Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Nie wiem czy jest juz taki temat dlatego ośmieliłem się założyć nowy.
Czy ktoś mógłby mi nakreślić ceny kina domowego? Chodzi mi o prosty sprzęt, bez nie wiadomo jakich bajerów (ogranicza mnie portfel). Potraficie zrobić widełki od-do? Za nowe kino domowe, jak i za sprzęt używany choć nie stary i w idealnym stanie. Tak mniej więcej. Chcę nie dać za dużo, ponieważ na http://www.projekt-wem.pl/zaluzje-drewnian...drewniane-25-mm potrzebuję poza kinem domowym, a chciałbym mimo wszystko mieć na to i na to.
Napisano
Najpierw trzeba określić co to jest kino domowe i z czego się składa. Bo nawet to dla wielu jest mało oczywiste,ponieważ kupują tylko amplituner kinowy 3 kolumny, bo chcą mieć "kino", a kupują bo oglądają tv seriale - paranoja.
Kino domowe to minimum: amplituner kinowy + 5 kolumn +, subwoofer + odtwarzacz dvd, br. + TV. i kable

To o co prosisz jest ciężkie do sprecyzowania jak nie zna się warunków. Bo widziałem kino domowe za 699zł w markecie miało jednostkę sterującą i 5 kolumn-jak kostki rubika i subik jak pudełko po butach. Pewnie wydawało nawet jakieś dźwięki.
Chcesz większy nie plastikowy ? są wyroby kolumno podobne po 500zł zestaw, tak jak amplitunery kd w podobnej cenie.
Dla kogoś kto buduje zestaw kinowy na poważnie sam subwoofer np. za 5-8 tys będzie nie wystarczający, tak jak amplituner za te pieniądze.
Jednak zróbmy prosta kalkulację do przeciętnego klienta, bliższy realiom ekonomicznym Kowalskiego.

Zróbmy takie założenie :
- pokój ma około 17-25m
- nie kupujemy najtańszego badziewia, ale taki zwyczajny standard, bo wiadomo na nic extra nie starczy ;/
- nie pchamy się także w najnowsze gadżety nowinki w amplitunerach i modele co właśnie się pojawiły np. wczoraj.
- zestaw kinowy dla filmów i doznań efektów filmowych, a nie strikte muzycznych - bo nie ten budżet.
- nie mamy nic, tylko TV i budujemy od zera.
- sprzęt nowy ze sklepu.

I liczymy :
1) Amplituner kinowy i pokój średnio, duży i ma jakoś grać to min 1500zł, a w przypadku niektórych marek powyżej 3000zł. OK niech będzie 1700zł.
2) Kolumny set 5.0 czyli 2 podłogowe fronty , centralka i 2 tylne, cena minimalna zestawu to 1200 zł . Choć spora ilość tanich zestawów 5.0 oscyluje w granicach tej kwoty, ale razy 2. Jak 7.0 (bo górne przednie efekty) to minimum 1800zł
3) Subwoofer niezbędny, z różnych względów, a jakich to można poczytać. Koszt min. 600zł
4) Odtwarzacz filmów min 400-600zł
5) Różne kable hdmi i głośnikowe to min 200-300 zł na średni pokój
* uprzedzam, że powyższe moje wyliczenie jest przy napisanych wyżej założeniach i ma to charakter ogólny, bo wiadomo że można znaleźć np. konkretny model amplitunera X różniący się ceną w różnych sklepach nieraz o sporo %..

Tak więc wychodzi, że na pełny zestaw kinowy podstawowej klasy to trzeba mieć te minimum 4,3 tys. Oczywiście jak kupisz wszystko razem utargujesz zniżkę Oczywiście są lokalne też promocje i coś już ktoś może mieć np. dvd, kable itd
Coś co prezentuje już jakiś poziom jakości w filmach i gra trochę lepiej muzykę, to dwa razy tyle, icon_confused.gif choć nadal będą to dość powszechne i budżetowe elementy.

Większy pokój, lub chęć słuchania także muzyki, to wiadomo lepsze kolumny ( minimum zestawik 5.0 3-5tys), czasem więc i lepszy amplituner kinowy ( 2500-4000zł), lepszy sub do filmów .
Co do widełek to można zrobić tu dziesiątki opcji typu nowy ampli używane kolumny itd itp , albo kolumny wyższej klasy i znów przeliczać. Temat na długa dyskusję i mnożenie przykładów .
Napisano
Witaj,

Dobrze ze Jacek podszedl profesjonalnie do sprawy i cos starał się nakreślić.
Niestety jest to bardzo ciężka sprawa. Jak z używanym i nowym samochodem. Widełki sa znaczne.

Jako branża i pewnie widzisz to po forach mogę Ci określić żę za nowe najczęściej zadawane pytania to kwestia widełek 3500-4500 zł.

Pozdrawiam