micswi #1 Napisano 2 stycznia 2015 Witam,Chciałbym prosić Was o pomoc w doborze sprzętu. Planuję kupić wzmacniacz + kolumny + DAC. Przestudiowałem posty na forum i mam swój plan, proszę jednak o jego weryfikację i ewentualną korektę, jeśli źle dobrałem sprzęt.1. Na sprzęt chciałbym przeznaczyć 2500 - 2800 zł.2. Chciałbym, aby sprzęt był nowy.3. Muzykę będę odtwarzał z laptopa, stąd konieczność kupna DAC.4. Powierzchnia pokoju to 29,5 m2.5. Słucham muzyki najogólniej rzecz biorąc elektronicznej, klubowej oraz w najmniejszym stopniu rocka. Muzyki słuchał będę z radia, Internetu (youtube) oraz plików muzycznych (.flac, .wav).6. Planuje, aby był to jednorazowy zakup ? nie planuje jego rozbudowy w najbliższych latach.Rozważam zakup:1. Wzmacniacz: Denon PMA-520 AE2. Kolumny: Pylon Audio Pearl 25 Front3. DAC: FiiO E10k Olympus 2 lub Pro-Ject USB Box lub Audiotrak PRODIGY CUBEProszę o pomoc i podpowiedź czy trafnie dobrałem zestaw czy może pobłądziłem? Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam,Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #2 Napisano 3 stycznia 2015 Na www.euro.com.pl możesz teraz kupić zestaw Denon DCD-520AE + PMA-520AE (czarny) + Pylon Audio Pearl 25 (orzech) za 1999złdo tego FiiO E10k Olympus 2 za 299złI masz to wszystko plus CD o 200 zł taniej niż zakładałeś budżet Uważam to a dobry wybór.Osobiście wolał bym PMA-720AE z kolumnami Magnat Quantum 673 (ponoć bardzo dobrze sobie radzą w pomieszczeniu 30 m kw) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gibson #3 Napisano 3 stycznia 2015 Cytat do tego FiiO E10k Olympus 2 A dlaczego akurat ten DAC a nie np. ten FiiO D3 DAC? Zawsze to 150 zł taniej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gw_ #4 Napisano 3 stycznia 2015 D10 sygnał bierze z USB, a D3 przetwarza sygnał cyfrowy z coaxiala lub wejścia optycznego, a jak nie ma wyjścia cyfrowego w kompie to D3 nie podepnie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gibson #5 Napisano 3 stycznia 2015 Ja to wszystko wiem. Natomiast pytam się dlaczego Moby poleca model droższy o 150zł, chociaż jakościowo oba DACi są zbliżone a może nawet FiiO E10 jest gorszy, ponieważ dźwięk z USB brzmi gorzej? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #6 Napisano 3 stycznia 2015 Często dźwięk z USB brzmi gorzej dlatego że korzysta z gorszego interfejsu Niestety wiele laptopów nie posiada wyjścia SPDIF lub Toslink i wtedy trzeba albo skorzystać z USB lub z konwertera.A ten E10 w nowej wersji ma dobrą opinię. I jest DACiem tak jakby zintegrowany z konwerterem USB>SPDIF. Ma z reszta takie wyjście. Audiotrak PRODIGY CUBE tez jest dobry i ich wybór to kwestia co kto lubi Wewnętrzna karta dźwiękowa również korzysta z jakiegoś interfejsu wewnętrznego. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
micswi #7 Napisano 3 stycznia 2015 MobyDick - dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź.Gibson - mój laptop nie posiada wyjścia SPDIF ani Toslink, dlatego taki wybór. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach