Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
W takim razie wygląda na to, że będę miał problem...
Nie jestem w stanie w tej chwili przeznaczyć więcej pieniędzy na wzmacniacz...
A sam nie potrafię znaleźć odpowiedniego za tę kwotę, którą dysponuję, bo nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat.
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Jak zamieszczasz linki do ogłoszeń lub aukcji - to od razu pisz jakiego modelu dotyczą (po pewnym czasie link nie będzie już aktualny).

Denon 303 jest słabowity.
Technics SU-500 to kiepściutki sprzęt, szkoda takiego podpinać pod Twoje kolumny.

Jak szukasz Technicsa - to poniżej parę rozsądnych cenowo ofert na nienajgorszy sprzęt.
Tu już masz zdecydowanie lepszy model SU-V470 i w bardzo dobrej cenie (Wrocław)
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-technics-s...html#41a7b709a2
więc na Twoim miejscu szybko bym się skontaktował ze sprzedawcą i poprosił o więcej fotek i szczegółów, a następnie finalizował zakup.

lub SU-V450
http://olx.pl/oferta/su-v450-stereo-integr...html#be4529cc5c

czy SU-V60(Grudziądz)
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-technics-s...html#be4529cc5c

trochę słabsze (ale nadal bez porównania lepsze od Twoich 2 propozycji)
Technics SU-610 (Kraków)
http://olx.pl/oferta/technics-su-610-wzmac...html#41a7b709a2
albo SU-45A (Poznań)
http://olx.pl/oferta/su-45a-technics-wzmac...html#41a7b709a2

a drożej to oczywiście jeszcze parę modeli w cenie między 200 a 250zł by się znalazło

Pozdrawiam
Napisano
Odpowiedź dotycząca Su-V470:
"wzmacniacz dostałem, nigdy się specjalnie nie interesowałem sprzętem audio, nie mam możliwości podpięcia pod kolumny, sprawdziłem, czy wzmacniacz się uruchamia i czy kanały nie są upalone, to wszystko co mogę sprawdzić, uznałem, że to najważniejsze."
Brać? icon_razz.gif
Napisano
Przy takiej odpowiedzi to trudno powiedzieć...
Dla jednych to mała kwota i można zaryzykować, dla Ciebie zaś to już będzie wyczerpanie budżetu.

Warto by było poprosić by sprzedawca choćby podpiął komórkę albo laptop do wzmacniacza (pod warunkiem, że ma kabel minijack - 2x cinch) oraz podłączył słuchawki.
Jak to zagra, to jest duża szansa że również na kolumnach będzie ok.
Ale może Ci odpowiedzieć, że nie ma takiego kabla...

Z drugiej strony - chyba w domu albo u znajomych powinien mieć jakiś sprzęt audio by podpiąć i sprawdzić (choćby odtwarzacz DVD i byle jaki głośnik).
Kwota za ten model jest bardzo rozsądna i nawet po ew. naprawie wyjdziesz na swoje - ale przy uszkodzonym sprzęcie nadal nie miałbyś na czym grać icon_cry.gif

A nie znalazłeś czegoś koło siebie?

Pozdrawiam
Napisano
Wydaje mi się, że raczej jestem na niego zdecydowany.
Ale wiadomość z prośbą o sprawdzenie tak, jak zaproponowałeś, poszła do sprzedawcy. Zobaczymy co odpisze. icon_wink.gif

U mnie niestety niczego ciekawego z "swojej cenie" nie znalazłem ;/
Napisano
Jeżeli podpinał głośniki i grało - to można brać.
Końcówki mocy są w porządku i źródło pod które podpinał miniwieżę też.

Tylko jak interpretować stwierdzenie sprzedawcy "sprawdzałem go tylko pod miniwieżą, wszystkie kanały grają."? To podpinał kolumny z miniwieży pod wzmacniacz - czy nie???

Pozdrawiam
Napisano
Ja to tak rozumiem, że głośniki od miniwieży nie są kolumnami, bo napisał, że podpinał głośniki, a kolumn nie ma icon_wink.gif

Zaryzykuję i kupię ten wzmacniacz.
Jeśli nie będzie działał to wtedy będę płakał icon_smile.gif
Napisano
Panowie,

Sprzęt od dwóch dni grzmi w moim pokoju.
Póki co jestem bardzo zadowolony. Nie umiem profesjonalnie się wypowiedzieć, ale to, czego potrzebowałem jest na pewno.
Nic nie trzeszczy, wyraźny bas, na razie nie użyłem więcej niż 1/4 mocy wzmacniacza, a i tak jest porządny "hałas" icon_smile.gif
Także ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Jedyny minusik, którego można było się spodziewać, to to, że w kolumnach będzie trzeba dokonać regeneracji tych środkowych głośników. To chyba nazywa się zawieszenie (taka gąbka/guma, nie wiem co to) jest już chyba tak stare, że w jednym miejscu po prostu się rozsypało i gdyby przelecieć mocniej palcem to posypie się reszta.
Ale pomijając ten jeden minus to warto było Was posłuchać. Bardzo dziękuję.

Podsumowując moje zakupy:

1. Kolumny Quadral Odin Phonologue - cena 400zł z przesyłką
2. Wzmacniacz Technics SU-V470 - cena 150zł + 20zł przesyłka
3. Przewód głośnikowy beztlenowy 4mm2 Elektrokabel - 6,50zł/mb - kupiłem 6 metrów - cena 39zł

W sumie wydałem 609zł - Warto było.

Muszę teraz dokupić tylko nóżkę/nóżki do wzmacniacza, ponieważ jednej mu brakuje. Ale z tego co się orientowałem to groszowa sprawa.
No i ogarnąć te głośniki.

Także Koledzy bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość. icon_smile.gif
Miło, że w dzisiejszych czasach można jeszcze liczyć na czyjąś pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano
Cytat

Jedyny minusik, którego można było się spodziewać, to to, że w kolumnach będzie trzeba dokonać regeneracji tych środkowych głośników. To chyba nazywa się zawieszenie (taka gąbka/guma, nie wiem co to) jest już chyba tak stare, że w jednym miejscu po prostu się rozsypało i gdyby przelecieć mocniej palcem to posypie się reszta.
Ale pomijając ten jeden minus to warto było Was posłuchać. Bardzo dziękuję.

Poszukaj na allegro lub w ogłoszeniach firm, które wymieniają zawieszenie w głośnikach (koniecznie zrób to w obu kolumnach, nawet jeżeli w jednym byłoby jeszcze sprawne). Na szczęście nie jest to droga zabawa (chyba że sam chcesz się z tym zmierzyć - ale podejrzewam, że jeszcze tego nie robiłeś więc lepiej zdać się na fachowców) i powinieneś zmieścić się poniżej 100zł (nawet z ewentualną wysyłką w obie strony).
"Zawieszenie" w głośnikach bywa nazywane "resorem górnym" - to to samo (tak na wszelki wypadek piszę o tym, byś się nie zdziwił).

Cytat

W sumie wydałem 609zł - Warto było.
...
Także Koledzy bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość. icon_smile.gif
Miło, że w dzisiejszych czasach można jeszcze liczyć na czyjąś pomoc.

Miło było - że posłuchałeś, kupiłeś i jesteś zadowolony.
No i że o tym teraz napisałeś - bo to nie jest (niestety...) takie częste!

Fajnie, że ten polecany Technics jest w pełni sprawny i że zdecydowałeś się na niego - bo cena była bardzo dobra, ale ryzyko że nie jest sprawny w 100% również istniało (choć pisałem, że nawet z ewentualną naprawą i tak będzie się opłacać).

Pozdrawiam