jacek75 Napisano 8 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2015 Cytat Brzmienie ciepłe/zimne zależy od ustawień, typu głośników czy innych rzeczy? W większej mierze raczej od kolumn. Charakteru mięsistych, ciepłych kolumn, niewiele zmieni chłodny, twardy wzmacniacz-choć może fajnie je uzupełnić. Oczywiście regulacja tony niskie i wysokie też się przydaje do drobnych korekt. Wróciem ostatnio do płyty BASIA - "London Warsaw New York" która jest nagrana wybitnie ( jak dla mnie) jaskrawo i jasno, chłodno i musiałem dodać nieco niskich tonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2015 No właśnie. Ja także po przeczytaniu tych postów zasanowiłem się, czy chodziło Ci o wzmacniacz z cd, jako jedno urządzenie, czy dwa osobne elementy...Takich urządzeń także nie polecam. Ewentualnie można by szukać Pianocrata Yamahy, ale obawiam się że z kolumnami to 1200 zł będzie za mało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 13 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 na szybko zrobiłam rysunek pokoju, mam nadzieję że czytelny. Chciałabym żeby ten sprzęt zajmował możliwie najmniej miejsca, bo wielką przestrzenią nie dysponuje, dlatego myślałam o połączeniu wzmacniacza z odtwarzaczem. Ale skoro uważacie że to kiepski pomysł to się ustosunkuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 13 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 nie zaznaczyłam miejsca na kolumny bo nie wiem jak je ustawić. W narożnikach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2015 Strasznie ciezki uklad pokoju aby cos ustawic. Jedyna opcja moim zdaniem to przestawic szafe na przeciwlegla sciane po uprzednim przesunieciu biurkka w strone drzwi. Wtedy komode przesuniemu na srodek sciany a kolumny po obu jej stronach. Napisz prosze czy taki uklad jest mozliwy do zrealizowania. Kolumny beda wtedy staly na krotszej scianie co jest bardzo wskazane przy projektowaniu ustawienia sprzetu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 14 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 Ten układ pokoju jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na przestrzeń i dostęp światła dziennego w trakcie nauki, więc wolałabym go nie zmieniać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 14 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2015 Zobacz gdzie bedzie stal sprzet a w okolo nie ma miejsca na kolumny. Napisz mi prosze jeszcze tylko jaka jest odleglosc od sciany gdzie jest okno do drzwi. Moze tam co ustawimy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 15 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 Jak przesunę szafę pod samą ścianę i odsunę trochę komodę to mam z 20 cm po bokach komody (tam gdzie kropki). Kombinowałam na różne sposoby ustawienie mebli w tym pokoju i ten jest optymalny. Musi być to miejsce po bokach komody? Nie można by było jakoś zawiesić głośników? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 15 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2015 20cm to zdecydowanie za malo na ustawienie jakichkolwiek kolumn. Jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest postawienie kolumn po obu stronach biurka na przeciw kanapy. Jedyny maly problem to dlugie kable glosnikowe w ktore bedziesz musiala sie zaopatrzec. Wieszac glosnikow nie radze choc wystepuja pewne rodzaje kolumn dipolowych do kina domowego ktore wiesza sie na scianie ale pozwala na to konstrukcja i zestrojenie glosnikow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Panowie mam pewne obawy. Dzisiaj odebrałam gramofon z serwisu. Po rozpakowaniu zobaczyłam kartkę: "instrukcja kalibracji wkładki". Czy to znaczy, że sama muszę to zrobić? Instrukcja jest typowo techniczna, dla osoby która zna temat, kompletnie nie wiedziałabym nawet co zrobić. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia czy wkładka została skalibrowana? Kabelki wydają się być podłączone. Na talerzu jest kolejna kartka (napisana po niemiecku), wydaję mi się że to do mierzenia jakiś odległości. Mam nadzieję, że nie będę musiała tego dawać do następnego "fachowca" i płacić za kalibrację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 W każdej normalnej firmie przy kupnie wkładki, kalibracja (cena rzędu 150 zł) jest wykonywana darmowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Kazda wkladka musi byc skalibrowana czyli musi byc idealnie natawiony nacisk igly na plyte, musza byc nastawione wszystkie odleglosci aby igla idealnie poruszala sie w rowku plyt i musi byc ustawione ramie aby w calej swojej dlugosci (najlepiej jest to sprawdzic jak ramie jest opuszczone na koncu plyty czyli wewnatrz plyty ) byl idealny odstep miedzy plyta a ramieniem. Wszystkie te parametry sa bardzo wazne! Niestety bez odpowiednich przyrzadow jest to raczej nie wykonalne. Musisz miec precyzyjna wage do mierzenia nacisku igly. Schemat do ustawiania odleglosci. Szczerze nie mam pojecia ile kosztuje skalibrowanie wkladki. Ja to robie samemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 to ta kartka przedstawia schemat odległości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Tak jest to schemat ustawienia odleglosci od centrum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Tak jest to schemat ustawienia odleglosci od centrum.Niestety bez wagi sama nie ustawisz nacisku igly na plyte Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Jak jutro tam zadzonię to mam nadzieję że usłyszę że już jest zrobione... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Dla wyrobionego serwismena skalibrowanie wkladki z ustawieniem ramienia nie powinno zajac dluzej niz 30 minut. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Dziwi mnie, że przy całej usłudze nie wspomnieli nawet o tym, że nie mają zamiaru tego zrobić, ani nie powiedzieli, że za kalibrowanie wkładki pobierają opłatę. Przecież jako serwis, powinni być świadomi, że taka operacja jest wymagana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2015 Tak to juz jest. Jak kupujesz droga wkladke wtedy "niektore" salony przyjada do domu i zrobia cala procedure za darmo. I tak powinno byc! Niestety prawda jest przykra.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2015 Czy już wiesz coś na temat tej kalibracji ? Zrobią w cenie usługi, czy trzeba będzie dopłacić ?Ciekaw jestem ile sobie za to zażyczą, jeżeli nie wrzucą tego w ogólny koszt naprawy i wymiany wkładki. Jednak sama mozesz mieć z tym trudności. Przydałby Ci się ktoś do pomocy, ktoś komu taka operacja nie jest obca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 25 kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2015 Dzwoniłam, ale Pani która odebrała nie była w stanie powiedzieć czy zostało to zrobione a technika nie było jeszcze. Będę próbować jeszcze złapać tego technika. Na rachunku napisane jest regulacja, mam nadzieję że chodzi o tą kalibrację.Szczęśliwym trafem dostałam kolejny sprzęt, a mianowicie amplituner Kenwood KR-A4080, odtwarzacz CD Kenwood DP-1080 i dwa głośniki Bose interaudio 2000 xl. Wszystko działa, tylko problem jest z jakością dźwięku. Słychać szum przy odtwarzaniu, który jest niezwykle denerwujący. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć w czym może leżeć problem? W głośnikach czy bardziej w sprzęcie szukać winnego? Próbuję pożyczyć inne głośniki żeby to zweryfikować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 25 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2015 A sprawdzałaś połączenia ? Może to wina kabla sygnałowego ?Może to i kolumny, ale raczej by nie szumiały, tylko trzeszczały, coś by przerywało itp.Ten Kenwood, to nic ciekawego niestety. Rozumiem, że jest za free, ale jednak ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2015 Sprawdź jak gra CD podpięty pod inne wejście wzmacniacza -np. AUX, TAPE In lub TUNER (ale nie pod gramofonu-PHONO), pokręć balansem oraz wysokimi i niskimi tonami (jeśli sprzęt był długo nieużywane to przez to może być źródło zakłóceń).Podłącz słuchawki (jeżeli masz takie na "dużego jacka" albo przejściówkę) do CDka (o ile ma gniazdo słuchawkowe), a potem do wzmacniacza i sprawdź jak wtedy słychać.O sprawdzeniu dociśnięcia kabli napisał już przedmówca...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 26 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2015 Być może jest to faktycznie coś z potencjometrami. Jak sprzęt stał bardzo długo nieużywany, to bardzo możliwe. Warto je rozruszać, ewentualnie użyć sprayu czyszcząco-smarującego, np. Kontakt PR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 27 kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2015 Myślę, że konserwacja potencjometrów to w tym wypadku podstawa, tylko czy koleżanka dźwignie to samemu?Jeszcze dopytałbym czy to faktycznie szum czy może brumienie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts