Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Chciałbym prosić Was o pomoc w doborze sprzętu. Planuję kupić wzmacniacz + kolumny + DAC. Przestudiowałem posty na forum i mam swój plan, proszę jednak o jego weryfikację i ewentualną korektę, jeśli źle dobrałem sprzęt.

1. Na sprzęt chciałbym przeznaczyć 2500 - 2800 zł.
2. Chciałbym, aby sprzęt był nowy.
3. Muzykę będę odtwarzał z laptopa, stąd konieczność kupna DAC.
4. Powierzchnia pokoju to 29,5 m2.
5. Słucham muzyki najogólniej rzecz biorąc elektronicznej, klubowej oraz w najmniejszym stopniu rocka. Muzyki słuchał będę z radia, Internetu (youtube) oraz plików muzycznych (.flac, .wav).
6. Planuje, aby był to jednorazowy zakup ? nie planuje jego rozbudowy w najbliższych latach.

Rozważam zakup:
1. Wzmacniacz: Denon PMA-520 AE
2. Kolumny: Pylon Audio Pearl 25 Front
3. DAC: FiiO E10k Olympus 2 lub Pro-Ject USB Box lub Audiotrak PRODIGY CUBE

Proszę o pomoc i podpowiedź czy trafnie dobrałem zestaw czy może pobłądziłem? icon_smile.gif Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Michał
Napisano
Na www.euro.com.pl możesz teraz kupić zestaw Denon DCD-520AE + PMA-520AE (czarny) + Pylon Audio Pearl 25 (orzech) za 1999zł
do tego FiiO E10k Olympus 2 za 299zł
I masz to wszystko plus CD o 200 zł taniej niż zakładałeś budżet icon_smile.gif

Uważam to a dobry wybór.

Osobiście wolał bym PMA-720AE z kolumnami Magnat Quantum 673 (ponoć bardzo dobrze sobie radzą w pomieszczeniu 30 m kw)
Napisano
Ja to wszystko wiem. Natomiast pytam się dlaczego Moby poleca model droższy o 150zł, chociaż jakościowo oba DACi są zbliżone a może nawet FiiO E10 jest gorszy, ponieważ dźwięk z USB brzmi gorzej?
Napisano
Często dźwięk z USB brzmi gorzej dlatego że korzysta z gorszego interfejsu icon_smile.gif
Niestety wiele laptopów nie posiada wyjścia SPDIF lub Toslink icon_smile.gif i wtedy trzeba albo skorzystać z USB lub z konwertera.
A ten E10 w nowej wersji ma dobrą opinię. I jest DACiem tak jakby zintegrowany z konwerterem USB>SPDIF. Ma z reszta takie wyjście.
Audiotrak PRODIGY CUBE tez jest dobry i ich wybór to kwestia co kto lubi icon_smile.gif
Wewnętrzna karta dźwiękowa również korzysta z jakiegoś interfejsu wewnętrznego.