Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Jak cała reszta laików potrzebuj e porady w kwestii wyboru sprzętu
1.salon ok.40m
2. rodzaj muzy - od klasycznej /2CELLOS, PIANO GUYS, BOCELLI itp.), przez ACOUSTIC ALCHEMY, STING, BARRY WHITE, SADE, polskie przeboje lat 70/80 i in.
3. preferencja MUZA 70/ FILM 30
4. kasa 4-5tysi
5. poszukuję amplido KD + kolumny frontowe jako początek do rozbudowy

dotychczasowy wybór padł na zestawienia
    Yamaha 679 + Magnat Quantum 677
      Pioneer VSX-930 + MONITOR AUDIO MR6
        Onkyo TX-NR646 + Indiana Line Tesi 560

potrzebuję rad, gdyż mieszkam w małej mieścinie gdzie nie ma gdzie posłuchać powyższych propozycji - ani żadnych innych

Z góry dziękuję
        Napisano
        Masz spory salon, jest co nagłaśniać... Dobrze sprawdzą się efektywne kolumny jak np. Klipsch R-26F, które bardzo fanie się zgrywają z Onkyo. Weź też pod uwagę Melodikę BL40.Onkyo 646 jest bardzo dobrym wyborem.
        Szkoda, ze nie chcesz posłuchać - mimo wszystko polecam odsłuch przed zakupem.
        Nie lepiej wybrać się do jakiegoś salonu audio w okolicy?
        Napisano
        KLIPSCH R-26F to już wyższy przedział cenowy co do MELODIKĘ BL40 to powiem szczerze iż czytałem iż ciężko je wysterować - źródło net. naprawdę jest tego tyle iż można zgłupieć
        na początku moje preferencje skłaniały się do YAMAHY i JAMO 628 jednakże czytając fora jak również sugerując się opiniami dwóch sprzedawców /wizyta w sklepie przy okazji/ skłoniłem się do zakupu 2 dobrych kolumn frontowych a reszta potem /wiadomo kasa/.

nie chciałbym przekroczyć budżetu gdyż wiadomo - apetyt rośnie - a wydatki inne tez są

1. PIONEER VSX-930 + MONITOR AUDIO MR6 to ok. 4100 zł
        2. YAMAHA 679 + MAGNAT QUANTUM 677 2 to ok. 4200 zl
        3. ONKYO TX-NR646 + INDIANA LINE TESI 560 to ok. 4500 zl

jak widać zestaw ONKYO wychodzi najdrożej. ceny KLIPSCH R-26F kształtują się ok. 2800zl, natomiast MELODIKĘ BL40 to ok. 2400zl wiec warto się zastanowić.
        za PIONIEREM przemawia nagroda EISA, YAMAHA to pochlebne opinie w necie, aczkolwiek czytałem opnie iz potrafi palić wysokotonowe a ONKYO to chyba najlepszy wybór patrząc na możliwości, we/wy oraz rodzaj muzy jaką słucham.

co do efektywności to
        - MONITORY 90 dB,
        - MELODIKA 91dB
        - INDIANA 92dB,
        - MAGNAT 93 dB,
        - KLIPSCH 97 dB
        wiec rzeczywiście KLIPSCH pod tym względem wygrywają.

co do odsłuchu to brak czasu na wyjazd - Wawa ok. 100 km, a nic innego bliżej ne ma. też bym wolał podjechać i posłuchać jednakże ……

rozesłałem kilka zapytań do sprzedawców z naciskiem na ONKYO - zobaczymy.
        Napisano
        Witaj.

Zestaw numer 2 onkyo na magnatach jest najbardziej optymalny cenowo i dźwiękowo. System zapewnia dynamikę, efektywność i bardzo dobre wrażenia w kinie. Do tego jest estetyczny. Stosunek cena jakiś jest tu bezkonkurencyjny.

W razie pytań lub wycen zapraszam