Pablo1964 #1 Napisano 26 marca 2008 Witam wszystkich.Po odebraniu amplitunera z serwisu i połączyłem ponownie wszystkie elementy KD i słychać jest wyraźny przydźwięk sieci w kanałach CENTRL, SL i SR. Kanały FL i FR chodzą bez zarzutu. W skład systemu wchodzą:H/K AVR435Kolumny JBL:FL, FR - E100CTRL - EC25SL, SR - E10.(w setupie amplitunera wszystkie ustawione jako LARGE. Sub - NONE).Nagrywarka DVD Sony RDR-HX910Komputer z kartą SB Live!TV Daewoo DTA 3220KPołączenia:TV - DVD - SCARTDVD - ampli: coax oraz analogowo do CD INkomputer poprzez 3xChinch (video, audioL i audioR) do VIDEO1 INDo drugiego gniazda SCART w TV podłączony jest przewód SCART-6xRCA, który ma podłączone tylko 3 wtyczki do ampli a mianowicie:L out, R out - do VIDEO3 IN w amplivideo in - do MONITOR out w ampli.Przed oddaniem ampli do serwisu nie miałem połączenia bezpośredniego pomiędzy TV a ampli, było to jednak niewygodne, musiałem każdorazowo włączać DVD przy słuchaniu TV przez ampli. Serwis usuwał usterkę związaną z wyłączaniem się ampltunera, raczej wykluczam go jako sprawcę tego zjawiska.Przy przełączeniu AVR na stereo jest pięknie, jednak przy pracy w trybie wielokanałowym pojawia się przydźwięk w kanale centralnym i tylnych. Jest on słyszalny już przy ustawieniu ok. -30dB. Po obejrzeniu filmu jeszcze przez ponad godzinę słyszałem 50 Hz przechodzące przez głowę Żona powróciła do słuchania TV przez jego własne głośniki.Starałem się możliwie najpełniej opisać problem i połączenia. Czy ktoś może zasugerować, co może być przyczyną?Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stanisława #2 Napisano 26 marca 2008 Sprawdź czy dokładnie powpinałeś kable sygnałowe w gniazda. Może telewizor wnosi przydźwięk do systemu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #3 Napisano 26 marca 2008 Zjawisko ustąpiło po odłączeniu komputera. Co robić? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Stanisława #4 Napisano 26 marca 2008 A komputer jest uziemiony. Może wystarczy połączyć jego obudowę z kaloryferem. Dziwne że przydźwięku nie ma w trybie stereo. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #5 Napisano 28 marca 2008 Przełóż kable - głośnikowe i zasilające. Może są zbyt blisko innych kabli (np. komputera). W kilku przypadkach to było właśnie przyczyną.Najlepiej puść na chwilę kable środkiem pokoju i przestaw kolumny.Może w jakiś sposób kabel do centralnego łapie jakieś cholerstwo od telewizora.Sprawdź też na wszelki wypadek inny tryb wielokanałowy.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #6 Napisano 28 marca 2008 To prawda, mam plątaninę kabli za stolikiem ze sprzętem. Jednak po podłączeniu frontowej E100 do kanału centralnego przydźwięk w niej był słyszalny. Czyli raczej to nie problem kabla od kolumny centralnej. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #7 Napisano 28 marca 2008 Cytat Zjawisko ustąpiło po odłączeniu komputera. Co robić? Po odłączeniu kabla komputer-ampli, czy po wyłączeniu komputera?Zdaje się, ze czeka Cię teraz metoda prób i błędów. Najlepiej będzie po kawałku odłączać kable od amplitunera i sprawdzać.Sprawdź jeszcze co dzieje się gdy słuchasz wielokanałowo, ale nie masz kabla między amplitunrem a TV.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo1964 #8 Napisano 29 marca 2008 Po odłączeniu kabla komputer-ampli. Samo wyłączenie komputera nic nie dało. Kabel ma prawie 10 m. Zastanawiam się, dlaczego zjawisko nie występowało wcześniej (tzn. przydźwięk był słyszalny gdy słuchałem dźwięku z komputera lecz ustawał po przełączeniu ampli na inne źródło. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach