Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Na początku nadmienię iż nie jestem audiofilem.
Poszukuję kina domowego do ok 3000zł. Będziemy słuchać w ok 60% TV a 40% audio.
Pomieszczenie ma ok 31 m2, na posadzce parkiet. Mam już wypiszczoną instalację pod głośniki - jak wg załączonego rysunku.
Ja jestem w klimatach rocka, a żona Santana, Clapton ...
Zestaw raczej 5.1 - tak są gniazda...
Co możecie polecić??
Z góry dziękuje za odpowiedź.

salon.pdf

Napisano
Witaj,
Bardzo profesjonalnie podeszłeś do tematu zamieszczając dawkę informacji i fote salonu bo to bardzo pomaga przy doborze odpowiedniego zestawu.
Musisz jeszcze na wszelki wypadek dodać o czym mamy mówić czyli czy kino domowe to :
amplituner kina , bluray i zestaw głośników 5+1 to raczej wiemy, czy jakaś inna konfiguracja ?
Co do stwierdzenie...nie jestem audiofilem...nie kupisz kina audiofilskiego za 3.000 z całą pewnością icon_smile.gif.

Nowym, w miarę sensownym zestawem w tym budżecie jest i nowym zestawem nie używka:
http://allegro.pl/kino-domowe-pioneer-vsx-...4847016765.html

Zestaw z subem ale bez bluray który możesz dokupić za ok.500 zł tej samej firmy :
http://allegro.pl/pioneer-vsx-528-zestaw-k...4840310044.html

Są to typowe zestawy do kina 5.1, nie rozbudujesz tego w przyszłości więc jak jest opcja, że kiedyś będziesz chciał np.ATMOS to troszkę inna liga i inne zestawy.

Całkiem sensowne zestawy z radiem internetowym, odtwarzaniem wielu formatów, dość uniwersalne ale nie jakiś chłam czyli na podstawę brałbym taki amplituner i taki bluray ale z zestawem głośnikowym można pocudować jeszcze bo salonik to nie kanciapka jakaś 12 metrowa icon_smile.gif. Co do przyjemnego słuchania muzyki na takim zestawie kina, to już temat kontrowersyjny i wszystko zależy od Waszych oczekiwań ale zestaw popularny i zapewne możecie umówić się z żoną w jakimś sklepie, salonie i odsłuchać na żywo taki zestaw a wtedy zdecydować czy to Was zadowala, nie polecam kupowania bez odsłuchu.

Przestudiuj uważnie specyfikacje podaną i poczekaj na inne typy.
Napisano
Atmos... kolejny wynalazek piarowców, żeby wyciągnąć kasę od naiwniaków na nowe ampli.Bo te z ubiegłego roku są już passe,już niestety nie działają dobrze i tak w ogóle to już nic przez nie nie słychać icon_confused.gif
Napisano
Cytat

Atmos... kolejny wynalazek piarowców, żeby wyciągnąć kasę od naiwniaków na nowe ampli.Bo te z ubiegłego roku są już passe,już niestety nie działają dobrze i tak w ogóle to już nic przez nie nie słychać icon_confused.gif

Może nie do końca tak jak piszesz ale umówmy się..to już nie jest dla "Kowalskiego" i do mieszkanka M-3 w bloku icon_smile.gif, jest to raczej rozszerzony tryb surround, bardziej rozbudowany dźwięk przestrzenny i tyle. Ja już w blokach nie widzę systemów 7.2 a co dopiero Atmos icon_smile.gif no ale nie wiemy jakie ma oczekiwania kolega a Jego salonik nie przypomina mi raczej M-3 icon_smile.gif a więc zostawmy temat do czasu aż się wypowie zainteresowany icon_smile.gif.
Napisano
Cytat

Cytat

Może nie do końca tak jak piszesz ale umówmy się..to już nie jest dla "Kowalskiego" i do mieszkanka M-3 w bloku icon_smile.gif, jest to raczej rozszerzony tryb surround, bardziej rozbudowany dźwięk przestrzenny i tyle. Ja już w blokach nie widzę systemów 7.2 a co dopiero Atmos icon_smile.gif no ale nie wiemy jakie ma oczekiwania kolega a Jego salonik nie przypomina mi raczej M-3 icon_smile.gif a więc zostawmy temat do czasu aż się wypowie zainteresowany icon_smile.gif.

Witam,

Salon jest w domku szergowym. Kupiłem go rok temu i wtedy robiłem drobny remont w salonie. Elektrycy poradzili mi rozprowadzenie instalacji pod głośniki i tak się stało. Teraz chcę wreszcie ją wykorzystać icon_smile.gif

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Witam,
Salon jest w domku szergowym. Kupiłem go rok temu i wtedy robiłem drobny remont w salonie. Elektrycy poradzili mi rozprowadzenie instalacji pod głośniki i tak się stało. Teraz chcę wreszcie ją wykorzystać icon_smile.gif Wczoraj w Saturnie sprzedawca bardzo polecał głośniki M-audio classic 9200, ale nie byłem przekonany...

Pozdrawiam

Witaj,
Głośniczkom podziękuj icon_smile.gif, napisz więcej, na czym słuchałeś, czy poświęciłeś więcej czasu na odsłuch i więcej zestawów czy tylko jeden na szybko ? icon_smile.gif.
Bez odsłuchu się nie obędzie, masz fajny metraż i trzeba to na maxa wykorzystać a nie jakieś głośniczki popierdółki icon_smile.gif.
Napisano
Cytat

Cytat

Witam,
Salon jest w domku szergowym. Kupiłem go rok temu i wtedy robiłem drobny remont w salonie. Elektrycy poradzili mi rozprowadzenie instalacji pod głośniki i tak się stało. Teraz chcę wreszcie ją wykorzystać icon_smile.gif Wczoraj w Saturnie sprzedawca bardzo polecał głośniki M-audio classic 9200, ale nie byłem przekonany...

Pozdrawiam

Witaj,
Głośniczkom podziękuj icon_smile.gif, napisz więcej, na czym słuchałeś, czy poświęciłeś więcej czasu na odsłuch i więcej zestawów czy tylko jeden na szybko ? icon_smile.gif.
Bez odsłuchu się nie obędzie, masz fajny metraż i trzeba to na maxa wykorzystać a nie jakieś głośniczki popierdółki icon_smile.gif.

Witam,
Amplituner Onkyo HTE630B. Słuchałem swojej skladanki tak z 5-8 min - różnie kawałki i było w miare ok. ale na hali to na pewno efekt jest inny. W załączeniu zdjęcie tego zestawu. Słuchałem też zetsawu Pioneer-a z głośnikami Jamo, ale to była tragedia... W wiem że w sklepie takim jak Saturn to na pewno dobrze nie poradzą, więc napisałem tutaj...

DSC01446.jpg

Napisano
No to mamy już jakiś punkt odniesienia icon_smile.gif. W Pioneerze zapewne Jamo dało tyłka a w Onkyo to co z nim zagrało icon_smile.gif.
Jeśli odpowiadał Ci Onkyo to idź tym tropem bo to zacna firma i pewnie będziesz zadowolony tylko dopasujmy do tego głośniczki , pewnie sub musi być ? icon_smile.gif.
Napisano
Cytat

No to mamy już jakiś punkt odniesienia icon_smile.gif. W Pioneerze zapewne Jamo dało tyłka a w Onkyo to co z nim zagrało icon_smile.gif.
Jeśli odpowiadał Ci Onkyo to idź tym tropem bo to zacna firma i pewnie będziesz zadowolony tylko dopasujmy do tego głośniczki , pewnie sub musi być ? icon_smile.gif.

Sub na pewno tak
Napisano
Cytat

Ribondeal to jest Twoj sprzet ?

NAD-C375BEE, Pioneer N-70a, Pioneer PD-50, Pioneer SC-LX58, Pioneer BD-LX58, DAC Vincent DAC-1, Dali Ikon mk2 7 oraz Ikon 5, Dali vocal mk2, Dali sub mk2, kabelki Tara Labs oraz Chord, listwa i sieciówki Gigawatt.

Tak, przecież to widać w sygnaturze icon_smile.gif.
Napisano
Cytat

Myślę, że bez przesadyzmy finansowego, ten zestaw by Cię zadowolił :
http://allegro.pl/onkyo-3d-bd-sp309-tx-nr5...4898039837.html

Mówię o głośniczkach icon_smile.gif bo Onkyo to dobry wybór tylko głośniczków nam brakuje do tego co wybrałeś icon_smile.gif.

Takie coś :
http://www.ceneo.pl/23592782;3107-0v.htm

Jeżeli chodzi o głośniki to czy się różni zestaw special edition od tego:
http://nautilus2.pl/index.php?route=produc...;product_id=836
??
Wycofuję wszysto pisze icon_smile.gif
Napisano
Dałem pierwszy lepszy przykład na zestaw głośniczków lepszy od tego co słuchałeś icon_smile.gif, tu jest już duży wybór więc policz ile możesz wydać na ampli, ile na bluray i zobacz ile na głośniczki, będzie łatwiej icon_smile.gif.
Te głośniczki które pokazałeś w linku, powinny Cie już zadowolić ale pewnie opcji jest jeszcze dużo icon_smile.gif.
Napisano
Ja bym postawił na Yamaha RXV-675. Do niej szkoda by podłączać zbyt kiepskie kolumny typu Taga 606.
Do tego amplitunera warto by podłączyć coś takiego (nie chodzi o ten sklep ) http://nautilus2.pl/index.php?route=produc...product_id=1893
Tyle że to jest już ~3,4k za kolumny bez subwoofera. Na początek można się bez niego obejść.
Te kolumny powinny dobrze współgrać z żywym charakterem tej Yamahy.
Napisano
Moby...daj juz dzisiaj spokój z forum icon_smile.gif lub przeczytaj uważnie tytuł wątku icon_smile.gif, równie dobrze mogę polecić koledze Dali Helikon 800 icon_smile.gif.
Taga to dobre rozwiązanie cena/jakość a nie, że kosiorskie głośniczki, z całą pewnością lepsze niż Jamo i wynalazki M-AUDIO icon_smile.gif.
Napisano
Cytat

Witam,

A do tych głośników Taga Harmony TAV-606 v.3 Special Edition + TSW-200 amplituner ONKYO - TX-NR535 będzie ok?

Moim zdaniem tak ale wiadomo, musisz udać się do salonu, podać typowi z obsługi co ma Ci zmontować i wio icon_smile.gif, cieszy Cię dźwięk, do kasy icon_smile.gif, nie ? szukamy dalej icon_smile.gif,
Napisano
Cytat

Moby...daj juz dzisiaj spokój z forum icon_smile.gif lub przeczytaj uważnie tytuł wątku icon_smile.gif, równie dobrze mogę polecić koledze Dali Helikon 800 icon_smile.gif.
Taga to dobre rozwiązanie cena/jakość a nie, że kosiorskie głośniczki, z całą pewnością lepsze niż Jamo i wynalazki M-AUDIO icon_smile.gif.

Po prostu wie co to za badziew jest taka tania Taga i temu podobne.
Szanuję ich za to że tego nie kryją w opisach firmowych icon_smile.gif

Do takich kolumn wystarczy podstawowy model z oferty danego producenta elektroniki.
Szkoda wydawać więcej na to pieniędzy. I tak te pudełka nie wykorzystają potencjału nawet podstawowego modelu.
Napisano
Jasne ale kiedyś może zmienić głośniki, nie koniecznie od razu cały system a na razie niech poczuje co to w miarę sensowne kino bo przecież od czegoś trzeba zacząć to raz a dwa budżet jest znacznie ograniczony więc nie ma za wielkiego pola do popisu, postaraj się zmieścić w tym budżecie a ja chętnie poczytam Twoje typy icon_smile.gif.
Napisano
Nie zgodzę się z Tobą, ma bardzo fajny zestaw a jak kiedyś poczuje ochotę na większą radość z odsłuchu, sprzeda głośniczki tylko i dokupi lepsze a klocki zostają a więc cała akcja bez kosztownej operacji a tylko mały zabieg icon_smile.gif, ma dobre kino, jako takie głośniczki ale z subem i zestaw perspektywiczny icon_smile.gif tzn.elektronike.