kenczorf Napisano 30 września 2016 Udostępnij Napisano 30 września 2016 Witam ponownie,Jakiś czas temu udało mi się kupić dzięki Wam zestaw kina na który w moim budżecie nie mogę narzekać.Obecnie do odtwarzania filmów BR używam PS3. Z racji, że już nie gram a mam kupca pomyślałem, że dołożę kilka stówek i kupie odtwarzacz. W pierwszej kolejności pomyślałem o takich, żeby przyszłościowo odtwarzał BR 4K ale ceny od 2k w górę mnie odstraszyłyPóki co ceny filmów 4K i tak są spore, więc dałem sobie z tym spokój.Co polecacie? BR będzie głównie użytkowany do filmów oraz do sporadycznie do muzyki z CDObecnie mam:TV Samsung UE55JU7500Amplituner Yamaha RX-V479Zestaw głośników TAGA 606 SESub TAGA TSW 90 v3Cena myślę, że ok 1000 - mogę trochę dołożyć ale nie drugie tyle (nie jest to wymóg ale fajnie jakby się komponował z ampli Yamahy)I najważniejsze czy wymieniając PS3 na sprzęt za 1000 pln poczuje/zobaczę jakąkolwiek różnice w obrazie lub dźwięku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2016 Udostępnij Napisano 1 października 2016 Witaj,Jak chcesz żeby się komponował to jest model Yamaha BD477 za 799 zl.Jeśli chcesz coś innego to celuj w Sony, Panasonic. Jeśli często korzystasz z filmów na plikach to raczej Panasonic.Pzodrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 1 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2016 Fajnie jakby się komponował z ampli ale nie jest to wymóg. Zapomniałem dodać, że BR ma odtwarzać filmy również 3D, więc S477 odpada. Co sądzicie o S677? Czy będzie różnica w porównaniu do PS3? Czy warto mieć odtwarzacz skalujący obraz do 4K, skoro TV sam skaluje obraz?Jeśli chodzi o filmy z plików to obecnie mam serwer na routerze i odtwarzam je przez TV a on wysyła dźwięk do ampli. Ma to woje wady bo TV ogarnia maksymalnie DTS i nawet jeśli dźwiek jest w DTS HD MA to go nie odtworzy, Jeśli bym odtwarzał pliki mkv wprost przez blu ray to będzie HD MA? Kiedyś próbowałem amplitunerem odtwarzać pliki ale się nie dało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 1 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2016 Nie mogę znaleźć jednoznacznej opinii czy warto kupować odtwarzacz BR z upscalingiem do 4k, jeśli ma się TV który to robi? Samsung JU7500 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 października 2016 Udostępnij Napisano 3 października 2016 Amplituner nie odtwarza plików filmowych, żaden, jedynie pliki audio i obrazy.Skaler skalerowi nie równy. Nie wiem jak dobrze skaluje ju7500 bo go nie znam. Dobre procesory w BD czy amolitunerach powodują poprawę obrazu.Mkv odtwarzane przez BD beda miały HD MA.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 3 października 2016 Udostępnij Napisano 3 października 2016 Z reguły skalery w telewizorach są lepsze, dopasowane do charakterystyki użytego panelu, więc lepiej zostawić robotę elektronice telewizora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 3 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2016 W porządku. Zdecydowałem się na Yamahe S677. Wyższy model miał właśnie skalowanie do 4K, ale jest droższy o 500zł. A w żadnym sklepie nie potrafili udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Usłyszałem, że jedno z drugim będzie się gryzło więc żebym np w TV wyłączył - a nie mam takiej opcji. Inny znowu stwierdził, że BR mi przeskaluje do lepszej a potem TV przekształci do jeszcze lepszej i idąc jego tokiem myślenia wyszło by mi pewno 16K Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba.81 Napisano 3 października 2016 Udostępnij Napisano 3 października 2016 Ja mam Yamaha BD-S667.Jestem zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 3 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2016 Po pierwszych testach wszystko jak najbardziej ok oprócz jednej rzeczy. Po włączeniu filmu z napisami z pliku nie wyświetla mi polskich znaków. Wystarczy, że wcisnę przycisk "on screen" i zaraz wyłączę to pojawiają się Polskie znaki... Też tak masz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 W jakim formacie jest plik tekstowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 4 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2016 Film MKV a napisy SRT. Tylko takie ściągam bo TV txt nie czytałNie widzę też opcji zmiany rozmiaru czcionki napisów....niema jej czy źle szukałem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 O ile dobrze pamiętam to nie ma takiej opcji.SRT są ok. Powinno czytać. Z ciekawości skonwertuj do SUB lub TXT i zobacz jak jest na BD.Generalnie musisz nacisnąć on screen żeby pojawiły się polskie znaki? Jak tego nie zrobisz to są szlaczki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 4 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2016 Tak dokładnie. Z płyty jest ok, a z plików muszę nacisnąć on screen, żeby pojawiły się polskie znaki. Wcześniej wyświetla "tm" c lub r w kółku itp, coś jak przestawione kodowanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2016 Udostępnij Napisano 5 października 2016 Powiem ci dziwna sprawa. Może guzik "on screen" zmienia sposób odczytu kodowania? Co na to mowi instrukcja? Wygląda że to nie jest jakiś poważny problem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 5 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 października 2016 Tak, naciskając on screen pojawia się menu i od razu zmienia się kodowanie. Więc działa on tak jak powinien, tylko dlaczego zmienia kodowanie napisów i dlaczego nie jest to odpowiednio domyślnie ustawione? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 października 2016 Udostępnij Napisano 6 października 2016 Bo może, nie wiem nie sprawdzalem, kodowanie domyślnie ustawione jest pod .txt i nie pod UTF-8.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 6 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2016 Nie znalazłem ustawień kodowania napisów. Jest rozbudowane menu do ustawień napisów, ale dotyczą one tylko napisów informacyjnych wyświetlanych przez odtwarzacz.Nie mam porównania do innego BR, ponieważ używałem PS3, ale poniżej moje spostrzeżenia:Obraz bdb - lepsze odzwierciedlenie kolorów w stosunku do PS3Małe napisy na wyświetlaczu w dodatku nie czyta audio text z płyt. Pokazuje tylko czas i numer piosenkiDługo startujePomimo ustawień, że dźwięk z płyty ma być po angielsku a napisy polskie to i tak muszę je ustawiać w menu filmu za każdym razemBrak WIFI 5GHZ. Film mkv zajmujący 18GB potrafi 30s wczytywać zanim zacznie odtwarzać. Ten sam plik na TV idzie od razu. Dodatkowo przy dużych plikach potrafi rozłączyć i trzeba uruchamiać od nowa.Wczoraj zgubiło mi wifi. Tzn zasięg był cały czas w granicy 90% ale odtwarzacz nie widział żadnej sieci. Trzeba było wyłączyć z prądu żeby wróciło do normyDźwięk z CD ładniejszy niż przy PS3Brak regulacji czcionki, i wielkości napisów przy BR jak i plikach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2016 Udostępnij Napisano 7 października 2016 Szczerze?Może być w takim razie lepiej. Możesz go wymienić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 7 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2016 Wymienić na inny w ramach reklamacji? Czy oddać w celu zakupienia innego? I co rozumiesz przez "może być lepiej" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2016 Udostępnij Napisano 8 października 2016 Według Twojego opisu a moim subiektywnym zdaniu, ja oczekiwał bym czegoś więcej od BD za takie pieniądze. Masz do niego za dużo uwag. Jednak to już Twoja indywidualna sprawa.Myślałem o wymianie na inny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 8 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2016 Zobaczę czy jest możliwość oddania. Co proponujesz w podobnych pieniądzach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 października 2016 Udostępnij Napisano 10 października 2016 Stabilność działania Sony i Panasonic. Odtwarzanie szerokich formatów LG. Z tym że LG szukaj starszych modeli da się dostać jeszcze nowe tych które mają standardowa szeroka obudowę, a nie te nowe mikro.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 10 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2016 Możesz podać konkretne modele? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 października 2016 Udostępnij Napisano 11 października 2016 Panasonic dmp570, 460 z tańszych. Lg bd 736Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczorf Napisano 11 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2016 Dzięki. Sprawdzimy jak jest ze zwrotami towaru w RtvEuroAgd. W MM niema problemu - biorą wszystko na klatę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts