Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć!
Ponad pół roku temu "wkopałem się" w amplituner 5.2 denon x520bt, wtedy korzystałem jedynie z głośników stereo Altus 140 - sprzęt działał całkiem dobrze.
Dostałem kolumny JBL ES90 - po podpięciu pod front, nie mogę z nich wydobyć "mocnego/głośnego" brzmienia, widać, że przy głębokim bassie wycina całe pasmo dźwięku i nie gra czysto, a nawet charczy...

Na ustawieniu amplitunera na STEREO (z jbl) - nie jest w stanie nagłośnić pomieszczenia, bo zaczynają charczeć, natomiast przy 5.1 w pełnym składzie jest znośnie, ale czuję że potencjał jest dużo większy...

Byłem na odsłuchu tych kolumn z HK - bajecznie grają, domyślam się, że mojemu denonowi brakuje mocy.

Sprzęt zdecydowanie z przeznaczeniem do muzyki, chociaż chciałbym zachować 5.1 dla efektów przy oglądaniu filmów.

Jak można uratować tę konfigurację? - Bardzo proszę o sugestie i pomoc icon_smile.gif

Budżet starałbym się ograniczyć do ok. 1000zł i biorę pod uwagę używany sprzęt (możliwa sprzedaż tego denon'a i podmianka na inny ampli)

Pokój: 5x9m
Amplituner: Denon AVR-X520BT
Kolumny:
~ JBL ES90 x2
~ Altus 140 x2
~ Magnat Quantum Center 67
~ Jamo SUB 210

icon_wink.gif
Napisano
Cytat

nie mogę z nich wydobyć "mocnego/głośnego" brzmienia, widać, że przy głębokim bassie wycina całe pasmo dźwięku i nie gra czysto, a nawet charczy...

Brak mocy i przede wszystkim brak wydajności amplitunera kinowego kiedy ma grać głośno fragmenty utworu z basem z basem w kolumnach spada w nich impedancja więc rośnie zapotrzebowanie na prąd z amplitunera, a tego zwyczajnie tu nie ma. Więc kolumna gra tylko jakoś tak górą pasma, a dół stuka.
Musiałbyś kupić wysokiej klasy ( mocy i wydajności )amplituner z poziomu obecnych modeli w cenie minimum 2500-3000( może nawet więcej) żeby pociągnął tak duże kolumny. Dodatkowo masz wielki salon, więc jest zrozumiałe, że kolumny muszą być duże, a duże kolumny lubią prąd, więc to zdecydowanie kierunek na drogi amplituner kinowy.
Z drugiej strony zestaw kinowy zupełnie nez sensu, każda kolumna z innej parafii.
Napisano (edytowany)
Tak.. wszystko się zgadza.
Na rozwój wydarzeń nie miałem na tyle dużego wpływu aby nakierować wszystko na odpowiedni tor..
Stąd moja wizyta na tym forum icon_smile.gif

Jak sugerujesz rozwiązać to, aby było 5.1 oraz mocne stereo na jbl? Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.
Napisano
Zwykle w takich sytuacjach trzeba szukać wydajnego i mocnego amplitunera kina domowego, lub tez przynajmniej takiego amplitunera kina domowego który ma wyjście pre-out. Mając pre-out w ampli i wzmacniacz stereo mogący pracować także jako końcówka mocy masz zapewnione to że frontowe kolumny tak w czasie filmu jak i w muzyce mają zapewniony w prąd i grają .
Niestety preout mają droższe modele amplitunerów kina, wiec nie wiem czy trafisz używany za 1k mający wejścia hdmi i świeże kodeki filmowe. Decydowanie się na stary ampli ze starymi kodekami i bez hdmi chyba traci pomału sens. A już w przypadku kiedy dodatkowo staroć nie ma mocy i to zwyczajnie nie gra, sensu nie ma w ogóle.
Choć każdy ma swoje inne potrzeby i priorytety, bo schodzą przecież nawet plastikowe kina z głośnikami jak kostka rubika i ludzie cieszą się że coś usłyszeli z tyłu za głową icon_wink.gif
Napisano
Doskonale rozumiem, co chcesz mi przekazać icon_rolleyes.gif i wytrwale pójdę drogą zmiany amplitunera.

Ampli z pre-out tutaj nie będzie rozwiązaniem, to fakt.
Za jakimi modelami w tym przypadku się rozglądać?

Może zupełnie zrezygnować (kosztem dźwięku w filmach) z amplitunera 5.1 i w tej cenie poszukać stereo?
Rozumiem, że JBL spokojnie wystarczą na taki metraż..
Napisano
Wzmacniacz da Ci dużo lepszego kopa i bas z tymi kolumnami, niż jakiś amplituner z niskiej, czy średniej półki. Owszem nie będzie efektów z tyłu, ale coś za coś. Zamiast suchych dźwięków w końcu to zagra.
Jesteś z Łodzi, masz ułatwione zadanie. Może jakiś twój kolega ma pożyczyć jakiś mocny piecyk stereo, zrobisz sobie porównanie.
Zresztą wchodząc nawet do elektromarketu i poprosisz o odsłuch np. JBL studio 280/290, czy może jeszcze gdzieś es90 na jakimś tanim ampli kinowym, a potem nawet na niedrogim ale wzmacniaczu, można wyskoczyć z butów.
Niestety z dużymi wymagającymi kolumnami słaby amplituner będzie wypadał bardzo blado.
Napisano
Witaj,

W cenie poluj na uzywke. Z nowych nie ma wyboru w tej cenie.
Z używanych dostaniesz: Onkyo 805, Denon 2309 wyzsze modele Yamahy,

Dzwiek bedzie solidny dynamiczny i pełny. Amplitunery nie są co prawda napiszkowane BT WiFi itp ale tego typu gadżety zawszemozna "dorobić" do amplitunerów poprzez zenwetrzne urzadzenia.

W razie pytań zapraszam