Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Szanowni koledzy i koleżanki,

Proszę o pomoc w znalezieniu kolumn podstawkowych do w/w wzmacniacza.

Wzmacniacz ten gra bardzo detalicznie, spokojnie, dźwięk jest kulturalny. Minusem (dla mnie) tego urządzenia jest, że nadaje się TYLKO do muzyki gdzie nie potrzeba "wykopu". Bas jest szczupły i szybki.

Przesłuchiwałem go na Infinity SM 122 oraz jakis glośnikach od wieży Sony z bass reflexem.

Do wysokich tonów i średnicy nie mam zastrzeżeń - jest naprawdę nieźle.

Szukam dobrych kolumny do 1000zł, które wydobędą nieco basu i wykopu z zestawu. Mówię nieco - ożywią go nieco w dolnym zakresie, dodadzą ciepła na basie i troche go spowolnią, dodadzą mięsa w dolnych częstotliwościach. Muzyka, której słucham jest spokojna, ale brakuje mi troche dołu.

Chcę nabyć kolumny używane.
Pomieszczenie ma 17 metrów kwadratowych.
Szerokość regału - 29 cm. Więc dość blisko ściany będą.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Napisano
Cytat

Szerokość regału - 29 cm. Więc dość blisko ściany będą.

Regał ?, może chociaż komody...? 29 cm to bardzo mało, niektóre kolumny mają taką głębokość. Niestety.
Z monitorów które fajnie dociążają dół i dają sporo ciepła, nieco temperując ostrą górę są mission m31i, m32i ciężkie i solidne, niestety też głębokie.
inna propozycja Tannoy m2, http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/tannoymercurym2.php , ewentualnie mx2.
Problemem wszystkich jest też poza głębokością tylny br., niby można zatkać gabeczką.
Z nieco droższych , ale w budżecie uzywane Castle knight 2 ( podobne problemy jw) , Nowe quantum 673 (jw)
Czy przedni br uratuje sprawę, w niewielkim raczej stopniu, nie mam nic w głowie poza Monitor audio bx2, tyle że mają sporo góry i aż tak basowe i ciepłe nie są.