gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Witam,Na początku nadmienię iż nie jestem audiofilem. Poszukuję kina domowego do ok 3000zł. Będziemy słuchać w ok 60% TV a 40% audio.Pomieszczenie ma ok 31 m2, na posadzce parkiet. Mam już wypiszczoną instalację pod głośniki - jak wg załączonego rysunku.Ja jestem w klimatach rocka, a żona Santana, Clapton ...Zestaw raczej 5.1 - tak są gniazda... Co możecie polecić??Z góry dziękuje za odpowiedź. salon.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Witaj,Bardzo profesjonalnie podeszłeś do tematu zamieszczając dawkę informacji i fote salonu bo to bardzo pomaga przy doborze odpowiedniego zestawu.Musisz jeszcze na wszelki wypadek dodać o czym mamy mówić czyli czy kino domowe to :amplituner kina , bluray i zestaw głośników 5+1 to raczej wiemy, czy jakaś inna konfiguracja ?Co do stwierdzenie...nie jestem audiofilem...nie kupisz kina audiofilskiego za 3.000 z całą pewnością .Nowym, w miarę sensownym zestawem w tym budżecie jest i nowym zestawem nie używka:http://allegro.pl/kino-domowe-pioneer-vsx-...4847016765.htmlZestaw z subem ale bez bluray który możesz dokupić za ok.500 zł tej samej firmy :http://allegro.pl/pioneer-vsx-528-zestaw-k...4840310044.htmlSą to typowe zestawy do kina 5.1, nie rozbudujesz tego w przyszłości więc jak jest opcja, że kiedyś będziesz chciał np.ATMOS to troszkę inna liga i inne zestawy.Całkiem sensowne zestawy z radiem internetowym, odtwarzaniem wielu formatów, dość uniwersalne ale nie jakiś chłam czyli na podstawę brałbym taki amplituner i taki bluray ale z zestawem głośnikowym można pocudować jeszcze bo salonik to nie kanciapka jakaś 12 metrowa . Co do przyjemnego słuchania muzyki na takim zestawie kina, to już temat kontrowersyjny i wszystko zależy od Waszych oczekiwań ale zestaw popularny i zapewne możecie umówić się z żoną w jakimś sklepie, salonie i odsłuchać na żywo taki zestaw a wtedy zdecydować czy to Was zadowala, nie polecam kupowania bez odsłuchu.Przestudiuj uważnie specyfikacje podaną i poczekaj na inne typy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loco50 Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Atmos... kolejny wynalazek piarowców, żeby wyciągnąć kasę od naiwniaków na nowe ampli.Bo te z ubiegłego roku są już passe,już niestety nie działają dobrze i tak w ogóle to już nic przez nie nie słychać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Atmos... kolejny wynalazek piarowców, żeby wyciągnąć kasę od naiwniaków na nowe ampli.Bo te z ubiegłego roku są już passe,już niestety nie działają dobrze i tak w ogóle to już nic przez nie nie słychać Może nie do końca tak jak piszesz ale umówmy się..to już nie jest dla "Kowalskiego" i do mieszkanka M-3 w bloku , jest to raczej rozszerzony tryb surround, bardziej rozbudowany dźwięk przestrzenny i tyle. Ja już w blokach nie widzę systemów 7.2 a co dopiero Atmos no ale nie wiemy jakie ma oczekiwania kolega a Jego salonik nie przypomina mi raczej M-3 a więc zostawmy temat do czasu aż się wypowie zainteresowany . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Cytat Atmos... kolejny wynalazek piarowców, żeby wyciągnąć kasę od naiwniaków na nowe ampli.Bo te z ubiegłego roku są już passe,już niestety nie działają dobrze i tak w ogóle to już nic przez nie nie słychać Może nie do końca tak jak piszesz ale umówmy się..to już nie jest dla "Kowalskiego" i do mieszkanka M-3 w bloku , jest to raczej rozszerzony tryb surround, bardziej rozbudowany dźwięk przestrzenny i tyle. Ja już w blokach nie widzę systemów 7.2 a co dopiero Atmos no ale nie wiemy jakie ma oczekiwania kolega a Jego salonik nie przypomina mi raczej M-3 a więc zostawmy temat do czasu aż się wypowie zainteresowany . Witam,Salon jest w domku szergowym. Kupiłem go rok temu i wtedy robiłem drobny remont w salonie. Elektrycy poradzili mi rozprowadzenie instalacji pod głośniki i tak się stało. Teraz chcę wreszcie ją wykorzystać Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Witam,Salon jest w domku szergowym. Kupiłem go rok temu i wtedy robiłem drobny remont w salonie. Elektrycy poradzili mi rozprowadzenie instalacji pod głośniki i tak się stało. Teraz chcę wreszcie ją wykorzystać Wczoraj w Saturnie sprzedawca bardzo polecał głośniki M-audio classic 9200, ale nie byłem przekonany... Pozdrawiam Witaj,Głośniczkom podziękuj , napisz więcej, na czym słuchałeś, czy poświęciłeś więcej czasu na odsłuch i więcej zestawów czy tylko jeden na szybko ? .Bez odsłuchu się nie obędzie, masz fajny metraż i trzeba to na maxa wykorzystać a nie jakieś głośniczki popierdółki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Cytat Witam,Salon jest w domku szergowym. Kupiłem go rok temu i wtedy robiłem drobny remont w salonie. Elektrycy poradzili mi rozprowadzenie instalacji pod głośniki i tak się stało. Teraz chcę wreszcie ją wykorzystać Wczoraj w Saturnie sprzedawca bardzo polecał głośniki M-audio classic 9200, ale nie byłem przekonany... Pozdrawiam Witaj,Głośniczkom podziękuj , napisz więcej, na czym słuchałeś, czy poświęciłeś więcej czasu na odsłuch i więcej zestawów czy tylko jeden na szybko ? .Bez odsłuchu się nie obędzie, masz fajny metraż i trzeba to na maxa wykorzystać a nie jakieś głośniczki popierdółki . Witam,Amplituner Onkyo HTE630B. Słuchałem swojej skladanki tak z 5-8 min - różnie kawałki i było w miare ok. ale na hali to na pewno efekt jest inny. W załączeniu zdjęcie tego zestawu. Słuchałem też zetsawu Pioneer-a z głośnikami Jamo, ale to była tragedia... W wiem że w sklepie takim jak Saturn to na pewno dobrze nie poradzą, więc napisałem tutaj... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 No to mamy już jakiś punkt odniesienia . W Pioneerze zapewne Jamo dało tyłka a w Onkyo to co z nim zagrało .Jeśli odpowiadał Ci Onkyo to idź tym tropem bo to zacna firma i pewnie będziesz zadowolony tylko dopasujmy do tego głośniczki , pewnie sub musi być ? . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat No to mamy już jakiś punkt odniesienia . W Pioneerze zapewne Jamo dało tyłka a w Onkyo to co z nim zagrało .Jeśli odpowiadał Ci Onkyo to idź tym tropem bo to zacna firma i pewnie będziesz zadowolony tylko dopasujmy do tego głośniczki , pewnie sub musi być ? . Sub na pewno tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Myślę, że bez przesadyzmu finansowego, ten zestaw by Cię zadowolił :http://allegro.pl/onkyo-3d-bd-sp309-tx-nr5...4898039837.htmlMówię o głośniczkach bo Onkyo to dobry wybór tylko głośniczków nam brakuje do tego co wybrałeś .Takie coś :http://www.ceneo.pl/23592782;3107-0v.htm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Ribondeal to jest Twoj sprzet ?NAD-C375BEE, Pioneer N-70a, Pioneer PD-50, Pioneer SC-LX58, Pioneer BD-LX58, DAC Vincent DAC-1, Dali Ikon mk2 7 oraz Ikon 5, Dali vocal mk2, Dali sub mk2, kabelki Tara Labs oraz Chord, listwa i sieciówki Gigawatt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Ribondeal to jest Twoj sprzet ?NAD-C375BEE, Pioneer N-70a, Pioneer PD-50, Pioneer SC-LX58, Pioneer BD-LX58, DAC Vincent DAC-1, Dali Ikon mk2 7 oraz Ikon 5, Dali vocal mk2, Dali sub mk2, kabelki Tara Labs oraz Chord, listwa i sieciówki Gigawatt. Tak, przecież to widać w sygnaturze . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Czytałem też dobre opinie o aplitunerze Yamaha RXV-675. Który jest lepszy Onkyo cy Yamaha?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Kolego gizmo, poczekajmy na opinie pozostałych kolegów ale licz się z tym, że i tak będziesz musiał posłuchać to co wybierzesz przed zakupem . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Myślę, że bez przesadyzmy finansowego, ten zestaw by Cię zadowolił :http://allegro.pl/onkyo-3d-bd-sp309-tx-nr5...4898039837.htmlMówię o głośniczkach bo Onkyo to dobry wybór tylko głośniczków nam brakuje do tego co wybrałeś .Takie coś :http://www.ceneo.pl/23592782;3107-0v.htm Jeżeli chodzi o głośniki to czy się różni zestaw special edition od tego:http://nautilus2.pl/index.php?route=produc...;product_id=836??Wycofuję wszysto pisze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Dałem pierwszy lepszy przykład na zestaw głośniczków lepszy od tego co słuchałeś , tu jest już duży wybór więc policz ile możesz wydać na ampli, ile na bluray i zobacz ile na głośniczki, będzie łatwiej .Te głośniczki które pokazałeś w linku, powinny Cie już zadowolić ale pewnie opcji jest jeszcze dużo . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo7878 Napisano 21 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Witam,A do tych głośników Taga Harmony TAV-606 v.3 Special Edition + TSW-200 amplituner ONKYO - TX-NR535 będzie ok? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Ja bym postawił na Yamaha RXV-675. Do niej szkoda by podłączać zbyt kiepskie kolumny typu Taga 606.Do tego amplitunera warto by podłączyć coś takiego (nie chodzi o ten sklep ) http://nautilus2.pl/index.php?route=produc...product_id=1893Tyle że to jest już ~3,4k za kolumny bez subwoofera. Na początek można się bez niego obejść.Te kolumny powinny dobrze współgrać z żywym charakterem tej Yamahy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Moby...daj juz dzisiaj spokój z forum lub przeczytaj uważnie tytuł wątku , równie dobrze mogę polecić koledze Dali Helikon 800 .Taga to dobre rozwiązanie cena/jakość a nie, że kosiorskie głośniczki, z całą pewnością lepsze niż Jamo i wynalazki M-AUDIO . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Witam,A do tych głośników Taga Harmony TAV-606 v.3 Special Edition + TSW-200 amplituner ONKYO - TX-NR535 będzie ok? Moim zdaniem tak ale wiadomo, musisz udać się do salonu, podać typowi z obsługi co ma Ci zmontować i wio , cieszy Cię dźwięk, do kasy , nie ? szukamy dalej , Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Cytat Moby...daj juz dzisiaj spokój z forum lub przeczytaj uważnie tytuł wątku , równie dobrze mogę polecić koledze Dali Helikon 800 .Taga to dobre rozwiązanie cena/jakość a nie, że kosiorskie głośniczki, z całą pewnością lepsze niż Jamo i wynalazki M-AUDIO . Po prostu wie co to za badziew jest taka tania Taga i temu podobne.Szanuję ich za to że tego nie kryją w opisach firmowych Do takich kolumn wystarczy podstawowy model z oferty danego producenta elektroniki.Szkoda wydawać więcej na to pieniędzy. I tak te pudełka nie wykorzystają potencjału nawet podstawowego modelu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Jasne ale kiedyś może zmienić głośniki, nie koniecznie od razu cały system a na razie niech poczuje co to w miarę sensowne kino bo przecież od czegoś trzeba zacząć to raz a dwa budżet jest znacznie ograniczony więc nie ma za wielkiego pola do popisu, postaraj się zmieścić w tym budżecie a ja chętnie poczytam Twoje typy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Dlatego proponuję dowolny najtańszy zestaw z kolumnami Taga Harmony 606W przyszłości można pomyśleć o wymianie całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ribondeal Napisano 21 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2014 Nie zgodzę się z Tobą, ma bardzo fajny zestaw a jak kiedyś poczuje ochotę na większą radość z odsłuchu, sprzeda głośniczki tylko i dokupi lepsze a klocki zostają a więc cała akcja bez kosztownej operacji a tylko mały zabieg , ma dobre kino, jako takie głośniczki ale z subem i zestaw perspektywiczny tzn.elektronike. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2014 Elektronika w kinie a szczególnie ta najtańsza dość szybko się starzeje. W kolumnach postęp nie jest tak duży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts