Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, jakiś czas temu kupiłem sobie swój mały zestaw audio - głośniki firmy harwa i wzmacniacz dalco av 801 (tak wiem, niska półka). Podłączone są do komputera za pomocą kabli Melodika MD2R, a w komputerze siedzi karta dźwiękowa aim sc 808. Myślałem, że wszystko będzie ładnie hulać, ale po podłączeniu wszystkiego gra mi tylko jedna kolumna, w drugiej co prawda słychać dźwięk ale jest on ledwie słyszalny. Głośniki jak i wzmacniacz działają dobrze bo sprawdziłem to poprzez włączenie na wzmaku samego radia i wszytko grało jak trzeba. Potrafi mi ktoś powiedzieć co może być nie tak? Czy to może problem z kartą dźwiękową? Albo problem z ustawieniem wszystkiego w programie?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Napisano
Domyślam się,że masz podłączony wzmacniacz do komputera za pomocą kabla Cinch-Jack,więc czy pod innym urządzeniem (np. telefon) występuje nadal ten sam problem?

Miałem podobny przypadek z innym wzmacniaczem to dźwięk z kolumn był ledwie słyszalny (wina karty dźwiękowej),a wieża podłączona pod komputer gra bez zarzutów icon_smile.gif
Napisano
Wzmacniacz podłączony jest kablem cinch-cinch, a co do podłączenia do innego urządzenia to nie sprawdzałem. Nie mam kabla cinch-jack, żeby podłączyć go do telefonu icon_smile.gif

Jeżeli chodzi o kartę dźwiękową to mam nadzieję, że to nie jest jej wina. Kupiona została całkiem niedawno, więc obstawiam że nie powinna się zepsuć w tak szybkim czasie icon_smile.gif
Napisano
Należałoby sprawdzić kartę dźwiękową i wzmacniacz z innymi urządzeniami, Równie dobrze uszkodzenie może być po stronie wzmacniacza jaki karty dźwiękowej. W samej karcie sc808 są wymienne opamp-y i tam też może coś ewentualnie nie kontaktować. Szczególnie jeśli były wyjmowane.
Wilqu_1976 nie wiedział że to jest karta zajmująca 2 sloty i wyjście stereo na kanały przednie jest w postaci 2 x RCA a nie jak to zwykle bywa w komputerze jack 3,5 mm. Problem może również tkwić w uszkodzonym przewodzie który je łączy.