Skocz do zawartości

Jamo s626 vs JBLes80 vs Klipsch F1 vs TAGA F-80

Recommended Posts

Napisano
Witam potrzebuje kolumny , pokój do 20m , żeby był bass dobry , muzyka rock, elektro , dance.
Moje dylemat jest nad es80 mogę kupić nowe w dobrej cenie , ale i też wpadły mi w oko s626 czy są lepsze niż es80 ?
Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co kupić z dobrym basem
Napisano
A jaki masz wzmacniacz?

Bo jeśli chcesz to podłączyć np. pod miniwieżę - to zapomnij (no chyba że kupiłeś coś z górnej półki, o odpowiedniej mocy a nie jakiś "wynalazek" za 200 czy 500zł).

JBLe mogą być wygodniejsze w ustawieniu (mają wszystkie głośniki z przodu), a JAMO wymagają odpowiedniego odsunięcia od bocznyc ścian z uwagi na głośnik na bocznej ściance kolumny.

Pozdrawiam
Napisano
A więc tak do dyspozycji mam 1500zł bylem na odsłuchaniu w sklepie w 2 sklepach w jednym odsłuchałem niestety tylko po 1 kolumnie jamo s626 i es80 i na 1 rzut jamo fajne grało jak na 1 szt a potem byłem w media markt i odsłuchałem kompletu es80 i nawet ładnie to grało.
Czy jamo może mieć lepszy bass niż es80 , bo w sumie ma głośnik 20cm.
Z listy skreślam KLIPSCH F1 niestety nie podobało mi jak grały , miałem jeszcze wybór używany klipsch f30 ale jednak nie chce używki jednak kolumn.
JBL ES80 moge mieć nowe za 1450zł komplet , a JAMO S626 za 1160 nowe.
Amplituner stereo mam ONKYO TX-8555
Napisano
Szkoda, że się ograniczasz. W Twoim budżecie można by kupić dużo lepiej grające kolumny niż te JBL i Jamo. Co do kolumn, to akurat one są elementem najmniej zużywającym się w zestawie.
Pod warunkiem, zę nie dorwie ich jakiś idiota i nie spali.
Z dwojga "złego" wolałbym już JBL ES 80 a jeszcze lepiej jakbyś trafił na E 80. są lepsze.
Jamo grają według mnie bardzo przeciętnie o ile nie kiepsko. Trudno tam zapanować nad niskimi tonami.
Jeśli chcesz, to możemy poszukać Ci tu fajnych, używanych kolumn.
Szkoda kasy na takie jak chcesz kupić. Ale to Twoja sprawa.

I piszemy nie bass ale bas, przez jedno "s" a najlepiej niskie tony. Bass to co innego, sprawdź w Wikipedii.
Napisano
Zapomniałem zapytać jamo jak i jbl mają 4 wejścia w kolumnie czy jak kupie parę kolumn to lepiej je na 4 wejścia podłączyć czyli jedna kolumna 4 wejścia i amplituner stereo tez podłączyć jedną kolumne na 4 wejscia.
Czy faktycznie jest różnica w jakości i w odsłuchu kolumny miedzy 2 a 4 podłączenia , i pytanie jakość przewodu jaki najlepszy , czy prawda to ze grubszy kabel lepszy sygnał kolumna--} amplituner stereo.
Napisano
Jak podłączać kable do wzmacniacza i kolumn masz tu:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...30&start=30
Gdyby było coś jeszcze niejasnego, pytaj.
Grubsze kable nie zawsze dadzą lepszy sygnał. Czasem więcej zależy od jakości kabla, oprócz grubości (na ogół wystarcza 2,5 - 4 mm przekroju)
ważna jest czystość przewodnika (miedzi, srebra, innych metali) izolacja (rodzaj dielektryka), geometria kabla, różne technologie obróbki jakie się stosuje.
Ja testując Alphard DaVinci 1,5 mm i 4 mm stwierdziłem, że ten drugi ma nieco mocniejsze, obszerniejsze niskie tony, gra trochę cieplej.
Napisano
Cytat

A więc tak do dyspozycji mam 1500zł bylem na odsłuchaniu w sklepie w 2 sklepach w jednym odsłuchałem niestety tylko po 1 kolumnie jamo s626 i es80 i na 1 rzut jamo fajne grało jak na 1 szt a potem byłem w media markt i odsłuchałem kompletu es80 i nawet ładnie to grało.

A czemu podłączali po 1 sztuce tych kolumn? Przecież zawsze się słucha pary takich samych kolumn...

Cytat

Czy jamo może mieć lepszy bass niż es80 , bo w sumie ma głośnik 20cm.

Sama wielkość głośnika to mało!
Liczy się jeszcze wielkość obudowy, strojenie, typ konstrukcji, użyte głośniki i parę innych rzeczy.
A poza tym przecież JBL ma dwa niewiele mniejsze głośniki niskotonowe (170mm), więc powierzchnia łączna niskotonowców będzie większa od 1 głośnika 20cm w Jamo!

A co do podłączania - to poczytaj na ten temat w tych dwóch wątkach, bo szkoda się powtarzać...
"Końcówki typu "banan" pasujące do Grundig FA v3"
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry138625
oraz "Kolumny 1000-3000zł (ciepłe, naturalne brzmienie)"
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry138622

Pozdrawiam
PS. Co prawda F1angel napisał przed chwilą "Gdyby było coś jeszcze niejasnego, pytaj.", ale jednak zanim zadasz kolejne proste pytanie to skorzystaj pierw z wyszukiwarki - by koledzy nie musieli po raz kolejny odpowiadać na bardzo podobne pytanie. Trzeba szanować czas innych icon_wink.gif