Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Drodzy,
Stanąłem przed problemem wymiany odtwarzacza CD. Mój obecny odtwarzacz (Denon DCD 510AE) zaczyna odmawiać współpracy - przede wszystkim nie "bierze" płyt. Wszelkie zabiegi kosmetyczne - czyszczenie lasera już nie pomagają (na dłuższą metę). Sprzęt był eksploatowany dość intensywnie i się po prostu zużył. Nie jestem przekonany, czy chcę się bawić w wymianę lasera.

Najprościej jest niby wymienić odtwarzacz, ale mój w tej chwili tylko i wyłącznie kręci płyty. Jako DAC służy Cambridge Audio Stream Magic 6.
Tak więc nie muszę i nie chcę kupować audiofilskiego odtwarzacza, ale zależy mi na w miarę solidnym, trwałym transporcie, bo płyt gram dużo.

Czego powinienem szukać? Cena nie stanowi jakiegoś problemu, ale jak wspomniałem, chodzi mi przede wszystkim o trwały transport, a niekoniecznie jakość brzmienia na wyjściu analogowym.
Używki wchodzą w rachubę, ale niejako przeczą mojej idei - zapewnienia jak najdłuższego życia. Tzn. używkę mogę kupić tylko wtedy, gdy mam pewność, że poprzednik nie eksploatował sprzętu zbyt intensywnie.

Z góry dzięki.

///

uzupełnienia:
Potrzebny mi jest tylko transport CD. Mam osobny odtwarzacz blu ray, nie mam KD, więc nie muszę/ nie chcę mieć wyrafinowanego odtwarzacza uniwersalnego.
Napisano
Cytat

Potrzebny mi jest tylko transport CD. Mam osobny odtwarzacz blu ray, nie mam KD, więc nie muszę/ nie chcę mieć wyrafinowanego odtwarzacza uniwersalnego.

Może więc w stronę wygody ( wspólny pilot ) Cambridge Audio Azur 651 C http://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzac...1-azur-651c651a, http://www.hi-fi.com.pl/odtwarzacze-cd-tes...-azur-651c.html lub podstawowy model Cambridge Audio Topaz CD10, skoro tylko za napęd.
Z założenia transportem też jest najnowszy model Cambridge Audio CXC .
Napisano
Dzięki, też myślałem o Topazie. Jest tylko jeden drobny szkopuł, dość głupawy - w Stream Magic jest jedno wejście optyczne i jedno koaksjalne. Koaksjalne jest zajęte przez blu ray, więc wolałbym znaleźć odtwarzacz z wyjściem toslink, bo w przeciwnym razie blu ray musiałbym puścić po analogu...
Ale to jest rzecz drugorzędna.

///

Cambridge Audio CXC
Wygląda bardzo atrakcyjnie, cena - hm - będzie wymagała pewnych negocjacji icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Mój obecny odtwarzacz (Denon DCD 510AE) zaczyna odmawiać współpracy - przede wszystkim nie "bierze" płyt. Wszelkie zabiegi kosmetyczne - czyszczenie lasera już nie pomagają (na dłuższą metę). Sprzęt był eksploatowany dość intensywnie i się po prostu zużył. Nie jestem przekonany, czy chcę się bawić w wymianę lasera.

A jakie są koszty wymiany lasera i dostępność "z pewnej ręki"?

Bo może jednak warto w to wejść - mniej problemów co zrobić z niesprawnym odtwarzaczem i rozsądne koszty...

Pozdrawiam