Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam nadzieję że jutro się dowiem co jest przyczyną. Kręcenie potencjometrem pomaga ale nie jakoś powalająco na kolana. Nawet bawiłem się equalizerem w foobarze. Ciężko z nich teraz wydusić bas. Zrobiłem przy okazji podłączania bi-wiring, bo tak sie ponoć powinno robić. Heh, dopiero co otrzymałem kolumny a już przeszło mi przez myśl - a może je sprzedać i kupić coś innego? Nie wiem, nie wiem, mam nadzieję, że to tylko pomieszczenie. Ja nie da rady, to może coś kupię w stylu tego jamo s626 - może to będzie lekarstwem.
Napisano
Cytat

Witam. Poskładałem dzisiaj zestaw PIONEER A-656 MK II + Mission 702E. Szczerze jestem średnio zachwycony. Czegoś mi brakuje. Głośniki czystko grają jednak jest problem z basem. Nie ma on takiego miłego pomruku, niskiego zejścia, uderzenia.

Może w Logitechach miałeś sporo mocnego, ale rozlazłego basu (przez jedno "s", a nie bass !).
A tutaj bas masz lepiej kontrolowany, ale jest go mniej.
Pograj na Missionach przez parę dni, a potem podłącz sobie na chwilę Logitechy i wtedy porównasz.

To może być podobna sytuacja jak u kogoś, kto miał Altusy i przeszedł na mniejsze, ale z szybszym basem kolumny. Na początku mógł być niezadowolony, a jak się osłuchał to był szczęśliwy!

Pozdrawiam
Napisano
Zapewne już to zrobiłeś, ale napiszę aby mieć pewność - wciskałeś może przycisk "Loudness" i sprawdziłeś przy takim ustawieniu? Nie jest to zbyt audiofilskie, ale ten wzmacniacz wzmacnia sporo tony niskie po włączeniu tego przycisku (górę zresztą też , ale mniej ją podbija). Czujesz chociaż jakąś różnicę?
Napisano
Może to kwestia przyzwyczajenia, albo choroba dążenia do jakiejś tam perfekcji, choć może nie za te pieniądze icon_smile.gif

Loudness wciskałem, różnica jest, robi się większa przestrzeń, ale śpiew czy tony średnie i wysokie są tak jak by zlane, nie ma tej klarowności. Tej funkcji używam tylko w samochodzie, w sprzętach tego typu, to tak jak piszesz - niezbyt audiofilskie.
Napisano
Cytat

Może to kwestia przyzwyczajenia...

Powiem tylko , że kiedy ja przechodziłem z zestawu komputerowgo 2.1 - (bardzo mocnego) na system stereo to na początku również tych tonów niskich mi brakowało , jednak po kilku dniach odsłuchów tylko stereo , kiedy włączyłem 2.1 było odwrotnie - za dużo basów , nienaturalnych , przepompowanych... Nie wspominając o całej reszcie.

Także w większości przypadków to na pewno kwestia przyzwyczajenia , choć tak naprawdę nie wiemy jak mało jest tych niskich tonów u Ciebie ...

Pytałem się o "Loudness" aby wyeleminować uszkodzenie wzmacniacza. Spotkałem się już z taką przypadłością w Pioneerze , że basu było mało , a po wciśnięciu przycisku Loudness praktycznie nie było różnicy. Jak się okazało przyczyną były ( o ile dobrze pamiętam ) wyschnięte i spuchnięte kondesatory.
Napisano
Możesz spróbować ustawić kolumny np. na jakiś płytach (choćby chodnikowych) jeśli chcesz mieć je trochę wyżej...

Masz jakieś w miarę normalne kable głośnikowe? Bo to może być też kwestia cienkich i kiepskich kabli?
Choć przede wszystkim to będą (według mnie) głównie kwestie związane z akustyką pomieszczenia i rozstawieniem kolumn w pokoju.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Powiem tylko , że kiedy ja przechodziłem z zestawu komputerowgo 2.1 - (bardzo mocnego) na system stereo to na początku również tych tonów niskich mi brakowało , jednak po kilku dniach odsłuchów tylko stereo , kiedy włączyłem 2.1 było odwrotnie - za dużo basów , nienaturalnych , przepompowanych... Nie wspominając o całej reszcie.

Powiem Ci że po pół godziny, włączyłem te same utwory na logitechach i coś było takiego w nich, że zaczęło mnie drażnić. Separacji dźwięków w porównaniu z missionami nie ma, dzięk jest taki pusty bez głębi. Być może kwestia przyzwczajenia - wg. moich obliczeń 8 lat słuchałem swoich głośniczków.

Cytat

Możesz spróbować ustawić kolumny np. na jakiś płytach (choćby chodnikowych) jeśli chcesz mieć je trochę wyżej...

Właśnie myślałem o czymś taki co ma masę i zero drgań. Mam bloczki betonowe, choć nie wiem jak będzie to wyglądać w pokoju icon_biggrin.gif

Kable zastosowałem takie jakie miałem - normalny elektryczny 0.3 przekrój, linka. Może jutro zakupię już porządny kabel miedziany z dużym przekrojem.
Napisano
No to jednak wyszło na nasze icon_smile.gif
Dobrze, że jesteś zadowolony!

To teraz jeszcze wymień kabel głośnikowy-nawet tani kabel z miedzi beztlenowej o przekroju 2.5 mm powinien być (mam nadzieję ż auważalnie) lepszy od tego cieniasa...Przy okazji -stary zasilający kabel komputerowy jest kiepski w roli głośnikowego icon_sad.gif
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witajcie! Posłuchałem, potestowałem i stwierdzam jedno - wszystko jest okay! Jestem mega zadowlony, tak jak pisałem wyżej, głośniki deklasują komputerowe zabawki. Wcześniej twierdziłem że stereo to żenada i jak prologic nie wskoczy to nie będzie fajnej przestrzeni - myliłem się i to mocno. Dziękuję bardzo za pomoc przy doborze kolumn, świetny wybór. Za rok może dwa zgłoszę się po następne icon_biggrin.gif

Pozdrawiam!