Bronisław #1 Napisano 15 października 2016 Witam Panie i Panowie!Kompletuje swój pierwszy zestaw stereo. Chciałbym, aby miało to sens,ale utknąłem na kolumnach. Proszę pomóżcie:)pomieszczenie: 16 mbudżet: 500,-rodzaj muzyki: głównie soul, hip-hop, funk, jazz, 80s poppozostałe elementy zestawu: Technics SU-Z2 (2x35 przy 8ohm),gramofon Technics SL-3210. Dodatkowo pod aux wyląduje na pewno jakiś BT.Myślę o czymś podstawkowym. Nie słucham muzyki głośno, ważne jednak,aby kolumny poradziły sobie w pomieszczeniu tej wielkości i nie byłyubogie w bas. Ze względu na charakter pozostałej części zestawu i sam budżetw grę wchodzi chyba tylko coś używanego, chętnie vintage. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 15 października 2016 Z uwagi na niezbyt mocny wzmacniacz kolumny podstawkowe nie mogą być zbyt wymagające pod względem zasilania - więc nie licz też na jakieś szczególnie wyeksponowane niskie tony.Nie zastanawiałeś się nad tym by sprzedać wzmacniacz? Za 300-400zł można już kupić zdecydowanie lepszy i mocniejszy wzmacniacz (oczywiście używany), a drugie tyle przeznaczyć na kolumny,Byłoby dobrze gdybyś podał trochę więcej szczegółów - zgodnie z "Pierwszymi postami" (link do tego tematu masz poniżej).PozdrawiamPS. Masz podstawki do kolumn? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bronisław #3 Napisano 15 października 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź. Zapoznałem się już "pierwszymi postami", więc doprecyzowując temat:1, Wzmacniacz, choć pewien związek emocjonalny mamy (piękne wychyły:),jestem gotów zamienić na coś mocniejszego, ale również chętnie na coś z przełomu 70/80.Wiem, że to spraw drugorzędna, ale wizualnie i materiałowo sprzęt z tamtych lat najbardziej mi odpowiada.2. Pomieszczenie to domowa pracownia fotograficzna. Nie jest w żaden sposób przygotowane do odsłuchu.Ma regularny kształt, jest przestronne, nieprzeładowane meblami. Za dnia muzyka przygrywa raczej w tle ze źródła cyfrowego (spotify etc.),a wieczorami zestaw ma napędzić gramofon. To ostatnie to świeży zakup, wiec taka symbioza będzie nowym doświadczeniem.3. Nie posiadam podstawek - kolumny będą stały na solidnym drewnianym regale, czyli odległość od ściany będzie niewielka.Jestem otwarty na wszelkie sugestie, nawet jeśli będę musiał zmienić swoje założenia:)Czy jeszcze jakieś informacje mogą być pomocne?Pozdrawiam! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #4 Napisano 15 października 2016 Rzeczywiście poczytaj i podaj więcej szczegółów, rysunek pomieszczenia z zaznaczonymi meblami i sprzętem, odległościami kolumn od ścian.Jaki dźwięk lubisz, jaką barwę, jaśniejszy, ostrzejszy, chłodniejszy, bardziej szczegółowy i twardy, czy ciemniejszy, łagodniejszy, cieplejszy, soczysty, miękki itp?Jeśli nie kupiłeś wzmacniacza, to warto zastanowić się nad inny, bo ten Technics to słaby model. Zarówno mocowo jak i jakościowo.Tak, na pewno powinno się takie kolumny postawić na standach, by lepiej zagrały. Podstawy powinny być stabilne, ciężkie.Najlepiej stalowe lub żeliwne z możliwością wsypania do "nogi" suchego (wyprażonego w piekarniku) piasku, dla dociążenia.Głośniki wysokotonowe kolumn powinny się wówczas znaleźć na wysokości uszu siedzącego słuchacza.Znasz temat prawidłowego ustawienia kolumn i akustyki pomieszczenia odsłuchowego?To ABC dobrego dźwięku. Połowa sukcesu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #5 Napisano 15 października 2016 To jeżeli Ci się podoba wzmacniacz i nie będziesz przesadnie głośno grać - to na początek może zostać.Zresztą podana przez Ciebie moc jest chyba w rzeczywistości trochę wyższa (bo zasilacz jest w miarę solidny i pobór mocy też niczego sobie).Zauważ, że przed Tobą jeszcze trochę eksperymentów z akustyką (jakiś dywan, inne "przeszkadzajki" by nie było gołych ścian). Więc spokojnie można zacząć od kolumn, a potem myśleć o lepszym dźwięku (i wzmacniaczu).Poszukaj artykułów o akustyce i poczytaj trochę - naprawdę warto!rozmieszczenie kolumn w pomieszczeniu (z dźwiękiem, interaktywna strona)http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/kalkulator ustawienia kolumnhttp://noaudiophile.com/speakercalc/orazhttp://www.hunecke.de/en/calculators/loudspeakers.htmlMoże nie będzie od razu bardzo dobrze, ale nie znamy jednak zbyt dokładnie Twoich warunków odsłuchowych - a można już od czegoś zacząć. Oczywiście inni koledzy mogą się ze mną nie zgodzić (bo jak ma być zakup - to od razu dobry), ale decyzja należy do Ciebie. W końcu nic nie stoi na przeszkodzie by stopniowo dojść do dobrego dźwięku!Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach