haiaw Napisano 11 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2015 Jasne, że za jedną sztukę, nie zauważyłem: http://www.rtvmax.pl/Sklep/RX8,2,0,176,1756.htm także wracamy do BX6, teraz kolej na zajęcia praktyczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 11 października 2015 Udostępnij Napisano 11 października 2015 Posiadam BX5 i mogę Monitory z ręką na sercu polecić. U mnie zostaną przez długie lata.Ale to że mi się podoba jak grają nie znaczy że innej osobie też będzie. Musisz posłuchać.Na pewno nie są to kolumny z twardym basem jeśli takiego szukasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haiaw Napisano 11 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2015 Tak widziałem w stopce. Dlatego rozpatruje je w pierwszej kolejności a tak nie miałbym nawet od czego zacząć. Mimo wszystko chce je zestawić z innymi i odsłuchać także jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to dawajcie bo tak to poproszę sprzedawce żeby sam mi zaproponował coś alternatywnego do odsłuchania. Jak sami jesteście ciekawi jak brzmią w porównaniu do... to pewnie będzie to ten sklep: http://www.rtvmax.pl/Wracając do tematu wzmacniacz / amplituner zauważyłem spore różnice w cenach na korzyść wzmacniaczy. Może w przyszłości dokupię do zestawu amplituner. Teraz tylko kwestia wyboru takiego, z którym będę mógł w przyszłości rozbudować system o dodatkowe klocki i głośniki, może także niskotonowy lub takiego, który potrzebuję na zestaw stereo na teraz a potem sprzedam, nie wiem co lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 11 października 2015 Udostępnij Napisano 11 października 2015 U nich za 300zł więcej możesz kupić Monitor Audio Bronze 6 którą są nowszą wersją.Na pewno zagrają inaczej ale czy lepiej? Nie zawsze tak jest że co nowe i droższe jest lepsze (przynajmniej nie przy takiej różnicy cenowej) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flacuser Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Czym się różnią MR2 od BX2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 MR to najtańsza seria Monitor Audio i grają trochę gorzej od BXhttp://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...itor-audio-mr-4http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...nitor-audio-bx5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haiaw Napisano 12 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2015 Mikrolaby oddane po 7 dniach teraz trochę pomyślę i pochodzę.Nie widzę, żeby Bronze 6 był droższy o 300zł, jest droższy o 700zł od BX6. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flacuser Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Jakiego sprzętu szukać do elektroniki - ambient, chillout, downtempo, lounge, nu jazz, trip hop, trance. Często włączam np. składanki Cafe del Mar wieczorem. Mam całą dyskografię Schillera (von Deylen)Solówki chyba też sprzedam jako, że mają już 7lat. Kupiłem za 325zł Ile muszę wydać aby zagrało wyraźnie lepiej od CS 545 i solówek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat Mikrolaby oddane po 7 dniach teraz trochę pomyślę i pochodzę.Nie widzę, żeby Bronze 6 był droższy o 300zł, jest droższy o 700zł od BX6. http://www.rtvmax.pl/Sklep/Bronze-5,2,0,176,8693.htm 1600złhttp://www.rtvmax.pl/Sklep/BX6,2,0,176,2710.htm 1300złRóżnica: 300zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Rożnica 300 zł za sztukę czyli 600 za parę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haiaw Napisano 12 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2015 Szczerze to teraz jestem zafokusowany na BX6, są tańsze i jeszcze dostępne. Panna mówi, że kolor, który im został jest okropny. W innym sklepie w Warszawie jest orzech i fajnie wygląda ale jakby coś się działo to trzeba by je pewnie odsyłać do Wawy, chociaż w Łodzi to samo by było, nie miałbym ich sam jak zabrać do sklepu. Dowiedziałem się, że na Bronze 6 mógłbym dostać jakiś podwójny rabat ale myślę, że to będzie i tak ze 400zł więcej za sztukę. Różnica między BX5/6 i Bronze 5/6 jest w mocy czy w brzmieniu też? Przykładowo pasmo przenoszenia w BX6 34 Hz - 30 kHz a w Bronze 5 37 Hz - 30 kHz, oznaczałoby to, że w BX5 będą lepsze basy i czy taka skala różnic będzie słyszalna czy to już subiektywne odczucia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Takie parametry niezbyt przekładają się na brzmienie. 34 i 37 Hz to praktycznie tyle samo.Co do brzmienia to najlepiej samemu posłuchać. Poszczególne serie zwykle różnią się brzmieniem.Tańsze i większe kolumny od tego samego producenta z reguły nie są lepsze.Nawet jeśli chodzi o sam bas to zwykle ważniejsza jest jego kontrola i dynamika niż samo rozciągniecie.Idealna jest sytuacja kiedy wszytko jest dopracowane w kolumnach. Jednak kolumny z mocno rozciągniętym pasmem w dół jeśli to rozciągnięcie jest przy małym spadku mają problemy z graniem w mniejszych pomieszczeniach. W rejonie częstotliwości gdy długości fali są zbliżone do rozmiarów pomieszczenia wzbudzają się fale stojące. Powoduje to zakres częstotliwości z dużymi wahaniami natężenia. Powoduje to słyszalne podbarwienia basu. Poniżej tego zakresu częstotliwości wchodzimy w przenoszenie dźwięku pneumatyczne. Wtedy bardzo mocno wzrasta skuteczność kolumn w tym zakresie. Powoduje to przebasowanie niskim basem. Prowadzi to do spowolnienia brzmienia. Dlatego dużych kolumn z mocno rozciągniętym basem w dół nie nalezy wstawiać do niezbyt dużego pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Różnica będzie szczególnie w brzmieniu, jako że każda kolumna zagra w trochę inny sposób.Najlepiej jak sam ocenisz co Ci się bardziej podoba. Aczkolwiek wielkich różnic to się nie spodziewaj.Moce 5/5 i 6/6 są takie same. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haiaw Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Cześć, apropo używanych systemów, co myślicie o tym: http://olx.pl/oferta/cambridge-audio-651a-...99-IDbweBh.htmlZestaw ma 2,5 roku, sprzedający pisze, że nie zależy mu na sprzedaży ale pisze, że ma pokój czymś tam zagracony szkłem jakimś i stąd pomysł sprzedaży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Kolumny są takie jakich szukasz i są taniej niż nowe. Po 2,5 roku jeśli nic w nich nie nawaliło to są to praktycznie kolumny jak nowe po wygrzaniu.Sam wzmacniacz uważam za mało udany i łatwo znaleźć nowy lepszy w niższej cenie. Wśród używanych na pewno koledzy doradzą Ci coś znacznie lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Ja uważam że wystarczą spokojnie mniejsze i tańsze 5ki, które wcale nie mają mało niskich tonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Tyle że 6 są dostępne używane taniej niż 5 nowe. W tym przypadku model 6 jest lepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Cytat Różnica między BX5/6 i Bronze 5/6 jest w mocy czy w brzmieniu też? Kurcze, a jak myślisz ? Jest większa obudowa, inne zwrotnice i odcięcia, inne głośniki i co kombinowali nad tymi zmianami, żeby zagrały tak samo Cytat Przykładowo pasmo przenoszenia w BX6 34 Hz - 30 kHz a w Bronze 5 37 Hz - 30 kHz, oznaczałoby to, że w BX5 będą lepsze basy i czy taka skala różnic będzie słyszalna czy to już subiektywne odczucia ? 34Hz to niżej niż od 37 Hz więc idąc Twoim matematycznym tropem gdzie są "niższe" ? Tak na marginesie pasmo nic nie mówi, bo te niższe czyli 34Hz mogą być przy spadku -6dB, względem tamtych 37Hz przy np. -3dB, więc mimo że niższe to będą mniej wyeksponowane. Paradoksalnie więcej basu mogą mieć kolumny 45Hz, niż 34Hz.BX6 basu mają nieco więcej od mniejszego brata, większe membrany większe ciśnienie, a czy jest on lepszy i potrzebny w danych warunkach lokalowych to już inna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Cytat Tyle że 6 są dostępne używane taniej niż 5 nowe. W tym przypadku model 6 jest lepszy. 200zl drozej bx6. Ja tam wolę sam wygrzewać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Faktycznie ( mój błąd ) ostatnio nie sprawdzałem tego za ile można obecnie kupić bx5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haiaw Napisano 14 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2015 Cześć, a podajcie mi jeszcze kilka nowych i używanych wzmacniaczy, na które warto by zwrócić uwagę dal tych kolumn, żeby nie były wąskim gardłem całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Do jakiej kwoty ten wzmacniacz 500-1000zł?http://allegro.pl/wzmacniacz-stereo-marant...5724246838.htmlhttp://allegro.pl/grundig-fine-arts-a-9000-i5722201112.html (chociaż bardziej poluj na serię Fine Arts np. v3 - która jest bardzo dobra i tańsza)Ogólnie do tych kolumn najlepiej o wzmacniacz grający ciepło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts