Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dzień dobry,

Jestem nowym użytkownikiem forum i jest to mój pierwszy post. Jestem zupełnie zielony w temacie audio. W tej chwili moim najlepszym sprzętem grającym są słuchawki AKG K181 DJ podłączone do mojego laptopa. Chciałbym to jednak zmienić. Urządzam właśnie mieszkanie i będę wdzięczny za wszystkie rady, jak najrozsądniej wydać około 5 tyś. na nagłośnienie w salonie. Plan salonu umieściłem tutaj:

http://pl.tinypic.com/r/2gxobdl/8

TV wisi na ściance oddzielającej salon od kuchni. Wygląda to mniej więcej tak:

http://pl.tinypic.com/r/16895lk/8

Sprzęt wykorzystywany będzie zarówno przy oglądaniu filmów, jak i słuchaniu muzyki. Muzyka bez żadnego konkretnego gatunku - wszystkiego po trochu. Początkowo myślałem o systemie 5.1, ale teraz już nie jestem pewien, czy nie lepiej kupić dwa porządne głośniki. Pytanie tylko gdzie je postawić? Niestety planowanie audio zostawiłem na sam koniec i teraz widzę, że może być z tym problem.

Mam nadzieję, że da się coś z tym jeszcze zrobić, tak aby brzmiało to w miarę dobrze.

Z góry dziękuję za pomoc,
Piotrek
Napisano
Myślę że dobrze by było kupić 2 nieduże głośniki i ustawić je oczywiście po bokach telewizora ( bo przecież dźwięk z nich ma towarzyszyć filmom ).
Jeśli będzie potrzeba silniejszego i przede wszystkim głębszego basu można system rozbudować o subwoofer.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witaj,

Faktycznie może być problem z ustawieniem obecnie kolumn.

Jeśli zdecydujesz się na system kinowy proponował bym mało inwazyjne w otoczenie Canton Movie 75 i amplituner Yamaha 479.

Z kolei jeśli chciałbyś system stereo to Dali Zensor 5 z amplitunerem stereo Yamaha RN 500 lub Onkyo 8150.

Kolumny w białym kolorze dobrze zgrały by się z resztą. Ze zdjęcia jednak wygląda ze musiały by być wysunięte przed linie telewizora.

W razie pytań lub wycen zapraszam.