konradzzz Napisano 28 października 2015 Udostępnij Napisano 28 października 2015 Witam Posiadam taki oto zestaw plus do 7.1 dodałem 2 kolumny z firmy ak Moje pytanie trochę brakuję mi niskich tonów i jak sobie z tym poradzić?Oglądam sporo filmów blu-rey i na niektórych filmach przy 50 vol procent na sub sobie radzi ale natomiast niektóre filmy już 30 vol procent sub wywołują w niektórych momentach jego przesterowanie więc skręcam go w dół ale przy 80-90 procent filmu już praktycznie nie słychać basu ? Więc teraz czy przy moim ampli 551r można ustawić aby sub grał non stop na podobnym poziomie a tylko 1-5 sekundowe strzały go nie przesterowały ?Czy jednak trzeba zakupić kolejnego suba i jak tak to jakiego ? takiego samego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 października 2015 Udostępnij Napisano 28 października 2015 Regulujesz tylko głośnością w subie Aero 9 - czy również próbowałeś dopasować pasmo odcięcia?Kolumny frontowe masz ustawione jako "duże"?Poza tym subwoofer raczej nie powinien cały czas grać, ale tylko w niektórych momentach ma "przywalić".Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 28 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 października 2015 (edytowany) Volume mniej więcej jak pisałem 25-40 procent pasmo koło 80-90 Na ampli dodałem +5db Przeważnie filmy ogladam na -35 na ampli Wiem ze nie powinien ale są przykładowo sceny akcji po 5 min i gra ładnie nagle 1-5 sek podczas akcji dochodzi do przesterowania a jak pod cisze bardziej to mało co jest na całej akcji basuTak kolumy frontowe jako duże.Czy może to ten wina odtwarzacza bo przyznam na szybkiego kupiłem sony BDP-S5100 ale myślę o zakupie lepszego sprzętu Edytowano 29 października 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 października 2015 Udostępnij Napisano 29 października 2015 Wątpię by była to wina odtwarzacza - ale możesz spróbować połączenie innym typem kabla (koaxialnym zamiast HDMI).Poza tym masz pewnie kilka typów ustawień kinowych do sprawdzenia.Drugiego takiego samego suba nie ma co kupować... no chyba że słuchasz naprawdę głośno i subwoofer nie wyrabia, to faktycznie można by było się zastanowić nad zakupem mocniejszego.A tak w ogóle to nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, że sub ma tak często grać i jest za słaby - ale to może kwestia ustawień i w miarę normalnych poziomów głośności.PozdrawiamPS. Trochę chaotycznie piszesz: stosuj przecinki i do czego odnoszą się wartości liczbowe - bo można się tylko domyślać kiedy piszesz o regulacji paśmie odcięcia, kiedy o głośności a kiedy o ustawieniu basów na amplitunerze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 października 2015 Udostępnij Napisano 29 października 2015 Jeśli fronty są ustawione jako duże to na subwoofer idzie to co przetwarzały by pozostałe głośniki które są małe. W tych pozostałych kanałach niskiego basu zwykle jest bardzo niewiele. W tej sytuacji subwoofer działa głównie jako głośnik efektowy. Nadmierne uwypuklanie basu poniżej 80 Hz zwykle nie jest odbierane zbyt dobrze. Pogłębia się wtedy tylko dość przeciągle buczenia. Głównym źródłem basu są teraz u Ciebie głośniki frontowe. Jeśli subwoofer ma się nimi zajmować należało by ustawić fronty jako małe. Wtedy jeśli chcesz więcej basu z suba i ma bycsensowny to podział należy ustawić na rejon 120 Hz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 1 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 ok a takie pytanie bo mam sub z samochodu PIONEER TS-W309D4 X 2 z mocnym wzmacniaczem podłączyć go jako 2 sub i aby tylko dawał dźwięk w tych momentach co jest naprawdę mocne walniecie porostu wspomagał aero 9 w tych przykładowo 1-10 procentach filmu I moje pytanie czy to ma sens , czy uda się to tak podłączyć i ustawić faktycznie aby tylko w tych momentach się ujawniał ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 listopada 2015 Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Sadze że zawsze warto wypróbować opcję z drugim subwoferem. Prawie zawsze lepiej jest mieć 2 suby niż jeden a jeszcze lepiej mieć ich więcej. I nie chodzi mi bynajmniej o to że więcej subwooferów ma grać tylko głośniej. Taka opcja w pomieszczeniu może zapewnić równiejszy bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 1 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 tylko jednak zastanawiam się czy jakość basu nie pogorszy się ze względu ze aero 9 jest lepszym głośnikiem niż ten Pioneer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 listopada 2015 Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Zawsze możesz zrezygnować z głośników Pioneera. Może problem jest właśnie w aero 9 i coś z nim jest nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 1 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Może bo już od nowości był 2 razy na gwarancji i wydawało mi się ze nowy grał ciut lepiej może po tygodniu słyszałem dziwne dźwięki jakby się coś tłukło nawet na małym basie rozkręcili go i nic nie stwierdzili po tygodniu znów ten problem nastał stwierdzili ze śruby się rozkręcają teraz na małym basie wszytko jest ok ale przykładowo oglądałem wczoraj film tytuł Do utraty sił cały film ok przyszedł jeden cios i znów przesterowanie chętnie bym z kimś na żywo przetestował co się tym interesuję ale nikogo takiego nie mam a sprzedawca twierdzi ze za dużo mam ustanowione mocowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 listopada 2015 Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Może faktycznie za bardzo go piłujesz i mogą włączać się ograniczenia mocy. przy bardzo niskich częstotliwościach moc jaką może przyjąć głośnik jest znacznie mniejsza od jego nominalnych wartości. Wtedy pomóc może tylko użycie większej ilości subwooferów. Z jednej strony głośniki o dużym skoku są mniej narażone na to zjawisko. Z drugiej są one mniej sprawne i przy tej samej głośności wydziela się na ich cewkach więcej ciepła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 1 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 bo to mówię momenty właśnie w tym filmie jak nastała cisza i padł cios lub film stulatek który wyskoczył ... cisza i wybuch i znów przesterowanie dlatego myślę jak tu to rozwiązać bo dobrej jakości głośnika musiałbym nabyć i zapewne koło 3 tyś poszło by Natomiast leży mi w domu skrzynia z dwoma tymi pionerami 30 cm z bass reflexem oraz sam jeden sub 30 cm powerbassa ale to brałem do samochodu i jeśli by tylko czasem wspomagały te mocne uderzenia dałbym je a jeśli to ma pracować tak samo jak aero9 to boję się o utratę jakości dźwięku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 listopada 2015 Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Jest szansa że będzie lepiej na trochę dłuższą metę z tymi dodatkowymi głośnikami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 1 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Dane jednego głośnika a mam 2 w skrzyni więc kwestia który teraz kabel wybrać aby był odpowiedni pod 2 sub ? http://allegro.pl/skrzynia-basowa-pioneer-...5767075845.html tu wystawiłem dziś to na aukcje ale chyba w takim razie zostawię Kształt Info OkrągłyRozmiar [mm] Info 300Wysokość otworu [mm] Info 283Szerokość otworu [mm] Info 283Głębokość montażu [mm] Info 153.1Inne Info Obrzeże z dwuwarstwowego wzmacnianego włóknami elastycznego polimeru, Podwójna cewka: 48 mm; aluminiowaTechniczneSystem Info 1 drożnyRodzaj Info NiskotonowyMoc znamionowa [W] Info 400Impedancja [ohm] Info 2, 8Min. pasmo [Hz] Info 20Max. pasmo [kHz] Info 0.22Skuteczność [dB/W/m] Info 94Inne Info Moc szczytowa 1400 W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 listopada 2015 Udostępnij Napisano 1 listopada 2015 Te 2 głośniki w obudowie tworzą subwoofer aktywny wraz z wzmacniaczem. Dlatego trzeba zapewnić zasilanie wzmacniaczowi samochodowemu lub uzyć innego wzmacniacza który zasili głośniki. Podłączyć trzeba to tak jak każdy subwoofer aktywny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzzz Napisano 2 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2015 mi chodzi o sygnałowy do aero 9 mam typu Y i mogę podłączyć nim 1 sub i teraz jak puścić sygnał do 2 sub pasowało by chyba jakiś inny kabel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts