andzin Napisano 29 maja 2016 Udostępnij Napisano 29 maja 2016 Witam, jestem na etapie zakupu kina domowego tylko nie wiem czy jest taki amplituner który ma w sobie dwie opcje tzn. 1. włączam kino domowe 5 kolumn powieszonych na ścianie + subwoofer do filmów2. mam dodatkowe dwie duże kolumny stojące do słuchania radia/muzykiczyli mam podłączone 7 kolumn i jeden subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 29 maja 2016 Udostępnij Napisano 29 maja 2016 Możesz mieć 5.1, a z dwóch kolumn frontowych dużych-podłogowych (z zestawu 5.1) słuchać muzyki w lepszej jakości niż z amplitunera, niesie to dodatkowy koszt, ale warto. Nie trzeba mieć 7 kolumn /kolumienek. Poczytaj trochę o pre-amp. To chyba najlepszy sposób na Twoje marzenia. Na pewno lepszym rozwiązaniem będzie dodatkowa końcówka mocy (zamiast wzmacniacza, podpięta pod amplituner analogiem do wyjścia pre-out amplitunera).Ewentualnie możesz kupić amplituner z np dwiema strefami, wówczas niezależnie od 5.1 może lecieć muzyka w innym pokoju w 2.0 (np radio). Amplituner musi mieć opcję multiroomnp:http://olx.pl/oferta/amplituner-marantz-sr...3e105a;promoted Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 29 maja 2016 Udostępnij Napisano 29 maja 2016 Dokładnie, skoro masz miejsce na dwie duże kolumny do muzyki, to czemu miałyby nie grać i nie dać lepszych efektów też w kinie ? Szkoda kasy na rozdrabnianie się. Natomiast jak chcesz jednak dodatkowy zestaw, super kolumny i delektować się muzyką to dodatkowy wzmacniacz stereo, a nie amplituner kinowy ( lub konfiguracja amplitunera z wzmacniaczem. ale muszą mieć taką opcję). Niestety może też tak być, że to co wydasz na dobre kolumny i złożysz w nich jakieś nadzieje to może się okazać, że nietrafiony amplituner kinowy ledwo z nich połowę możliwości i potencjału wydusi. Tak więc ostrożnie dobierać kolumny i amplituner, bo amplitunery kinowe słabo radzą sobie z dużymi kolumnami z niską impedancją. Jak zamiarujesz więc też słuchać muzyki na ampli kinowym tani nie będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 maja 2016 Udostępnij Napisano 30 maja 2016 Witaj,Czyli najprościej w świecie szukasz amplitunera 7.1 lub 7.2W jaki sposób mają grać kolumny to Ty decydujesz ustawienie 2.0 , 2.1 czy 7.1Jakiej wielkości jest pomieszczenie? Pytam o sens stosowania systemu siedmio-kanałowego.Jaki budżet na amplituner? Czy kolumny już masz?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts