BlazerT Napisano 27 marca 2016 Udostępnij Napisano 27 marca 2016 Witam. Jestem przed zakupem zestawu Yamaha R-N602, natomiast mam dylemat co do wyboru kolumn do tego amplitunera. Powierzchnia pomieszczenia to ok. 30m2 , do tego dochodzi otwarta kuchnia na salon. Generalnie chciałbym, żeby zestaw miał ogólne przeznaczenie, nie jestem audiofilem czy fanem jednego rodzaju muzyki. Sprzęt będe głównie wykorzystywał do audio oraz sporadycznie do oglądanie filmów. Po przewertowaniu testów w internecie znalazłem kilka opcji:Melodika BL40Magnat Quantum 677Audio Pro Black Diamond V3Monitor Audio MR6Jestem otwarty na wszelkei inne propozycję. Raczej chciałbym zmieścić się w kwocie 4500 zł maks. 5000 zł.Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 W takim budżecie kupiłbym zestaw używany. Kolumny plus klasyczny wzmacniacz stereo. To da Ci najlepszy dźwięk.A do tego dokupiłbym używany odtwarzacz sieciowy albo DAC i jechałbym z komputera. A co to za pliki chcesz odtwarzać, skąd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 Osobiście dysponując budżetem na kolumny między 2,2 - 3 tys. to Monitor Audio mr6 darowałbym sobie, jak już to serię wyżej czyli BX6( minimalna różnica ceny), lub używaną, ale na gwarancji kolejną serię RX6. Kwestia preferencji i upodobań brzmieniowych.W 30 metrów owszem kolumny podłogowe i raczej z tych dużych( te spełniają warunki) w miarę efektywne, choć akurat Yamaha 602 jest mocna, pozostaje więc kwestia najważniejsza, brzmienia, o którym nic nie napisałeś . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 Jacek75 dobrze Ci radzi. Na pewno warto dołożyć do lepszego modelu niż MR. Magnaty też są dobre. Ale to oczywiście zależy jakiego dźwięku, brzmienia szukasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielkisercem Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 Osobiście mam bx5 i amplituner Yamahy rn 500 który odniosłem do sklepu po 5 minutach słuchania... Kupiłem as1000i zdecydowanie lepsza dynamika zero porównania do amplitunera... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlazerT Napisano 28 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2016 Dziękuje za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o brzmienie to czytałem, że Yamahy mają tendencję do wyostrzania wysokich tonów, chciałbym żeby kolumny po części niwelowały ten efekt. Jeżeli chodzi o brzemienie to dynamiczne, z dobrym basem bardziej ukierunkowane w stronę muzyki rock, hard rock (tego słucham najczęściej). Mój wybór padł na ten amp z kilku powodów - mam spora kolekcję muzyki w plikach FLAC, poza tym bezpośrednie strumieniowanie ze spotify premium. Wcześniej myślałem o samym wzmacniaczu - Yamaha A-S701, ale koniecznośc rozbudowy o DAC podraża koszty całego zestawu, więc sam już nie wiem. Co do samych kolumn to jestem w stanie przeznaczyć na nie więcej lub kupić używane. Znalazłem na serwisie aukcyjnym używane KEF IQ7, czytałem też dobre recenzje nt. Tannoy Mercury 7.4. Te ostatnie to już raczej cena maksymalne jaką mogę przeznaczyć - wychodzą jakoś 3500 za komplet (nowe). Do zestawu chcę w przyszłości dokupić odtwarzacz Yamaha CD-S700. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielkisercem Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 A może lepiej normalne stereo oraz cd n500 z funkcjami sieciowymi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlazerT Napisano 28 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2016 Czytałem na kilku zagranicznych forach porównanie R-N500 do R-N602 i podobno większość niedociągnięć, jeżeli chodzi o brzmienie została poprawiona. A-S1100 to zupełnie inna klasa sprzętu, niestety może w przyszłości..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielkisercem Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 Pisałem o poprzednika ah1000 jest duuzy tańszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielkisercem Napisano 28 marca 2016 Udostępnij Napisano 28 marca 2016 As1000 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2016 Udostępnij Napisano 29 marca 2016 Jednak to wciaz nie cena RN500 :/ Faktycznie AS1000 to ciekawy model.Moim zdaniem najpierw powinieneś wybrać dla siebie kolumny. A później edytować ich brzmienie przez wzmacniacz/amplituner. W przypadku pytań zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 marca 2016 Udostępnij Napisano 29 marca 2016 Co racja, to racja. Kolumny jako najmniej doskonały element toru audio najbardziej wpływają na dźwięk zestawu (nomen omen ).Najpierw wybierz kolumny a później jakiś wzmacniacz który do nich będzie pasował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlazerT Napisano 1 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2016 Dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Poczytałem trochę i zagłębiłem się w temat kolumn. Może napiszę dokładnie czego oczekuję - chodzi mi o brzmienie dynamiczne, analityczne, basowe (ale nie przesadnie), jasne, bardziej w kierunku neutralnego. Przejrzałem używane kolumny na Allego i wybrałem kilka modeli, proszę o ewentualne sugestie. Wymiary pomieszczenia ok. 30 m2.http://allegro.pl/kef-iq7-nautilus-krakow-...58.html#thumb/4http://allegro.pl/monitor-audio-bronze-bx6...6066670660.htmlhttp://allegro.pl/kolumny-dali-evidence-870-i6068099359.htmlhttp://allegro.pl/b-w-dm3000-bowers-and-wi...6085353173.htmlhttp://allegro.pl/b-w-704-bowers-wilkins-7...6088813167.htmlhttp://allegro.pl/kolumny-asw-genius-300-r...13.html#thumb/5http://allegro.pl/monitor-audio-rx6-i6092523476.htmlJeżeli chodzi o nowe to cena tak do max. 3500 (para). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2016 Jeśli chodzi o kolumny, to B&W 704 wydają się najbliższe Twoim wymaganiom. Choć MA BX 6 bardziej barwne w średnicy, wyrównane.Ale chyba nie do końca z jakąś Yamahą. Tu może Marantz albo lepiej Roksan, Atoll czy Naim. Oczywiście dokupiłbyś później do typowego wzmacniacza stereo osobny odtwarzacz z funkcjami sieciowymi.Z Yamahą bardziej ASW lub Dali Evidence. Ale czy zniwelują tę ostrość góry? Kwestia potrzeb, wrażliwości i gustu. Albo też może lepiej do tego wzmacniacz Exposure, czy Primare? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2016 W tej cenie poszukaj jeszcze dali ikon 6 mk2 i tannoy revolution dc6t co prawda to inne brzmienie ale oba mogą się podobać. Z całkiem nowych w tej kwocie magnat quantum 755.Masz możliwość sprawdzenia tych kolumn przednich zakupem? Podjechania do gości obejrzenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts