między czasie mam stare głośniki Sony więc je sobię podłączę i jakoś będę musiał przeczekać do czasu aż nie zakupie kolumn.

EDIT icon_smile.gif

http://olx.pl/oferta/kolumny-dali-350-CID9...html#855eb67100 takie coś znalazłem.

Mam pytanko bo sprzedający pisze że głośniki posiadają komory balastowe czyli że je się czymś wypełnia ?? A jak tak to czemu ma to służyć.
Napisano
To super !
Te Dali są ok, tyle tylko, że są oklejone na biało. Skontaktuj się ze sprzedającym i zapytaj dlaczego. Jeżeli tylko w celach estetycznych, to możesz odkleić ta białą okleinę i cieszyć oko oryginalnym fornirem. Niedawno stały na Allegro za 950 zł.
Głośniki wyglądają bardzo dobrze. Te podstawy były dorabiane, przez właściciela. A komory można zasypać piaskiem, lub śrutem (to drugie rozwiązanie będzie droższe). Można by też pomieszać trochę śrutu z piaskiem. Wydaje mi się, że pod względem tłumienia piasek spełnia się lepiej niż śrut. Taka operacja poprawia kontrolę niskich, a także na ogólną scenę stereo. Niskie tony mogą być mniej rozlane. Dobrze byłoby postawić takie kolumny dodatkowo na kolcach. A piasek sypać stopniowo i obserwować jak wpływa to na brzmienie.
Napisano
Bardzo dobrze Ci to Zieluwid wyjaśnił. Ja dodam tylko, że możesz poprosić o zdjęcia kolumn z boków i zbliżenia głośników w lepszym świetle. Jeśli nie przeszkadza Ci biała okleina a rzeczywiście nie była dana po to, by zamaskować jakieś większe uszczerbki okleiny tylko otarcia i zadrapania, to nie ma się czym przejmować. A może były oklejone, bo tego wymagał wystrój wnętrza?
Napisano
Producent przewidział i bardzo dobrze. Gdyby ktoś zrobił takie coś na własną rękę zmieniłby strojenie obudowy a co za tym idzie dźwięk kolumn. Różnie z tym mogłoby być.
Tylko gdybyś kupił te kolumny nie nasyp piachu do otworu b-r z przodu obudowy. Z tyłu jest specjalna zaślepka a za nią ta komora.
Napisano
Piasek przed wsypaniem powinien być przesiany i oczyszczony z niepotrzebnych śmieci i drobiazgów. Dodatkowo musi być wyparzony i to solidnie. Musisz być pewny, że jest suchy w 100%. Odrobina wilgoci w skrzyni kolumny, może narobić kłopotów.
Napisano
Dzięki za rady co do piasku tak myślałem że trzeba będzie go porządnie wygrzać aby wilgoci nie było.

Na chwilę obecną głośniki znikły z olx więc albo sprzedały się albo się rozmyślił.

No nic szukam dalej bez ciśnienia tym bardziej że biały kolor wogóle mi nie podchodził icon_smile.gif
Napisano
Dzięki do dobre słowa na pewno nie kupię pierwszych lepszych i jak coś się trafi to zawsze zapytam się o waszą opinię bo jesteście doświadoczonymi audiofilami a to dopiero przygodę zaczynam icon_smile.gif
Napisano
Napiszę tylko że wzmacniacz jest u mnie i przed włączeniem odstał 5h w domu a w pracy 3h czyli łącznie 8h w temp pokojowej. Podłączyłem stare leciwe głośniki z wieży Sony tylko nie takie małe pierwdziawki jak z mini wieży tylko coś na wielkość jak STX MX 140. To Sony ma już łanych kilkanaście lat i powiem że jest różnica nawet jak na te głośniki a dopiero będzie jak dobre podłogówki się podłączy. Dziękuję za pomoc w dobrze wzmaka i teraz na spokojnie rozglądam się za podłogówkami icon_smile.gif

Jeszcze pytanko jaki kabelek kupić 1JACK-2xRCA bo na chwilę obecną jakiś tam miałem chyba za 30zł kupiony był ale czekam abyście coś polecili.
Napisano
Sam wzmak nie nosi praktycznie oznak użytkowania icon_smile.gif aż byłem w szoku że w takim stanie jedynie pilot ma ślady użytkowania jakieś minimalne ryski ale nic nigdzie nie jest ułamane ani wgniecione także sprzedający pełen pozytyw u mogę chyba śmiało napisać że trafiła mi się mega sztuka icon_smile.gif. Powiem wam że jak kurier do mnie przyjechał i zobaczyłem pudełko to moje pierwsze wrażenie "co ja kur.... zamówiłem!!!!!" zbiło mnie z nóg dopiero po otworzeniu okazało się że sprzedający bardzo starannie zapakował sprzęt kupa steropianu dookoła pobokach jak i równierz pod spodem i na górze icon_smile.gif praktycznie wszędzie było po 30cm od wzmaka do ścian kartonu icon_biggrin.gif To samo moja żona jak zobaczyła karton z którym się męczyłem aby go przynieść do pokoju jej słowa "coś Ty kur... zamówił" hehe

Także jeszcze dzięki raz za doradzenie wzmaka i czekam aż wam coś się trafi z Dali 350 oczywiście sam na bieżąco przeglądam różne strony.

Co do kabla to spokojnie 1.5m mi starczy także w cenie dłużego wolę lepszą jakość icon_smile.gif
Napisano
No to gratulacje !
Cieszę się, że wzmacniacz w takim stanie. Najważniejsze, że dotarł bezpiecznie, no i faktycznie słowa uznania dla sprzedającego. Widziałem różnie popakowane paczki ze sprzętem, sam pakowałem swój sprzęt do wysyłki bardzo starannie i solidnie. Ale po 30 cm po bokach ?! Obłęd, oczywiście na PLUS icon_wink.gif.
Napisano
Ze zdjęć ciężko coś wypatrzeć z chęcią bym się przejechał po nie osobiście ale 250km w jedną stronę to już sporo i jeszcze dokładać do tego 200zł na paliwo hmm sam nie wiem co robić. Jakiegoś ciśnienia nie mam w tej chwili.
Napisano
Na spokojnie to robię icon_smile.gif wzmak już mam także mam z czego słuchać muzyki i teraz rozglądam się za kolumnami bez ciśniena i parcia na szkło.

A tak to które by były lepsze pod mój wzmak + muzyka elektroniczna (Trace/House/Electro) bo tak szczerze powiem że bardziej podoba mi się seria 350/450 icon_smile.gif