Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć! Właśnie wprowadzam się do nowego mieszkania, od dawna mam marzenie, aby zmontować sobie fajny sprzęt grający, naczytałem się o tym dość trochę, ale dalej wielu rzeczy nie rozumiem, postanowiłem poprosić was o poradę, abym mógł w ogóle zdecydować na jakie odsłuchy się udać..

Sprzęt będzie w pokoju, który jest wagonem, ma 580cm na 270cm, sofa względem sprzętu będzie na dłuższej ścianie z boku pokoju.
Chciałbym wydać max 2-2,5 tys. na sprzęt i max 2k na kolumny stereo, oczywiście z chęcią wydam mniej.

Wymagania są następujące: Ma mieć możliwość podłączenia telefonu przez bluetooth/wifi, komputera przez wifi/spotify - wszystkie 3 rzeczy. Ma mieć dobrze rozbudowaną aplikację na androida/windowsa abym mógł wszystko robić z komputera/telefonu bez dotykania pilota (oprócz włączenia).

Ma być ładny i estetyczny, bez pierdyliona przycisków (np. onkyo tx-nr646 jest obrzydliwy, to dla mnie bardzo ważne, jestem estetą i lubię jak coś oprócz tego że dobrze gra, również dobrze wygląda.

Ma mnie nie atakować milionem światełek podświetleń, albo niech atakuje, ale niech będzie funkcja wyłączenia tego w czasie grania - wiem, że np. Yamaha RN500 ma taką funkcję, gdzie gasną wszystkie informacje i pojawiają się tylko wtedy kiedy np. pogłasza się dźwiękz pilota.

Będę mógł podłączyć to do TV, choć to standard, usb mile widziane, ale nie jest konieczne.

Muzyka której słucham - trochę jazzu, electro swingu dla chillu, ale głównie muzyka w stylu hanni el khatib - come alive, lub dorothy - get up, the black box revelation - high on a wire - nie wiem jak taką muzykę zaklasyfikować, więc podaję tytuły ulubionych utworów.

Mile widziany w miarę normalny pobór prądu na stand by, ewentualne podpięcie kiedyś subwofera..

Znajomy bardzo polecał kolumny Dali Zensor 5, są teraz w dobrej cenie, ale nie wiem czy będą dobre dla rodzaju muzyki jaki przytoczyłem powyżej. Bardzo proszę o porady dotyczące amplitunera + głośników -> wszystko z dobrą aplikacją na windows i android, kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać..

Edit: ma obsługiwać telewizor 4k, a muzykę puszczać również przy wyłączonym tv - czytałem że można zainstalować na laptopie foobar i nie powinno być z tym problemu
Napisano
Dawniej by powiedzieli/napisali: "Tak, to Ci tylko w ERZE dopasują" icon_biggrin.gif
Chcesz nowy sprzęt, za 2,5 kzł a przy tym tyle funkcji i może jeszcze dobry dźwięk?
Przecież sam tylko element zestawu, który będzie miał podobne funkcje pochłonie większość Twojego budżetu.
A gdzie dobry napęd, a gdzie kolumny? O przyzwoitym okablowaniu tylko wspomnę.

Kolmny Dali Zensor 5 są jak na nowe może nie najgorsze. Ale w porównaniu do używanych w tej cenie to tylko budżetówka. Tak sobie grająca.

Napisano
Oczywiście jestem w stanie zrezygnować z iluś rzeczy, aby osiągnąć choć część zamierzonego efektu, wypisałem wszystko co tylko sobie wymarzyłem, wiem że po zderzeniu z rzeczywistością bardzo prawdopodobne, że niewiele z tego zostanie icon_razz.gif

Masz jakieś propozycje odnośnie używanych kolumn, chętnie rozejrzę się na rynku wtórnym, jeśli naprawdę warto! I dalej up pytanie jaki amplituner do owych kolumn icon_smile.gif
Napisano
Piszesz masę sprzeczności .
Dlaczego piszesz o muzyce, gatunkach muzycznych, ergonomii obsługi, a za przykład dajesz amplitunery kinowe ?( tam są inne priorytety i założenia ) Po grzyba taki sprzęt muzyczny ma obsługiwać 4K ?

Np.
Skoro chcesz i widzisz sens amplitunera kinowego piszesz że na kolumny stereo chcesz wydać 2 tys

Cytat

Chciałbym wydać max 2-2,5 tys. na sprzęt i max 2k na kolumny stereo, oczywiście z chęcią wydam mniej.

Jaki sens ampli kinowego i dwu kolumn ? Kupując ampli kinowy godzisz się poniekąd na gorszą jakość dźwięku, a z jego plusa, czyli efektów kinowych za głową rezygnujesz, bo kupujesz dwie kolumny icon_wink.gif

Albo to zdanie

Cytat

Wymagania są następujące: Ma mieć możliwość podłączenia telefonu przez bluetooth/wifi, komputera przez wifi/spotify - wszystkie 3 rzeczy. Ma mieć dobrze rozbudowaną aplikację na androida/windowsa abym mógł wszystko robić z komputera/telefonu bez dotykania pilota (oprócz włączenia).

Kupując odtwarzacz sieciowy, czy amplituner multimedialny, po grzyba bth i muza ze smartfona, przecież sam w sobie ma tyle serwisów muzycznych kilka tys stacji radiowych i w końcu możliwość wpięcia dysku , czy pendriva z muzyka, że po co łapać za telefon i się z nim męczyćicon_wink.gif

Według mnie Dali 5 raczej przeciętne do takiej muzyki i tych amplitunerów kinowych, czy sieciowych, są ciekawsze i tańsze.
Napisano (edytowany)
Masa sprzeczności wynika z tego, że nie do końca ogarniam całą tą technologię. Chcę mieć 2 kolumny, systemy z dodatkowymi głośnikami nie wchodzą w grę. Ale chciałbym też móc podłączyć amplituner do telewizora, który odtwarza w rozdzielczości 4k, nie wiem czy to standard, czy odtwarzacz musi być jakiś specjalny. WiFi/Bluetooth bo słucham głównie własnej muzyki, pozrzucanej z przeróżnych zakątków internetu, spotify, bo często używam poza tym, gdzie poznaję mnóstwo fajnych utworów. Pomóżcie mi proszę trochę to ogarnąć, na pewno sprecyzuję wtedy moje potrzeby.. Widziałem np. artykuł z audio, gdzie piszą o amplitunerze przystosowanym do tych wszystkich rzeczy: http://audio.com.pl/newsy/sprzetowe/22214-...r555-i-tx-nr656

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości!
Napisano
Idź w kierunku amplitunera sieciowego stereo np. Onkyo TX-8150. Ma wszystko co potrzebujesz. TV podepniesz kablem cyfrowym do amplitunera. Wyświetlacz się wygasza w trybie Pure Audio. Jak Onkyo ci się nie podoba to masz jeszcze Yamahe 602 i Pioneer SX30.
Napisano (edytowany)
Bardzo dziękuję, zaraz biorę się za czytanie o wszystkich trzech! Czy możesz jeszcze polecić kolumny, które pasowałyby do wyżej przytoczonych utworów? W grę wchodzą zarówno kolumny nowe jak i używki!

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości!
Napisano
Poczytać i posłuchać na pewno powinieneś . Masz mylne wyobrażenie co do jakości i funkcji, także chyba potrzeb i ich zaspokojenia.

Cytat

Chcę mieć 2 kolumny, systemy z dodatkowymi głośnikami nie wchodzą w grę.

A więc amplituner kinowy potrzebny Ci jak przyczepka Niewiadów w kierowcy F1.

Cytat

abym mógł wszystko robić z komputera/telefonu bez dotykania pilota (oprócz włączenia).

Co takiego niezwykłego kryje Twój telefon, pcet czego nie ma wspomniany amplituner sieciowy stereo ? Prościej, po co przesyłać muzykę z smartfona Bluthem do amplitunera jak masz, czy możesz mieć ją fizycznie w amplitunerze, bo ma www i wejście usb na pendriva. Wiem że bth to często "gratis" ale wierz mi to nie jest bezstratna forma przesyłu;)

Cytat

chciałbym też móc podłączyć amplituner do telewizora, który odtwarza w rozdzielczości 4k, nie wiem czy to standard, czy odtwarzacz musi być jakiś specjalny.

Jak masz bluraya to podłącz go do tego telewizora 4K dobrym kablem hdmi. Telewizor 4K i bluray z odpowiednim wysokiej jakosci materiałem z upscalingiem. Amplituner kinowy miałby sens jakbyś miał zestaw 6-8 kolumn, a nie dwie, wtedy Bluraya podłączasz hdmi do amplitunera ten obrabia ścieżkę filmu-dźwięk( bo do tego w sumie jest ) i puszcza obraz dalej na TV .

W amplitunerach sieciowych stereo masz np. wejścia optyczne dla podpięcia TV i wtedy nagłaśniasz wszystko co chcesz oglądasz w danej chwili na Tv.
Oczywiscie są też klasyczne RCA, Phono jest też coaxial i USB które to mają bardzo dobre DAC'i do obróbki plików muzycznych nawet wysokiej jakości.
W zależności od modelu masz wszystkie funkcje sieciowe ale po kablu (yamaha RN500, onkyo TX 8130), lub wyższe modele ( rn602, tx 8150) gdzie funkcje sieciowe są także dodatkowo przez wi-fi oraz jest parę innych dodatków typu bth, jakieś dodatkowe zdublowane wejście .

Cytat

Mile widziany w miarę normalny pobór prądu na stand by

To chyba nie to forum i problem, różnice miedzy poborem 0,2W a 0,5W w stand-by rocznie oscylują w granicach kilkunastu groszy. . Średnio 0,3W razy 365 dni jakieś 109W... 1kWh kosztuje z 70gr, teraz podziel, o co więc pytasz ?

Kolumny na dłuższej ścianie, to dobrze. Kolumn pewnie od tylnej ściany za bardzo nie odsuniesz bo wąski pokój wiec raczej kolumny z przednim brem, jak tylni można zatkać zatyczką. Dali 5 to bardzo stonowane kolumny, nie lubią głośnego grania. Bardziej coś Monitor Audio bx5, może STX electrino 150, lub 250 przyjemnie zgrywa się z taką elektroniką niezbyt ciepło grającą. Można by wymieniać, zależy jakie brzmienie lubisz , detaliczne , zimne , cieplejsze, bardziej miękkie itd
Napisano
Promat Audio, dziękuję, dorzucam wspomniane kolumny do woreczka z którego później wybiorę sprzęt!

Jacek75:
Co takiego niezwykłego kryje Twój telefon, pcet czego nie ma wspomniany amplituner sieciowy stereo ? Prościej, po co przesyłać muzykę z smartfona Bluthem do amplitunera jak masz, czy możesz mieć ją fizycznie w amplitunerze, bo ma www i wejście usb na pendriva. Wiem że bth to często "gratis" ale wierz mi to nie jest bezstratna forma przesyłu;)

- To o czym piszesz, to znaczy, że mogę wrzucić na stronę amplitunera muzykę do różnych folderów i potem puszczać ją bezpośrednio z niego za pomocą jakiejś aplikacji/pilota?

Jak masz bluraya to podłącz go do tego telewizora 4K dobrym kablem hdmi. Telewizor 4K i bluray z odpowiednim wysokiej jakosci materiałem z upscalingiem. Amplituner kinowy miałby sens jakbyś miał zestaw 6-8 kolumn, a nie dwie, wtedy Bluraya podłączasz hdmi do amplitunera ten obrabia ścieżkę filmu-dźwięk( bo do tego w sumie jest ) i puszcza obraz dalej na TV .

- Nie mam bluraya, nie mam nic w zasadzie, zamierzam kupić TV 4K, amplituner i 2 kolumny, to wszystko. Wszystkie filmy, muzyka będą puszczane z plików, nie z płyt CD, więc w zasadzie nie potrzebuję bluraya, tym bardziej, że wiążę się z nim dodatkowy koszt. Może kiedyś, ale na pewno nie w ciągu najbliższych lat. Chciałbym mieć możliwość puszczenia moich ulubionych teledysków z YT z laseczkami, które cieszą nie tylko ucho, ale i oko - stąd wymaganie podłączenia do telewizora 4k..

W amplitunerach sieciowych stereo masz np. wejścia optyczne dla podpięcia TV i wtedy nagłaśniasz wszystko co chcesz oglądasz w danej chwili na Tv.
Oczywiscie są też klasyczne RCA, Phono jest też coaxial i USB które to mają bardzo dobre DAC'i do obróbki plików muzycznych nawet wysokiej jakości.
W zależności od modelu masz wszystkie funkcje sieciowe ale po kablu (yamaha RN500, onkyo TX 8130) lub wyższe modele gdzie funkcje sieciowe są także dodatkowo przez wi-fi oraz jet parę innych dodatków typu bth, jakieś dodatkowe zdublowane wejście .

- Czyli rozumiem, że zamiast poszukiwać amplitunera sieciowego do kina domowego, tańszym i lepszym rozwiązaniem dla moich potrzeb będzie amplituner sieciowy stereo, po prostu muszę znaleźć taki z wifi/blueetoth?
Napisano
Cytat

- To o czym piszesz, to znaczy, że mogę wrzucić na stronę amplitunera muzykę do różnych folderów i potem puszczać ją bezpośrednio z niego za pomocą jakiejś aplikacji/pilota?

Nie znam wszystkich możliwości każdego sprzętu. Można prosto bez tel. i lepszej jakości np. Możesz wpiąć dysk HDD, pendriva wprost do usb na którym masz przecież porządek, katalogi z muzyką... słuchasz sobie płytki XYZ a jak masz pomysł na inna w międzyczasie sobie ją wyszukujesz.
Kolega korzysta z smartfona do takiego sieciowego amplitunera, ale nie by wysyłać z niego muzykę (jakość), tylko po to by sterować pośrednio dyskiem NAS podpiętym pod router, czy podglądem piosenki, głośnością.
Poza tym że masz w usb pendriva z setkami albumów to przecież do "zaprogramowania" są tysiące tematycznych stacji radiowych i serwisów muzycznych, czy więc smartfon ma tu sens jako źródło muzyki ?

Cytat

- Nie mam bluraya, nie mam nic w zasadzie, zamierzam kupić TV 4K, amplituner i 2 kolumny, to wszystko. Wszystkie filmy, muzyka będą puszczane z plików, nie z płyt CD, więc w zasadzie nie potrzebuję bluraya, tym bardziej, że wiążę się z nim dodatkowy koszt. Może kiedyś, ale na pewno nie w ciągu najbliższych lat. Chciałbym mieć możliwość puszczenia moich ulubionych teledysków z YT

To co ten amplituner kinowy miałby robić z tym obrazem skoro nie masz ani bluraya ani filmów, czyli obrazu ?
Jak oglądasz filmiki z YT , to raz że nie wyśle Ci TV obrazu do obrobienia do amplitunera i ten nie prześle go z powrotem cudownie poprawionego, bo z g..a bata nie ukręci.
Tv4 K ma sens przy świetnym sygnale/płycie z FHD z blurya, lub dobry sygnał HD z odpowiedniego kanału i raczej z własnego talerza sat.
Obraz na filmach z YT jest przeciętny, a dźwięk tym bardziej , znaczy taki TV 4K można sobie kupić, lepsze to i przyszłosciowe bardziej niż niż wycofywane pomału 3D . Natomiast zastosowanie amplitunera kinowego w takiej opcji nie ma żadnego sensu na żadnej płaszczyźnie , ani jakości dźwięku, ani obróbki filmowego dźwięku i obrazu( bo jaki obraz jak nie ma bluraya), ani łatwości obsługi.

Cytat

- Czyli rozumiem, że zamiast poszukiwać amplitunera sieciowego do kina domowego, tańszym i lepszym rozwiązaniem dla moich potrzeb będzie amplituner sieciowy stereo, po prostu muszę znaleźć taki z wifi/blueetoth?

Tańszym to nie wiele, ale lepszym jakościowo. Amplituner kinowy za te pieniądze to kiepska jakość w muzyce, kłopoty z poprawnym wysterowaniem niektórych kolumn. Zaś nowoczesny amplituner stereo sieciowy oferuje lepszą jakość muzyce, ma lepsze parametry, wydajność, także cyfrowe podłączenia ( jakie pisałem już ), dodatki itd. .
Po to one powstały że jak ktoś chce sieciowości i lepszej jakości brzmienia stereo, a nie stać go na klasyczny wzmacniacz i oddzielny odtwarzacz sieciowy żeby nie musiał męczyć się z amplitunerem kinowym.
Co do poszukiwań tychże to nie musisz napisałem Ci przecież są dwa modele w twoim budżecie rn602, tx 8150 icon_mrgreen.gif .
Napisano
Dziękuję za opinię Jacku!

W trakcie poszukiwań znalazłem również Onkyo TX-NR646 który jest w przecenie, po tej samej cenie co 2 wspomniane wyżej egzemplarze, ma za to dużo więcej możliwości, gdybym kiedyś zmieniał mieszkanie na większe, chciał kino domowe, jest napisane, że przetwarza obraz 4K, dodatkowo ma 2 strefy, więc mógłbym pociągnąć kable do drugiego pokoju aby tam również grała muzyka. Co myślicie o takim sprzęcie? Mam wrażenie, że ma wszystko to samo + kilka bonusów, ciekaw jestem jakiej jest jakości w porównaniu z TX-8150 czy R-N602.,.