Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
witam

w niedalekiej przyszlosci chcialbym wstapic w zacny swiat czarnej plyty i posiadaczy gramofonow. przed ewentualnym zakupem chcialby zasiegnac paru informacjii:

- na co zwrocic najwieksza uwage podczas zakupu gramofonu?
- czy kupowac gramofon ramie i wkladke osobno?
- jakiej firmy gramofon najkorzystniej byloby kupic?

na ten cel chce przeznaczyc tak do 3tys zlotych tj: gramofon ramie i wkladka. sprzet chce kupic nowy.

takze bardzo prosze szanownych forumowiczow o rady i sugestie.

z gory dziekuje i pozdrawiam icon_smile.gif
Napisano
poczytalem troche informacji na temat tych wlasnie gramofonow i pozytywnie sie do nich nastawilem i widze ze jestescie ze mna zgodni icon_smile.gif

Pro-Ject 1X pressio III
Pro-Ject RPM 5

obydwa modele w przyblizonej cenie (ok 2tys). coz mozecie mi o nich blizej powiedziec. moze ktos z Panstwa posiada lub posiadal ww gramofony i moze mi troche o nich napisac.

pozdrawiam icon_smile.gif
Napisano
Używam obecnie gramofonu Pro-Ject 2Xperience z wkładką Sumiko Blue Point No.2. Wcześniej miałem gramofon Pro-Ject z niższej półki obecnie już nie produkowany.
Wymienione przez Ciebie gramofony warte są swojej ceny i tak jak napisał wcześniej Fono Master ważne jest aby dobrać dobry przedwzmacniacz i wkładkę. Jeśli chodzi o pre to myślę, że Pro-Ject PhonoBox SE byłby dobrym wyborem.
Na Twoim miejscu kupiłbym jeden z wymienionych przez Ciebie gramofonów. Oba prezentują zbliżony poziom.
Napisano
w moim miasteczku pod Londynem w ktorym mieszkam stoi w sklape ze sprzetem audio wlasnie wymieniany przeze mnie gramofon RPM 5. mysle ze wypozycze go do domu i przynajmniej narazie poslucham wraz z jakims pre.

wrazenia z odsluchu zapamietam i podziele sie nimi z Panstwem.

P.S stoi tam jeszcze RPM 1. jest to jak dobrze sie orientuje najnizszy z seri RPM. jak myslicie czy na moje male doswiadczenie w tej dziedzinie nie bylby wystarczajacy. czy moze odrazu zainwestowac w bardziej zaawansowany z mysla o przyszlosci...
Napisano
w takim razie skoncentruje sie na modelu RPM5 lub na 1X pressio III choc tego drugiego nie widzialem zeby stal ale napewno bedzie mozna zamowic...

zrobie odsluchy i wtedy zobaczymy icon_smile.gif

narazie i tak mecze sie z wyborem wzmacniacza do mojego cd coplanda. tutaj (u mnie w miasteczku) nigdzie nie moge znalezs proponowanej przez Panstwa koncowki mocy USHER 1.5 i jakiegos przedwzmacniacza do niej. oni sa tutaj zakochani w swoich brytyjskich markach i napewno sa tutaj godne propozycje dla mojego cd ale niestety ceny - masakra icon_sad.gif

pozdrawiam
Napisano
Rynek angielski chyba jest najbardziej hermetyczny ze wszystkich.W niemieckiej czy francuskiej prasie coś tam jeszcze chwalą nie swojego u nich raczej nie.Cieszymy się że dołączyłeś ,do tych którzy chcą swoje wrażenia opisać. Jest to bardzo ważne bo nie sposób posłuchać wszystkiego a na pewno by się chciało.Niestety u nas na głębokiej prowincji(Szczecin to jak mówią wioska z tramwajami) nie bardzo da się posłuchać coś ciekawego.
Napisano
i tutaj sie zgodze w 100% ze rynek angielski preferuje przewaznie rodzimy sprzet.

niestety wypozyczenie gramofony RPM5 musze odlozyc na pare dni icon_sad.gif sklepowy egzemplarz znalazl szczesliwego nabywce! oby gral mu jak najlepiej przez dlugie lata.

Napisano
hmm...moze to nie do konca tak wyglada icon_smile.gif sklep w moim miasteczku jest troche maly powierzchniowo i bez zadnego "zaplecza magazynowego" przynajmniej tak mi sie wydaje. A roznego rodzaju sprzetu stereo jak i kina domowego jest naprawde duzo.

moze w tym tygodniu uda mi sie zamowic RPM5 i zasmakuje odsluchow icon_smile.gif
Napisano
dla mnie osobiscie takie rozwiazanie jest dobre. idziesz do sklepu zamawiasz dany model (jak nie ma na sklepie) i w 2, 3 dni sciagaja dla ciebie od dystrybutora i wtedy go kupujesz.

pamietam jeden ze sklepow w szczecinie mial "niby" magazyn w piwnicach w bloku. tragedia!!!! brud wilgoc poprostu masakra...