Skocz do zawartości

Muza z twardego dysku + zestaw do 6.000 zł

Recommended Posts

Napisano
Witam,
przeprowadziłam się do nowego mieszkania, jest zdecydowanie mniejsze niż poprzednie. Mój były, w ramach ugody/rozliczeń rozwodowych zgrał mi kolekcję płyt do mp3 i flac na dwa twarde dyski (płyty - także winyle, nie mieszczą się w saloniku z otwarta kuchnią o powierzchni 18 m2). Chcę kupić zestaw stereo, przeznaczyłam na niego budżet w wysokości 6-7 tys. zł - ma to być wzmacniacz z odtwarzaczem strumieniowym i kolumnami. Bardzo chętnie widziałabym twardy dysk na pokładzie wzmiankowanego odtwarzacza ale nie jest to warunek konieczny. Bardzo podoba mi się np. ten odtwarzacz, aczkolwiek, jako 1/3 założonego składu, jest raczej za droga: Cambridge Audio Azur CX-N, bo z Waszego forum wiem, że połowę założonego budżetu powinny zabierać kolumny. Słucham trip-hopu, jazzu, indie-rocka i muzyki klasycznej. Lubię jasne ale nieco ocieplone brzmienie i słucham najczęściej wieczorami, nie chciałabym jednak zadrażnień z sąsiadami, tak więc bas ma być wyrazisty ale nie nachalny (zwłaszcza wieczorem, kiedy słucham nieco ciszej).
Bardzo proszę o pomoc, liczę na Was.
Napisano
Witaj,

Rozumiem że wcześniej miałaś kontakt z jakimś sprzętem. Możesz opisać co to było? Jakie wrażenia? Co było do zmiany a co się podobało?
Czy w gre wchodzi czysty wzmacniacz + sieciówka czy np amplituner od razu z możliwością streamingu?

W razie pytań lub wycen pozostaje do dyspozycji.
Napisano
Agnes, nie to, żebym namawiał, ale skoro masz muzykę zgromadzoną na dwóch twardych dyskach, to czy brałaś pod uwagę alternatywną opcję - muzyka puszczana z komputera przez DAC-a (przetwornik cyfrowo-analogowy) i z niego podawana do wzmacniacza? To, czy ta opcja ma sens zależy min. od tego jak planujesz ulokować komputer w stosunku do wzmacniacza etc. W takim wypadku zamiast odtwarzacza strumieniowego kupowałabyś DAC-a. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie ma tę zaletę, że za te same wydane pieniądze uda się zdobyć lepszego jakościowo DAC-a niż odtwarzacz strumieniowy - myślę tu o jakości dźwięku.
Podrzucam tylko pomysł.