darek2962 Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Witam.Mam zamiar zakupić zestaw stereo, całość ma nie przekroczyć 3 tyś zł.Zależy mi na dynamicznym dźwięku, z niskimi tonami, jako że słucham muzyki klubowej.Kolumny podłogowe + wzmacniacz/amplituner. No chyba że lepiej zagra jakiś zestaw 2.1Sprzęt wolałbym aby był nowy.Niestety nie mam możliwości odsłuchu ponieważ mieszkam w małej miejscowości.Jako że słuchać będę na 21 m2, (pokój z aneksem kuchennym), nie mam możliwości postawienia głośników na środku pokoju. Mam świadomość że głośniki nie zagrają tak jak zagrałyby gdyby miały luz z każdej strony, jednak warunki mam jakie mam.Wklejam panoramę pokoju, byle jaka ale coś tam zobrazuje, kanapa stoi centralnie przed telewizorem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Niestety obrazek się nie wkleił prawidłowo. Nie można go zobaczyć.Szkoda, że sprzęt musi być nowy. Szczególnie kolumny mogły by być używane a wzmacniacz w sumie też. Bo dlaczego nie?Miałbyś dużo lepszej jakości dźwięk za takie same pieniądze. A można przecież kupić zadbany, używany sprzęt.Ten starszy, który był z dużo wyższej półki (kosztował sporo więcej - bywa, że 2 czy 4 razy) nie dość, że lepiej zagra, to często jeszcze ma szansę pograć dłużej niż nowy, tani.A przy odsprzedaży (bo na przykład Ci się nie spodoba, albo zechcesz pójść wyżej) nie tracisz 20 - 50 % pierwotnej sumy, ale powiedzmy 10 albo w ogóle.Ale Twój wybór.Nie napisałeś, choćby w danych pod swoim awatarem skąd jesteś. Bo może jednak warto by pojechać do jakiegoś najbliższego salonu audio, by się przekonać jaki dźwięk Ci odpowiada a jaki nie?Lepiej pojechać, posłuchać, niż później stracić dużo więcej kasy na odsprzedaży sprzętu jeśli Ci się nie spodoba.Umów się telefonicznie, określ swoje potrzeby i weź na odsłuch ulubione nagrania.Czasami niektóre salony jak Q21 wypożyczają sprzęt do odsłuchu. Może się odezwą z jakąś propozycją? Możliwe, że mają coś w promocji albo na wyprzedaży? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 8 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Zdjęcie poprawione.Mieszkam w warmińsko mazurskim w Szczytnie.Jeśli estetycznie zestaw używany będzie ok, skłonie się również ku niemu.Prosiłbym jednak o jakieś propozycje, w co celować i czego ewentualnie używanego szukać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 A co będzie źródłem dźwięku?Wystarczy Ci wzmacniacz/amplituner jedynie z wejściami analogowymi (bez wbudowanego DACa), to wtedy łatwiej będzie Ci coś polecić?PozdrawiamPS. U mnie nadal zdjęcie nie wyświetla się prawidłowo-jest tylko górna połowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 8 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Źródłem dźwięku byłby telewizor oraz podłączany laptop. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Mnie też się tak wyświetla.Ale z tego co tam widzę kolumny stałyby zbyt wąsko, by poprawnie odtwarzać scenę stereo.Telewizor to słabe źródło dźwięku. Chyba, że sygnał pobierzesz z tunera albo odtwarzacza. Z laptopa już lepiej. Pod warunkiem, że pliki będą w formacie bezstratnym np. FLAC albo WAV a nie mp3.Tak czy inaczej potrzebny Ci będzie jeszcze DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy), by poprawić dźwięk, przetworzyć sygnał cyfrowy na analogowy, który mógłby być puszczony do wzmacniacza.Albo musisz poszukać wzmacniacza/amplitunera stereo z DACem na pokładzie. Np. Xindak A-06 (nowsza wersja).W zależności jaką opcję przyjmiesz i jaki wzmacniacz kupisz, wówczas poszukamy kolumn.Bo najpierw zazwyczaj szuka się kolumn a dopiero do nich dobiera wzmacniacz. Ale nie wiadomo co Ty chcesz zrobić, bo DAC będzie Ci potrzebny i ile pieniędzy zostanie na kolumny.Masz dwie opcje. Albo kupisz wzmacniacz z DACem.Albo tradycyjny wzmacniacz stereo a DAC później, jak uskładasz pieniądze na niego. Tymczasem telewizor albo laptop mógłbyś podłączać do wzmacniacza poprzez przejściówkę mini jack (włączany w wyjącie słuchawkowe) -> 2xRCA (do wzmacniacza).Zastanów się i odpowiedz co zrobisz, która wersja Ci odpowiada i będziemy szukać odpowiedniego sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 8 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Wolałbym aby dac był już wbudowany.Xindak A-06 byłby OK.Ewentualnie ONKYO A-9050.Nie wiem tylko skąd tak duże różnice w cenie na popularnym serwisie aukcyjnym. za Xindak'a od 1500 do 2100.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Jeszcze z niedrogich wzmacniaczy z DAC'em to np. Rotel RA11 i RA12, Advance Acoustic X-i60A takie różnice cen są normalne...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Duże różnice, bo różni sprzedający. I wzmacniacze nowe.Ja znalazłem używany, dużo tańszy http://allegro.pl/audiofilski-wzmacniacz-x...6178311665.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 8 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Ten używany wygląda całkiem dobrze, bynajmniej z zewnątrz.Zastanowię się czy warto kupić nowy czy zaryzykować używany.Jeśli wzmacniacz mamy ustalony, jakie głośniki zagralyby z nim? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 maja 2016 Udostępnij Napisano 8 maja 2016 Z wejść cyfrowych to w tym wzmacniaczu A-06 to jest chyba tylko USB do podłączenia komputera - przydało by się jeszcze wejście optyczne do podpięcia TV (albo zakup taniego DACa)Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 9 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2016 Wolałbym aby jednak ten DAC był wbudowany, może i dźwięk będzie trochę gorszy od tego zewnętrznego ale w obsłudze będzie wygodniej.Rzeczywiście jeśli chodzi o wyjścia, trochę ubogi ten Xyndak.Zatem może lepszym wyjściem będzie Advance Acoustic X-i60 ?Co prawda mocy za wielkiej nie ma, ale metraż do obsłużenia nieduży. Niektórzy też narzekają na słyszalne szumy w tym modelu. Jedni twierdzą że mimo szumów jest OK, a inni że to go dyskwalifikuje. Komu wierzyć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu Napisano 9 maja 2016 Udostępnij Napisano 9 maja 2016 Posiadam ten wzmacniacz i ja tam na szumy na narzekam. Narzekają chyba te osoby które za 1800 zł chcą mieć sprzęt za 3000 zł ....Wzmacniacz gra przyjemnie, ma spoko DAC na pokładzie czego chcieć więcej. Ja używkę wyhaczyłem za 1100 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 9 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 maja 2016 OK, dzięki. Jestem zdecydowany na Advance Acoustic X-i60.Teraz proszę o poradę jakie kolumny podłogowe do tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 10 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2016 Pomoże ktoś?Przypomnę że potrzebuję Kolumn podłogowych.Zależy mi na dynamicznym dźwięku, z niskimi tonami, jako że słucham muzyki klubowej.Podpięte będą pod Advance Acoustic X-i60.Pokój z aneksem kuchennym 20m2. Kolumny przy samej ścianie. Na środku pokoju kanapa. A za nią aneks kuchenny. Akustyka jest jaka jest. Ale nic się nie wymyśli innego ponieważ nie ma miejsca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 maja 2016 Udostępnij Napisano 10 maja 2016 Trochę cierpliwości-to nie infolinia czynna 24 godziny na dobę...Możesz zerknąć np. na podłogowe Acoustic Energy Evo 3Poza tym ustawienie kolumn przy samej ścianie nie jest dobrym rozwiązaniem, powinno być kilkadziesiąt cm luzu-zastanów się nad tym.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 maja 2016 Udostępnij Napisano 10 maja 2016 A wiesz już ile Ci zostanie na kolumny? Tu czasem 100 - 200 zł może być ważne.Wówczas mógłbym pewnie polecić jakieś kolumny. Ale chyba nie takie do ustawienia przy samej ścianie.Tak niemal żadne dobrze nie zagrają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 10 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2016 Myślę że około 1200 zł.Mogą być też używane.O ile uda mi się znaleźć coś w dobrym stanie.Proszę o podanie modeli, które mogłyby spełnić moje oczekiwania i zacznę ich szukać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 13 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2016 Czy STX ELECTRINO 150byłyby ok do tego wzmacniacza ?I do brzmień które preferuję ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 13 maja 2016 Udostępnij Napisano 13 maja 2016 A popatrz kolego, poszukaj, trochę własnej inicjatywy.Minutę mi zabrało znalezienie tego w googlach:http://stx.pl/stx-electrino-150.htmlA jest tam jak byk napisane:Ustawienie Centrum akustycznym jest głośnik wysokotonowy, który powinien znajdować się na wysokości głowy słuchacza. Kolumny powinny być ustawione w odległości 0,5 : 1m od tylnej ściany pomieszczenia odsłuchowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 14 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2016 Czy zalecenia takie nie tyczą się przypadkiem prawie wszystkich kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 maja 2016 Udostępnij Napisano 14 maja 2016 Pisałem Ci, że w większości. Dlatego w tej sytuacji niczego konkretnego nie polecam. Nie chcę by było na mnie Tobie byłyby potrzebne kolumny z obudową typu zamkniętego. Je można by postawić znacznie bliżej ściany niż te z otworem b-r.To na ogół starsze konstrukcje, nawet vintage'owe. Są i współczesne kolumny np. Xavian takie robi, ale są niestety ponad dwa razy droższe niż Twój budźet. Używane.Może przegapiłem jakieś w miarę nowe, niedrogie, to niech mnie koledzy forumowicze poprawią.Szukaj takich i daj linki. Jeśli nie widzisz na zdjęciach otworu b-r z tyłu czy przodu obudowy, to mogą być właśnie takie kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 14 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2016 http://olx.pl/i2/oferta/kolumny-made-in-uk...99-IDcxCiJ.htmlA coś takiego zagraloby z tym wzmacniaczem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 maja 2016 Udostępnij Napisano 14 maja 2016 Kolumny kilkuletnie, ale słabe jakościowo, szczególnie do naprawdę niezłego wzmacniacza jaki masz. Możesz kupić lepsze. I do tego dość drogie jak na to ile kosztowały jako nowe. Patrz dalej. Ja też poszukam, jak będę miał chwilę, bo to wymaga trochę czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2962 Napisano 16 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2016 Chyba się poddaję.Znaleźć kolumny zamknięte w moim budżecie, graniczy z cudem.A jak zapatrywali byście się na kolumny MELODIKA BL30. Są droższe niż mój budżet ale zrobiłbym wyjątek.Ze względu na ich małe gabaryty, mógłbym je odsunąć 10-15 cm od ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts