Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Kupilem glosniki lektor 8 i w danych producenta podana jest 6-cio ohmowa impedancja podczas gdy na niektorych forach i testach zauwazyc mozna 4 ohmowa. Pytanie-na jaka ustawic wzmacniacz sieciowy stereo ??? Jakie plusy jakich roznic moge sie spodziewac przestawiajac na 4 w menu i ktora tak naprawde jest poprawna????
Napisano
Kolumny z impedancją 6-8 łatwiej sprzedać icon_wink.gif
Fakty i testy pokazują potem coś innego,4 ohm, czasem mniej, czyli nieco trudniejsze zadanie dla niektórych sprzętów.
Impedancja kolumn nie jest stała, a zmienna w zależności od odtwarzanego w danej chwili pasma. Więc jeśli schodzi do np. 4 ohm to taka trzeba brać impedancję pod uwagę jako realną..
Napisano
W menu ampli mam do wyboru 4 badz 6 ,producent podaje6 a test np w audio wspomina 3,5 o ile sie nie myle. Dzieki za .....hmm nie nazwe wlasnie tego odpowiedzia bo dalej wiem tyle co wiedzialem. Przestawic ja mam na 4 czy zostac przy 6 jak informuje producent???
Napisano
Kolega Jacek75 odpowiedział właściwie na pytanie.
W testach kolumn podali impedancję kolumn pod obciążeniem. Większość kolumn schodzi z impedancją poniżej podanej na tabliczce znamionowej lub w papierach. Jeśli producent podaje 6 Ohm, to moim zdaniem właściwe byłoby przestawić na taką właśnie impedancję.
Napisano
A ja powiem ze należy zdecydowanie ustawić na 4.
Jeśli minimalna impedancja sięga 3,5ohma i z tego co tu mierzono http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...we/474-lektor-8 wynika ze w dużej części pasma , tam gdzie jest oddawana większa cześć mocy impedancja ma wartość poniżej 5 ohm to nalezy je traktować jako 4-ro ohmowe. Przy ustawieniu na 6 pewnie nic się nie zepsuje. Dlatego napisali ( tak jak już wspomniał jacek75 ) ze maja wyższa impedancję, aby wiecej ich sprzedać. To tylko działanie marketingowe.
Wielu producentów kolumn kłamie że ich kolumny 4 ohmowe mają impedancje 8 ohm i uchodzi im to na sucho.