Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć

Posiadam wieżę Cambridge Audio Sonata; amplituner stereo + odtwarzacz CD, która gra z głośnikami Monitor Audio BR2.
Proszę o radę, czy ma sens wymiana w tym zestawie głośników na lepsze, jeżeli tak to na jakie? W grę wchodziłyby nowe głośniki w cenie do sześciu tysięcy, skłaniałbym się ku podstawkowym. Pokój 16 m2, słucham rocka i klasykę.
Napisano
Można by kupić fajne, nawet bardzo dobre kolumny za 6 kzł a jeszcze lepsze, nawet rewelacyjne używane, za te pieniądze.
Ja najczęściej polecam używane. Dlatego, że w tym przedziale cenowym każdy zdecydowanie dba o sprzęt.
To nie taniocha, gdzie młodzież katuje takie zestawy i nie oszczędza na imprezach. Można znaleźć bardzo zadbane elementy zestawu.
Ale co z tego, ze kupisz bardzo dobre, czy wręcz rewelacyjne zestawy głośnikowe, skoro Twój wzmacniacz nie pokaże ich walorów.
Nie napędzi prawidłowo takich kolumn.
O ile CD może jeszcze być, to wzmacniacz powinien być dużo lepszy.
Napisano
Moc to nie wszystko. Mam na myśli ogólna słabą jakość tego wzmacniacza. Kolumny za 6 kzł potrzebują lepszego napędu.
A poza tym jeśli masz na nowe kolumny 6 kzł i jeszcze na wzmacniacz plus źródło jakieś pieniądze, to szkoda ich wydawać na coś takiego.
Jeśli Ci zależy na dobrym dźwięku, to napisz ile ogółem możesz przeznaczyć na zestaw stereo?>
Napisano
Dzięki za pomoc. 6 tysięcy to cała suma na jaką mogę sobie obecnie pozwolić. Myślałem o tym aby najpierw kupić lepsze głośniki, które wydają mi się najgorszą częścią zestawu, a za jakiś czas dokupić do nich resztę. Chyba trochę poczekam, dozbieram kasy i kupię na początek głośniki do ~ 8 tysięcy.