Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witajcie,

Posiadam ampli Denon 1610 i zestaw głośników 5.0 (nic specjalnego;) Prism Onyx 200) pokój 16m2 z powodu ograniczeń w funkcjonalności typu brak 3D, bluetooth itp zapadla decyzja o wymianie.

Mialem okazje testowac Onkyo nr 646 i to co mnie urzeklo to bas ktory ten ampli potrafil wydobyc z moich glisnikow, w koncu powiedziałem, ze sub jest niepotrzebny. Rowniez dialogi wybiły sie z dotychczasowego cienia:)
Natomiast w ampli tym brakuje mi funkcji dynamic EQ i Dynamic Vol. , bez ktorego nie mogę oglądać seansow w nocy bo mieszkam w bloku itp. Tu Denona audyssey sprawuje sie wysmienicie. Rownie dodam ze scena dzwiekow jest rozleglejsza niz po kalibracji z Onkyo.

Poszukuje i proszę o polecenie ampli, ktory gralby bas tak jak onkyo ale ale mialby na wyposażeniu rowniez funkcje coś jak Dynamic Volm z Audysseya.

Myslalem na Denon x2200w ale czy zagralby podobny bas do onkyo? To zalezy od mocy ampli czy bardziej od jegi architektury?
Czy z podobnej polki cenowej Harman Kardon? HK ma cos ala Dynamic Vol?
Moze jeszcze jakiś inny?

Z góry dzięki.
Napisano
Witaj,

Nie wiem czy nie zbije Cie troche z toku, ale w pierwszej kolejności pomyślany bym o wymianie kolumn. Te Prismy podlączone do x2200 czy Onkyo 646 to ..... jak silnik sportowego samochodu w obudowie malucha.

Onkyo gra dobrze dynamicznie, z dobrym zejsciem. Jesli jednak przyzwyczailes sie do Dyn. Volume to nie mozesz isc w jego kierunku gdyż go brakuje.
X2200 gra nieco bardziej delikatnie ale i tak znacząco lepiej od 1610. Zdecydowanie.

Możesz pomyśleć też o Yamaszce 679 gdyż Yamaha także mataki system (nie pamietam nazwy)

Myślę żę jednak najlepiej sprawdził by się X2200. Jednak pomyśl w pierwszej kolejności o kolumnach.

W razie pytań lub wycen zapraszam
Napisano
Dzięki za odpowiedź,
Slyszalem że w ampli Yamaha trudniej o niskie tony wiec odpadaja.
A do X2200w i do pokoju 16m2 jakie kokumny byś polecił w opcji 5.0 lub ewentualnie same fronty ? I z racji/koniecznosci ich upchania w rogach pokoju to czy powinny to byc kokumny z bas refkexem z przodu?
Pozdrawiam
Napisano
Przede wszystkim kolumny nie powinny stać w narożnikach pokoju- muszą być odsunięte od ścian.

Co do tego ze Yamahą ma słaby bas-to raczej zalezy to od kolumn, a średnie i wyższe serie amplitunerów Yamahy nie powinny mieć z tym problemu.

Pozdrawiam