MobyDick Napisano 19 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 do poczytania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 19 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 zasniesz po tej masakrze?dobra zniakm do soboty jakby co Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2014 Może masakra to nie jest ale warto by zadbać o lepsze ustawienie kolumn i przynajmniej dywan by się przydał dla poprawy akustyki .To jest ważniejsze niż wymiana sprzętu.W takich warunkach nic nie może dobrze zagrać.Komputer jest obok i warto go podłączyć światłowodem do Yamahy zamiast tego Logitecha.No i te ustawienia.Nie można wszystko na maksa .Więcej umiaru.W tym co masz jest naprawdę spory potencjał i warto go wykorzystać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 MobyDick no niestety mieszkam w bloku...dzis bede probowal podlaczyc te moja fonike do rx...powiedz mi prosze czy moge uzyc zamiast zwyklych czinczy kabel do podlaczenia coaxial? mam dwa...oczywiscie z zachowaniem wtykow czerwony do czerwonego i czarny do czarnego ?i jeszcze podlacze mikrofon zewnetrzny do ustawien rxtak komp mam podlaczony przez swiatlowod z rx a logitech tez jest podlaczony jak slucham przez rx to logitech jest wylaczony (ustawiam w komputerze rodzaj wyjscia ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 To bez różnicy gdzie mieszkasz Warto by ponegocjować z kobietą nad wysunięciem tych miśków choć trochę i skręcenie ich do środka.No i przydał by się tam dywan do poprawy akustyki.Bez tego kompletnie niema co myśleć o przyzwoitym dźwięku.Więcej tym zdziałasz niż wymianą sprzętu.Z ustawieniami rx-a też warto coś zrobić.Jak najmniej podbijania.Indywidualna regulacja poziomu wejść służyć ma wyrównaniu ich poziomu głośności jeśli bardzo się różnią siła sygnału.to co jest za cicho robi się wtedy głośniej, a to co jest głośno można przyciszyć. Jeśli dasz wszystko na max to wtedy przesterowujesz wejścia gdzie sygnał jest mocny.Niektóre przewody stereo nadają się jako cyfrowe SPDIF .Odwrotnie raczej chyba się nie robi.Impedancja falowa 75 OHM nie powinna zaszkodzić sygnałowi analogowemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 MobyDick cos wykombinuje. a te fonice moge tymi kablami co wspominalem ? mam 2 szt ale o roznej dlugoscia co sadzisz o kablach do kollumn ? bo ja jakos nie mam przekonania ze sa lepsze i gorszeno to lipa wezme zwykla czincze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 Przewody powinny mieć jednakową długość Przewody bywają różne.Zwykle powinno się je dobierać tak aby kompensowały nieodpowiednie brzmienie zestawu audio.Nawet najdroższe jeśli są źle dobrane mogą zaszkodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 ciekawe to co piszesz Ty pewnie jestes jakims akustykiem z zawodu, albo juz sam nie wiem kim, ze znasz sie na takich rzeczach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 Interesowałem się takimi sprawami już jakieś 3 dekady temu To co bym zmienił u Ciebie to subwoofer.W tym który masz jest przyzwoity wzmacniacz.Trzeba by zbudować odpowiednią skrzynię na niego i kupić jakiś dobry głośnik.Nie sądzę aby ta Fonica dała jakieś dobre efekty.Bardziej bym się zastanowił nad dobrymi regulacjami samego amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 no ja raczej nie zbuduje takiego hehehe zaraz podlacze mikrofon do rx i zobacze co bedzie sie dzialoogladam w necie te maestro ale wygladu to ciekawego raczej nie maja, ale mnie kusza odwiodles mnie od podlaczenia tej foniki nie chce mi sie na daremno kabli wykreceac bo mam strasznie grube ledwo wchodzace w terminale przy rxa czy grubosc kabla ma znaczenie? bo mam troche ciensze tez, ktore latwiej byloby mi je przykrecec Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 Ta Yamaha bez problemu powinna obsłużyć 35i.Nie widzę powodu użycia tamtych Maestro II , tylko dlatego że są 8 ohm.Jeśli chodzi o przetwarzanie basu warto by było ustawić kolumny przednie jako małe,częstotliwość podziału jako np. 100 Hz z użyciem subwoofera.Do tego przydał by się lepszy.Jak by tam jakieś kolumny ustawiać z Tonsilu to bardziej bym tam widział Siesty lub nowsze Fiesty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 oto wynik - glosnosc glosnikow nie na maxa tylko mniej wiecej w polowie, za to subwoofer wyciszony na maxaFRONT L/P --------II--------CENT ------II---------- SUR L/P -----------II----- SUB II----------------- FRONT SP - LARGRCENTER SP - SMALLSUR L/P SP - LARGRCROSS OVER - FREQ 120HZSUBWOOFER PHASE - NORMALLFE BASS OUT - SWFREQUALIZEREQ TYPE - AUTO PEQPEQ SELECT - FLAT z tego FLAT moge przelaczyc jeszcze na FRONT lub NATURAL albo moge to wszystko wylaczyc i wlaczyc moje ustawienia EQ gdzie skala ustawien dla wszystkich pasm wynosi od -6 do +6 db63 Hz +6.0 db (max)160 Hz +3.0 db400Hz -0.5 db1 kHz -1.0 db2.5 kHz +1.0 db6.3 kHz + 2.0 db16 kHz +2.5 db i tak mam recznie ustawione dla wszystkich glosnikowSUBWOOFER63Hz +2.0 db160 Hz 0 db Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 i jesteś zadowolony z dźwięku teraz ?bas nie jest zbyt rozwlekły ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 tam jest tyle programow ze nie wiem jaki wybrac ale martwi mnie ta rozna glosnosc glosnikow? poniesc ja na maxa? i dlaczego glosnosc suba zrobil mi na 0.....no fakt ze on gra bo jak wloze reke do srodka to flosnik sie rusza a co sadzisz o moich ustawieniach ?63 Hz +6.0 db (max)160 Hz +3.0 db400Hz -0.5 db1 kHz -1.0 db2.5 kHz +1.0 db6.3 kHz + 2.0 db16 kHz +2.5 db i tak mam recznie ustawione dla wszystkich glosnikowSUBWOOFER63Hz +2.0 db160 Hz 0 db Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 ten subwoofer jest chyba na -6 dBi jeśli jest na samym dole regulacji to należy przed kalibracją ustawić głośność subwoofera na jego panelu z tyłu na mniejszą wartość.Tak żeby po kalibracji jego poziom w Yamashe był w zakresie jego regulacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 w instrukcji bylo pokazane aby jego glosnosc zrobic ciut mniej jak pol....i tak uczynilem tak zrobil mi na - 6 db wlaczylem dire straits i tego suba prawie nie ma hahahah Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 chodzi o to że jeśli ona sama ustawia minimumto prawie na pewno jest ustawiony zbyt głośno i nie może go już bardziej przyciszyć.Dlatego trzeba go jeszcze bardziej przyciszyć ręcznie.Fronty ustaw jako małe i obniż częstotliwość podziału na 100 Hz lub 80i 63 Hz 0 db Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 ale te 60 Hz w subie ?'' Fronty ustaw jako małe i obniż częstotliwość podziału na 100 Hz lub 80 '' w CROSS OVER - FREQ 120 Hz ? w tym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 63 Hz w kolumnach zamiast +6Fronty ustaw jako małe i obniż częstotliwość podziału na 100 Hz lub 80 '' w CROSS OVER - FREQ 120 Hz ? w tym?tak w tym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 zrobione szefie FRONT L/P --------II--------CENT ------II---------- SUR L/P -----------II----- SUB II----------------- a ta glosnosc moge zrobic na max? no suba tak prawie do polowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 nie rób tegojedyne co warto zrobić to przyciszać gałką subwoofer tak żeby po kalibracji sama yamacha ustawiła żeby był głosniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 nie kumam jak ja go z tylu scisze to on nie bedzie gral wogole to jak ? mam na nowo kalibrowac ? i przed kalibracja zrobic suba z tylu na zero? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 Po prostu go przycisz, a nie zakręć potencjometr na zero. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 20 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 zieluwid mam na pol mocy i on ledwo dycha heheheh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2014 po kalibracji ustawienie subwofera automatyczne powinno zawierać się w wartościach pomiędzy -5dB i +5dBJeśli jest -6 to znaczy że jest za bardzo odkręconyJeśli będzie +6 oznacza że jest za bardzo przykręcony (po kalibracji)on ma jeszcze bardziej ledwo dychać żeby nie basował za bardzo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts