Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Od jakiegoś czasu zbieram się, żeby kupić do domu sprzęt AV. Do głowy, nie wiedzieć czemu, wbił mi się pomysł na Pioneera. Zestaw:
1. Amplituner VSX-830
2. Odtwarzacz BDP-180
3. Głośniki S-ES3TB.
Proszę was o radę czy za podobną cenę nie warto kupić czegoś innego? Próbowałem się czegoś dowiedzieć na własną rękę, ale nie jest to proste. Za dużo danych, zbyt wiele rzeczy o których nic nie wiem.
Do tej pory od lat mój zestaw to Radmor 5412 i Altusy 75 więc przydała by się jakaś duża zmiana icon_smile.gif
Jeżeli chodzi o potrzeby to Muzyka 70 %, PS4 15%, Filmy 15%. Pokój 4,5m x 4m. Telewizor i miejsce AV jest na środku węższej ze ścian. Pod telewizorem jest komoda obok której jest ok 28cm z każdej strony zostawione na kolumnę. Szerszej niż to niestety nie zmieszczę. Nie moja wina, żona wybierała meble, a ja rtv:)
Pomóżcie mi się na coś w końcu zdecydować. Budżet to 4-4,5k zł. No ew. do 5k.
Napisano
Amplituner dobry, mimo że teraz polecane są np onkyo, yamahy .
Ma kinowe brzmienie, cieplejsze od np yamahy.
Jednak kolumny wybrałeś najgorsze z możliwych, bierz jak dają darmo, ale ani grosza więcej;) Bardzo słabe do kina, gragiczne do muzyki np Taga 606, Stx f200 to przy nich istne hi-fi mimo że to w sumie najtańsza oferta dla najtańszych amplitunerów(a Ty wybrałeś ampi całkiem całkiem).
Pytanie czy musisz słuchać i męczyć się z słuchaniem muzyki na amplitunerze kinowym, bo pisząc że 75proc to muzyka to realnie wyjdzie że głównie muzyka , a film z efektami z płyty to z raz w miesiącu icon_wink.gif
Napisano
Jestem jednak na AV. Zawsze to jakiś film. Albo gra:) Na to już jestem raczej zdecydowany. icon_smile.gif
Pytanie czy faktycznie patrzeć na coś 5.0 czy może 5.1? No i co w takim razie z głośników polecasz?
Napisano
Jak jesteś zdecydowany na film i grę, to subwofer musi być. Filmy na płytach są w 5.1, a nie 5.0 równie dobrze czemu nie 4.1?icon_wink.gif jest to element ścieżki filmu, dodatkowo w trybie wielokanałowym amplituner ma małą wydajność by dać dobre niskie tony tzn prąd na kolumny.
Jakie kolumny , niestety dużego wyboru zestawów 5.1 w tym budżecie to nie masz , może coś jeszcze znajdziesz poza tym co już napisałem, jakiś zestawik yamaha ns150, a może jakiś salon z czymś wyjdzie?
Niemniej kolumny te Pioneer to wyrzucanie kasy w błoto, nie tylko w kontekście tego amplitunera, ale nawet najtańszych modeli.
Napisano
Masz gdzie postawić ? icon_wink.gif
Nawet normalna kolumna żeby dobrze zagrać musi mieć trochę przestrzeni dookoła, a taka z bocznym głośnikiem basowym z metr to minimum.
Prędzej model 506 jak jamo i cenowo też może wyrobisz.
Napisano
Część.

Jeśli jednak zdecydujesz się na zestaw kina domowego to celuj w coś lepszego niż kolumny pioneera. 830 jest ok choć seria 9 gra już dużo lepiej.

Biorąc pod uwagę budżet i preferencje proponuje zestaw oparty o kolumny melodika bl30 lub magnat quantum 675 oraz elektronikę onkyo 545 lub Yamaha 481.
Oba te zestawy zapewnia ci prawidłowe odwzorowanie kina domowego a przy tym będziesz mógł posłuchać na tym przyzwoicie muzyki.

W razie pytań lub wycen zapraszam