Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,
Mam pytanie odnośnie podłączenia sprzętu. Zakupiłem nowy TV (LG55LA860) podłączyłem do ampli (Onkyo tx-sr608) kablem HDMI, w telewizorze pod wejście HDMI arc, w ampli pod hdmi out. Dodatkowo do ampli podpięta jest konsola (wejście Game) oraz tuner satelitarny (wejście cbl/sat). Wszystko gra super dopóki oglądam TV z satelity, ale jak chcę na TV odpalić np. YouTube (tylko tv ma wifi) to z głośników kina słychać dzwięk satelity. Może ktoś podpowiedzieć jak sprawić, żeby dzwięk nadawany z TV przechodził przez amplituner?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Napisano
Zakładam że do oglądania YouTube na TV jest wybrane jako źródło TV. Przy działającym ARC powinniśmy mieć dźwięk z TV na amplitunerze. Jeśli jest z tym problem można podłączyć fonie TV do wejścia cyfrowego Onkyo osobnym przewodem.
Napisano
Sprawdź w instrukcji ustawienia dżwięku na podłaczeniu HDMI w amplitunerze. W moim ampitunerze (Yamaha RX-V371) przy wejsciu HDMI jest opcja wyboru źródła dźwięku, i tak wybierając przez HDMI podłączenie odtwarzacza sieciowego , mogę ustawić tak, aby dźwięk pochodził z dowolnego źródła np.wejścia optycznego lub analogowego, lub jeszcze innego. W zasadzie możesz się upewnić czy włączona jest opcja ARC w amplitunerze.
Napisano
Twój kabel HDMI obsługuje wszystkie opcje tzn. masz HDMI standard 1.4 w górę, czy jaki bądź. Ludzie czesto piszą że kabel nie gra bo przewodzi tylko prąd, ale nawet cyfrowe mają różne wykonanie i funkcje, zwłaszcza w erze 3D, 4K, ARC itd. trzeba na to uważać
Napisano
Cytat

Sprawdź w instrukcji ustawienia dżwięku na podłaczeniu HDMI w amplitunerze. W moim ampitunerze (Yamaha RX-V371) przy wejsciu HDMI jest opcja wyboru źródła dźwięku, i tak wybierając przez HDMI podłączenie odtwarzacza sieciowego , mogę ustawić tak, aby dźwięk pochodził z dowolnego źródła np.wejścia optycznego lub analogowego, lub jeszcze innego. W zasadzie możesz się upewnić czy włączona jest opcja ARC w amplitunerze.

HDMI Control (RIHD) - On
ARC - Auto
Power Control - On
TV Control - ON

Cytat

Twój kabel HDMI obsługuje wszystkie opcje tzn. masz HDMI standard 1.4 w górę, czy jaki bądź. Ludzie czesto piszą że kabel nie gra bo przewodzi tylko prąd, ale nawet cyfrowe mają różne wykonanie i funkcje, zwłaszcza w erze 3D, 4K, ARC itd. trzeba na to uważać

Przyznam, że jestem takim laikiem, że nie miałem pojęcia o różnorodności kabli HDMI i rzeczywiście mam byle jaki z marketu (może to być winą).

Zastanawiam się jeszcze nad tym czy przypadkiem nie powinienem dekodera i konsoli podłączyć do TV, bo nie wiem czy amplituner jest na tyle sprytny, żeby domyśleć się, że powinien wyłączyć dzwięk z tych urządzeń tylko dlatego, że odpaliłem YT na TV. Jednak takie rozwiązanie też nie będzie idealne bo po 1. więcej kabli będzie wisiało na ścianie a po 2. nie wiem czy telewizor nie zepsuje jakości dzwięku.

Napisano
Ok, wygląda na to, że masz właczone ARC (na wszelki wypadek sprawdź jeszcze ustawienia TV pod tym kątem) , pozostaje jeszcze kwestia wyboru źródła dźwięku przy wejściu HDMI, sprawdź dokładnie w instrukcji lub menu amplitunera metodą prób i błędów( sam miałem podobny przypadek z pomieszaniem źródeł dźwieku). No i oczywiscie, jak wspomniał kolega jacek75, kabel HDMI w wersji co najmniej 1.4 (niższe nie obsługują Zwrotnego Kanału Audio, czyli ARC, źródło : http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI )
Napisano
Cytat

Przyznam, że jestem takim laikiem, że nie miałem pojęcia o różnorodności kabli HDMI i rzeczywiście mam byle jaki z marketu (może to być winą).

nie wiem czy telewizor nie zepsuje jakości dzwięku.

Nie traktujmy marketu jako wylęgarni chińszczyzny po 9,99zł. W elektromarkecie są kable po 5 zł ale są i po kilkaset zł, są bomboxy po 199zł i wzmacniacze po kilka tys.
Ale tu uwaga, cena nie świadczy o wersji, możesz kupić nawet taki drogi, ale nieodpowiedniego typu kabel hdmi np. wersja 1.2, tak jak również możesz trafić odpowiedniego typu 1.4, średnio tani za np. 40-60zł. Wersja kabla HDMI jest niestety czesto winą... takich problemów. Poniżej masz tabelkę co może być nie tak...
Tak telewizor jako dodatkowy element toru audio nie jest świetnym pomysłem i partnerem, choć z drugiej strony pliki zmieszczone na YT też nie grzeszą jakością i tv chyba już wielkim mezaliansem dla nich nie jest icon_wink.gif

DSC01446.jpg