Skocz do zawartości

Zastosowanie korektora graficznego w torze audio

Recommended Posts

Napisano
Witam. Moj zestaw sklada sie z podzespolow: Pioneer a 858 , Denon dcd 720, Denon dcd 520, Klipch R-26F. Muzyki jakiej slucham to ciezki rock przede wszystkim , ale tez w 15% calej reszty gatunkow.
Moj problem polega na tym ze polowa moich plyt jest z lat 80 z gatunkami Rocka, Metalu. Tak jak wiekszosc nowych realizacji jest bardzo ladnie nagranych , tak wiekszosc z lat 80 to niestety nie za ciekawie. Mianowicie nie ma tej dynamiki , basu , dociazenia , energii , ktora w tych gatunkach niestety jest potrzebna, muzyka brzmi po prostu szaro i plasko.
Rozwiazalem ten problem dokupujac korektor graficzny Kenwood Ge 7030 i musze powiedziec , ze jestem bardzo zadowolony z manualnych ustawien jakie zastosowalem i muzyka zaczela nabierac kolorow (chodzi mi o te zle nagrane plyty)

Przechodze teraz do sedna

Chce sie dowiedziec czy korektorem w moim przypadku moge uszkodzic glosniki?
Mianowicie jak slucham bardzo glosno ( od czasu do czasu , wtedy galka glosnosci jest na poziomie 10:30 - 11) to korektor wylaczam ze wzgledu na powyzsze ryzyko , ale czy sluchajac np. kiedy galka glosnosci jest na poziomie 9 - 9:30 (umiarkowanie glosno) jest jakies ryzyko uszkodzenia glosnikow?
Korektor ma ustawienia 14 czestotliwosci +- 12db. W moim przypadku czesc z tych czestotliwosci ustawione mam na +6 db, to sa maksymalne wartosci jakie ustawilem.
Czy sluchajac na takiej glosnosci jak pisalem i przy takim podpiciu cos sie moze stac z glosnikami ? Szczegolnie wysoko tonowymi?
Oczywiscie wszystko gra dobrze , ale wole sie upewnic co i jak, "aby pozniej nie plakac nad rozlanym mlekiem".

Korektor posiada analizator widma , wiec jezeli ustawie jakies swoje manualne ustawienie widze jak "slupki" nie mieszcza juz sie na wyswietlaczu, wtedy sciszam w korektorze wyjscie tak aby te slupki miescily sie na wyswietlaczu. Rozumiem ze w ten sposob nie podam za mocnego sygnalu , czyli nie powinienem tez nic przesterowac .

Dodam ze korektor mam podpiety pod adpt1/tape3 wiec wylaczam go z toru kiedy nie jest mi potrzebny.

Pozdrawiam
Napisano
Położenie pokrętła potencjometru określa obecne wzmocnienie. Jednak nie jest ono przyporządkowane do mocy wyjściowej w danej chwili. Jesli korektorem ujmiesz poziom pozostałych pasm zamiast podbijać te obecne sygnał wychodzący , problem przestanie istnieć bo dla zachowania tejsamej głośności będziesz musiał zrobić głośniej na wzmacniaczu. Najlepiej jest po prostu oscylować wokół zera ( położenia neutralnego. Część pasm na korektorze w dół i część w górę.