Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
gothic8

Technics su-303 problem

84 postów w tym temacie
Witam.

Mam amplituner technics'a su-303 problem w tym że się bardzo grzeje i czuć nieprzyjemny metaliczny zapach, czasami też głośnik trzeszczy w losowych momentach na 1-3 min, deformuje się dźwięk raz głośniej raz ciszej i po kilku minutach dzieje się to samo.. technics jest podłączony do komputera za pomocą kabla minijack-rca(chinch). Nie wiem czy to wina amplitunera, głośnika czy kabla...proszę o pomooc.

DSC01446.jpg



Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zobacz jaką oporność mają kolumny, może za niską dla wymagań technicsa i dlatego się grzeje. Co do dźwięku to może kwestia potencjometrów, mocno spuchniętych kondensatorów, warto też ostrożnie podawać sygnał wyjściowy z PC. Kabel warto mieć dobry, ale te zjawiska to nie jego wina, jakby był uszkodzony to by przerywał, a nie falował dźwiękim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć.

Ja także w pierwszej kolejności sprawdziłbym oporność kolumn i to jaką oporność kolumn przyjmuje wzmacniacz. Być może wzmacniacz obsługuje kolumny o oporności 8 Ohm, a Twoje kolumny mają oporność 4 Ohm i dlatego się grzeje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wszystko niby ok. Może kondensatory do wymiany, sprawdzałeś czy są w dobrym stanie, nie napuchnięte?
Albo kolumny schodzą jednak poniżej 4 omów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jutro zobaczę tylko niepokoi mnie ten metaliczny zapach jak się amplituner rozgrzeje :/
Tutaj środek amplitunera ja się na tym nie znam ale wygląda wszystko OK (chyba że się mylę) czerwoną strzałką zaznaczyłem jakiś plastik? z niego tak śmierdzi i okolic..

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kondenstory wyglądają na ok, natomiast ten zasilacz jakiś dziwny, choć może tak wyglądał od nowości. Co do 4 ohmowych kolumn to wzmacniacz też takie niby obsługuje, jednak łatwiej by mu było z 8 ohmowymi.
Są jeszcze pytania i uwagi :
1)Łatwiejesze dla słabego wzmacniacza są kolumny raczej mniejsze, to że mają 4, czy 8 ohm ohmy to bardzo ważny fakt, ale czy te kolumny to jakies duże 3,4 głośnikowe pudła, czy małe monitorki ?
2) Podpięte są dwie kolumny, czy może więcej, bo są takie pomysły u niektórych.
3) Tego technicsa kiedyś naprawiałeś, albo nosi ślady że te śruby odkręcane, czy coś przerabiane ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Co do 4 ohmowych kolumn to wzmacniacz też takie niby obsługuje, jednak łatwiej by mu było z 8 ohmowymi" (też tak myślę)

1) Pudło 2 głosniki (nisko i wysoko tonowy)
2) Podpięta jest tylko 1 kolumna
3) Nigdy go nie naprawiałem, kupiłem go tydzień temu na allegro, ale wszystko wygląda porządnie śruby nie mają oznak odkręcania ich, raczej nie było grzebane (ogólnie technics ma tylko 3 rysy na górnej klapie) sprzedający zapewnia że nie był rozkrecany.







Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten plastik może osłania jakieś lutowane wejścia od zasilacza i taka jego uroda( dziwna).
Może mocno go na maksa podkręcasz, aby było głośno, skoro tylko jedna kolumna?... Warto by popatrzeć za dwoma głośnikami.
Własnie, może ktoś podpowie, "obeznany elektrycznie " może warto i można skoro masz jedną kolumnę podpiąć np. minus od wyjścia lewego, a plus od prawego, zawsze więcej informacji w dźwięku.
Wzmacniacz wydaje się być czysty jak na swój wiek, odkurzony wewnątrz. Bo nieraz wewnątrz sprzętu rosną porosty z kurzu i jest gorsze odprowadanie ciepła.
Może się ten smrodek wypali z czasem, nie stawiaj nic na nim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie podkręcam go na maksa, mam jeszcze kolumny z wieży sony mhc-ec68 podłącze dwie i zobaczę a jeszcze jedno gdy się deformuje ten dzwięk i są zakłócenia to jak wyłącze i włącze amplituner to wraca do normy i po paru minutach to samo..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli coś z tym "ciepłem" ale chyba nie zasilacz, tylko tranzystory, skoro ten dźwiek się "zmienia". Bo to one odpowiadają za wytworzenie-wzmocnienie sygnału i mocy, grzeją się mocno , dlatego przykręceone są do ratiatorów, od spodu smarowane sa pastą termiczną. Może jak coś tu szwankuje, tracą włąściwości i dźwięk się zmienia.
To tak amatorsko, bo nie jestem serwisantem, czy elektronikiem. Napisz może maila do jakiś dwu serisów RTV, opisz objawy, dla nich to jak 2+2.
Chociaż boję się że naprawa chyba nie opłacalna ( w kontekście starego i niedrogiego sprzętu) i sprzedający pewnie o tym coś wiedział, ale nie powiedział.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To że czuć specyficzny metaliczny zapach, świadczy o tym, że wzmacniacz zapewne stał nieużywany przez dłuższy czas (to nie jest wina tej folii, miałem sprzęty tej firmy i jest tak we wszystkich, nie tylko wzmacniaczach ). Tym bym się nie przejmował, podobnie miałem z moim wzmacniaczem. Z czasem to minie.
Co do reszty, to faktycznie już wymagałoby to interwencji elektronika.

I tutaj zaczyna się wątek nieuczciwego sprzedającego. Zapewniał o sprawności wzmacniacza ? Kupiłeś jako sprawny, czy z defektem, było coś o tym w opisie ? Jeżeli nie, to masz prawo go oddać i żądać zwrotu pieniędzy.
Ile za niego zapłaciłeś ?
Naprawa nie musi być droga, ale dlaczego Ty masz za to płacić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czuć zapach, bo wzmacniacz się grzeje. Dobrze by było sprawdzić jak bardzo rozgrzany jest radiator.
Mogą być źle ustawione prądy spoczynkowe lub w ogóle rozregulowany wzmacniacz i wtedy będzie się grzał sam z siebie już po włączeniu.

Jest druga opcja - mój amplituner Unitry ze starości emitował takie zapachy. Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Jest druga opcja - mój amplituner Unitry ze starości emitował takie zapachy.



Między innymi, właśnie to miałem na myśli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kupiłem go za 220zł, oto co było napisane na aukcji:

W 100% sprawny japoński amplituner z najlepszych lat produkcji. Udzielam gwarancji rozruchowej. Kompletny, nie naprawiany, nie kombinowany, wszystko w oryginale. Zadbany i czysty. Wszystkie funkcje działają prawidłowo. W najbliższym czasie należałoby wszystkie przełączniki i potencjometry zabezpieczyć preparatem typu Kontakt. Pobór mocy 430 wat. Moc wyjściowa 2x100 wat przy 8 omach, także jest spory zapas mocy. Waga około 10kg. Wizualnie jak na foto, czyli na prawdę w przyzwoitym stanie. Front w aluminium. Sprzęt ma już ponad 25 lat i jeszcze posłuży kolejne 25.

Jest też możliwość że z głośnikiem coś nie tak? Dostałem go od znajomego nie wiem czy jest w pełni sprawny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To opis sprzedawcy nie zgadza się ze specyfikacją producenta gdzie jest 2x40 W, a nie jak u sprzedawcy 2x100W, ( towar niezgodny z opisem, można odstąpić od umowy kupna, dwa wadliwy )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to jade po kolei.

Podłączyłem głośniki sony od ww zestawu, dalej jest to samo..co więcej gdy nie idzie muzyka i podkręcam poziom głosności na amplitunerze słychać szum w głośnikach. Jak już włączę muzykę i "kręcę" gałką głośności słychać w takie jakby strzelanie w jednym głośniku (jakby potencjometr był uszkodzony). Dodam jeszcze że gdy zacznie się deformować dzwięk, przyciszać, podgłaśniać itp to gdy wylącze i włącze amplituner to gra chwile dobrze...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bym się nie zastanawiał ani chwili, tylko reklamował towar. Nie gra dobrze jak powinien, są trzaski, zniekształcenia itp.
Napisz albo najlepiej zadzwoń do sprzedającego i się dogadajcie. Niech Ci wymieni ampli na inny albo odda pieniądze, bo sprzęt nie gra jak trzeba. Tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chyba tak muszę zrobić :/ Tylko szkoda bo ten model mi się bardzo podoba a ciężko jest go teraz dostać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też bym się nie zastanawiał, tylko oddał wzmacniacz, a dostępnych Technicsów jest bez liku. A może kupisz coś lepiej grającego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasne. Technics, to nie koniec sprzętowego świata audio. Są rzeczy znacznie lepiej grające. Może popatrzysz za jakimś takich firm jak: Sansui, Luxman, NAD, Dual, Scott, Rotel, Kenwood, Marantz i wielu innych dobrych firm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zobaczę co jest fajnego na allegro może się uda coś fajnego kupić. Strasznie podobają mi się przełączniki w technics'ie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli rozumiem, że lubisz starsze konstrukcje. Jest bardzo dużo wzmacniaczy, które przypadłby by Ci do gustu w tej kwestii. Jednocześnie lepiej grających niż ten Technics. Ale proponowałbym dołożyć parę złotych do budżetu (o ile to możliwe).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właśnie mam dylemat czy go naprawić (mam znajomego elektryka) czy dołożyć z 200-250zł i kupić coś podobnego :/ Może mi coś doradzicie ?icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0