Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć,

Poszukuję mini zestawu do mini pokoju (ok. 10 m2) icon_smile.gif Ze względu na ograniczoną przestrzeń chciałbym aby składał się z "jednej skrzynki" i dwóch głośników. Myślałem nad jakimś gotowym rozwiązaniem typu Yamaha Pianocraft (640) lub Denon np. M39 lub F107 ale może dzięki Waszej wiedzy uda się wyciągnąć coś więcej z tej kwoty (nie rozciągając budżetu) icon_smile.gif Słucham wszystkiego także poszukuję uniwersalności, zrównoważenia (aby jedno pasmo nie zalewało innych). Muzyki słucham najczęściej na niskim poziomie głośności także kluczową kwestią jest brak szumów wydobywających się z głośników podczas takich cichych odsłuchów. Dzięki z góry za jakąś podpowiedź icon_smile.gif

Pozdrawiam
Michał
Napisano
Gdyby nie kwestia usb , czy jednej obudowy można złożyć używany( ale nie stary) poważny sprzęt wtedy wzmacniacz stereo ok 400zł( lub amplituner stereo i odchodzi oddzielny tuner), monitory 500-600zł, odtwarzacz cd 200zł , tuner 150, reszta na kabelki.
Jak musisz mieć klocek z usb to kup tego denona m39 ale bez kolumn więc poniżej tysiaka, zaś monitory kup kolumniarskiej firmy, większe i lepsze niż takie dołączane firmowo. Choć te z m39 są i tak dużo lepsze niż lekkie wydmuszki ze świecących miniwież do 1tys ., to można dużo lepiej, więc warto.
Z kupnem markowych używanych kolumn podstawkowych nie ma problemu, wybór duży, czasem problem wybrać odpowiednie;)
Napisano
Dzięki za odpowiedź icon_smile.gif Jest też zestaw m39 + dali lektor 1 w tej cenie (1400). To dobra oferta czy w cenie 600-700 można by dobrać jakieś lepsze kolumienki? a jako sam klocek m39 jest lepszy np. od f107, m40 czy yamahy 640 czy wszystkie są porównywalne?
Napisano
Według mnie model zensor 1 jest dość słaby jeśli chodzi o bas, dynamikę, ekspresję, usprawiedliwieniem może być malutki rozmiar, ale bez przesady.
Za 400-500 zł kupisz dobre starsze zadbane monitory, a za 600 z okładem możesz wyrwać z drugiej ręki modele które nadal są, lub dopiero co były w salonach.
Coś z głośnikiem między 13-16 cm : można łatwo trafić na np Tanmoy m2, Mission m31 ( grają ciepło, podkreślając miękki bas) , Mission m72, , z nowszych Monitor Audio bx2,mr2 magnat quantum 673, Jbl e30,es30 lub oczywiście podobne gabarytami inne marki.
" Przefiltruj "sobie kolumny podstawkowe po cenie i popatrz
Napisano
Dziękuję. Mam jeszcze ostatnie pytanie jeśli można :) Czy Dali Lektor 2 (cena za parę 700 zł) to już półka tych głośników które podałeś czy lepiej celować w któreś z podanych przez Ciebie?
Napisano
Dzięki :) Ehhh w takim razie może się szarpnę na te Magnaty 673. To miało być ostatnie pytanie no ale... :) Czy taki Denon m39 będzie do nich pasował? Nie zmarnuje ich potencjału? Czy lepiej coś innego z CD i FM do maksymalnie 1000 zł? Oczywiście używki wchodzą w grę.
Napisano
No pewnie, że coś używanego typu "duża wieża" (jak się to kiedyś mówiło icon_biggrin.gif ) mogłoby lepiej zagrać.
Czasami trafiają się komplety, zestawy Fine Arts. Dobry sprzęt w stosunkowo niskiej cenie.
Napisz, czy musi to być zestaw od jednego producenta i czy wszystkie elementy muszą być sterowane z pilota.
Nie ukrywam, że jeśli tak, dość znacznie może to ograniczyć wybór i przez to możesz nie kupić lepiej grających elementów.

Masz jakieś inne wymagania co do funkcji, które powinny posiadać te urządzenia albo co do koloru itp?
Napisano
Cytat

Dzięki icon_smile.gif Ehhh w takim razie może się szarpnę na te Magnaty 673. To miało być ostatnie pytanie no ale... icon_smile.gif Czy taki Denon m39 będzie do nich pasował? Nie zmarnuje ich potencjału?

673 mają potencjał i nie ma się co oszukiwać, że pod normalnym wzmacniaczem zagrają lepiej. Niemniej jeśli jak piszesz możesz się szarpnąć i dołożyć te 300zł to warto bo wyciśniesz z mini wieży ile się da. Quantumy 673 za 950zł są dwie klasy lepsze od serii supreme 202 za 500zł,która jest i tak lepsza od wielu "kolumienek" od mini wież. Jak Ci się znudzi minieieża to będziesz miał udane monitory do średniej wielkości pokoju pod klasyczny wzmacniacz .
Napisano
Cytat

673 mają potencjał i nie ma się co oszukiwać, że pod normalnym wzmacniaczem zagrają lepiej. Niemniej jeśli jak piszesz możesz się szarpnąć i dołożyć te 300zł to warto bo wyciśniesz z mini wieży ile się da. Quantumy 673 za 950zł są dwie klasy lepsze od serii supreme 202 za 500zł,która jest i tak lepsza od wielu "kolumienek" od mini wież. Jak Ci się znudzi minieieża to będziesz miał udane monitory do średniej wielkości pokoju pod klasyczny wzmacniacz .

Dzięki, będę się za nimi rozglądał icon_smile.gif

Cytat

Masz jakieś inne wymagania co do funkcji, które powinny posiadać te urządzenia albo co do koloru itp?

Przede wszystkim chciałbym aby sprzęt w połączeniu z Quantum'ami 673 nie generował szumów (słyszalnych np. przy cichych odsłuchach) i kosztował poniżej 1000 zł icon_smile.gif kolor, pilot nie ma dużego znaczenia a z funkcji - CD, FM, USB (bardzo fajnie jakby była taka możliwość).
  • 3 weeks later...
Napisano
witam wszystkich
zarejestrowałem sie właśnie na tym forum i liczę na wyrozumiałość co do mojej niewiedzy oraz na pomoc . Lubię słuchać muzyki prawie każdej oprócz disco polo i poważnej - moje klimaty to Dire Straits, Pink Floyd itp . Dotychczas uzytkowałem ( od kilkunastu lat ) wieżę Kenwood RXD 503 - ale wszech dobylskie rączki moich 2 i 4 latków dały radę sprzętowi i w efekcie zostały mi tylko sprawne kolumny . Chciałbym zakupić jakichś sprzęt raczej typu mini wieża: radio internetowe ( zwykłe z racji trudności z jakością sygnału trudno słuchać z racji szumów ), cd, zewnętrzne nośniki, wi-fi. Najbardziej skłaniam się ku samemu systemowi mini do czego mógłbym podpiąć posiadane głośniki które wg mojej mocno subiektywnej oceny mocne i dobrze grające : skrzynie typu bassreflex wysokie na 35 cm ważące po 3,5 kg , szczytowy poziom sygnału wejściowego po 140 watt , głośnik niskotonowy 160 mm, wysokotonowy 65 mm, superwysokotonowy 15 mm, impedancja 6Ohm. Głośniki te obsługiwał wzmacniacz o mocy skutecznej 2 x 100 watt.Tu zastanawiam się nad Denon-em RCD M 39 tylko nie wiem czy kolumny moje będą pasować do niego - inna impedancja i moc ?Jeżeli byłby to zły pomysł to jaki system mini mógłbym podpiąć pod te głośniki , chyba żę są one zdaniem kolegów fachowców złe. To jest najtańszy dla mnie wariant - ok 1000zł . Jeśli zdaniem kolegów głośniki te są warte lepszego sprzętu to byłbym gotów dozbierać do ok 1700-1800 - co tu koledzy byście zaproponowali oczywiście z cd + radio internet bez głośników. .Jesli głośniki te byłyby nie warte podpinania to jaki zestaw mini do 1800 byłby dla mnie odpowiedni . Sprzęt byłby do pokoju 25 m2. Tu zwróciłem uwagę na : Yamaha mcr 560, Pioneer x hm 72/82, Denon rcd 8n, Panasonic sc pmx 9 . Który z wymienionych w tym wariancie polecacie albo inny .Mam świadomość że jeśli głośniki byłyby warte pozostawienia to albo zmieściłbym się w kwocie 1000-zł jeśliby tem denon rcd m 39 był wystarczający , albo mógłbym za trochę większą kwotę nabyć mocniejsze mini. Za każdą sugestie , wyjaśnienie tematu i inne propozycje z góry dziękuję

Krzysiek.