Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Możesz podłączyć to do wyjść A i B osobnymi kablami, tzn. Musisz wyjąc zworki z terminali kolumn i górne terminale podłączasz pod A, a dolne pod B. Na selektorze wtedy musisz wybrać A +B.
Możesz także podłączyć jedną parą kabli, czyli zworki na terminalach kolumn zostają i podłączasz kabel we wzmacniaczu pod A, lub pod B.

W razie pytań pisz.
  • Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
No mam jeszcze jedno pytanie.
Ogólnie oceniając dali 450 i tannoy m1.
Jest między nimi (poza basem) duża różnica jakościowa?
W sensie warto dopłacać te ok 800 zł czyli różnice między nimi?
Napisano
To są zupełnie inne kolumny i brzmią inaczej. Jednak wpisują się nieco w podobny styl. W Dali 450 jest zdecydowanie dużo basu i wysokich jest proporcjonalnie więcej ( mimo to mają dość ciemne brzmienie i niezbyt szczegółowe ). M1 mają dość nisko rozciągnięty bas ( jak na tak małe kolumny ) ,lecz jest go niezbyt dużo. Wysokie tony są lekko wycofane. M1 są przeznaczone do niewielkich pomieszczeń. Jedne i drugie oferują muzykalne i nie nazbyt analityczne brzmienie. Moim zdaniem poza tym że w dali jest więcej basu , M1 są lepsze.
Napisano
Tannoy M1 to tani, budżetowo wykonany mały monitor, choć mogący się podobać brzieniem. Dali 450 to podłogówki i już tym można uzasadniać ich wyższą cenę , wszak obie firmy są markowe, jednak dodatkowo 450 są wykonane o wiele lepiej, inna klasa materiałów, wykończenia, podzepołów.
Napisano
Jego genialność (M1) polega właśnie na tym że dobrze rozłożono środki na wykonanie niedrogich kolumn. Powstały w ten sposób kolumny wykonane pod każdym względem przyzwoicie, wybaczające niedoskonałości elektroniki. Głośniki są przyzwoite i nie uważam ich za gorszej jakości niż w 450 ( nie są firmowane przez znanego producenta ), wykonaniu obudowy trudno jest coś zarzucić ( nie jest może zbyt ekskluzywna ). Największe oszczędności znaleziono w elementach zwrotnicy. Jednak ich jakość nie odbiega znacząco od tego co można było znaleźć w drogich kolumnach z przed dziesięciolecia wcześniej ( zanim je skonstruowano ).
  • 5 years later...
Napisano
Dnia 28.01.2015 o 23:34, lukaszpe napisał:

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem zestawu GRUNDIG Finearts V4 + Tannoy M1 Shadow.

Mam to podłączone pod ONKYO DX-7111 i do słuchania muzyki się sprawdza, ale jak podłącze to pod TV albo konsole to brakuje mi trochę basu.

Chciałem zapytać czy powinienem pomyśleć o zmianie głośników na jakieś większe czy może zakup subwoofera i podłączenie go będzie lepszym rozwiązaniem ?

Ja mam V3 (juz drugi egz. - w poprzednim padl potencjometr glosnosci) i wg mnie basu jest w nim za duzo, mam skrecony o polowe. Uzywam go z Onkyo DX 7511 oraz podlogowkami FONUS CLASSIC. Jakbym dal pelen bas to by sie koronki poodklejaly na zebach.

Bardzo fajny wzmak. Poprzednio mialem Kenwood KA7010 - tez byl niczego sobie ale V3 ma wiecej przestrzeni jak na moje ucho i prezentuje bas bardziej aksamitnie.