Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam mam pytanie dotyczące głośników samochodowych ( 2 model: https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/glos...tm_campaign=xml HERTZ DCX 690.3 ) , mianowicie chcę zrobić z nich komumny tzn obudować i postawić w pokoju. Moje pytanie brzmi czy po 1 muszę do nich kupić koniecznie wzmacniacz samochodowy o jakiej mocy i w jakiej cenie, 2 najważniejsze pytanie czy będę w stanie podłączyć je do komputera. Nie mam żadnej wiedzy na te tematy więc niektóre pytania mogą być oczywiste dla niektóry ale proszę o pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Napisano
Z danych producenta wynika, że głośnik jest wysokoskuteczny przy impedancji 4 Ohm. Jednocześnie nie ma informacji o wartości minimalnej impedancji. W każdym razie, abstrachując od tego jak będzie to-to grało, spokojnie możesz w miarę mocny (powiedzmy powyżej 30 W), dowolny wzmacniacz użyć, który będzie dysponował wyjściem 4.Ohmowym. z kompem połączysz wzmacniacz poprzez kable RCA na przykład.

PS Niezbyt dobrze kolego Nox utrafiłeś tematem w dział, chyba że te głośniki miałyby służyć do zastąpienia systemu wielogłośnikowego kina domowego.
Napisano
Też wydaje mi się, że to pomysł fatalny, trzeba mieć bardzo dużą wiedzę na temat konstrukcji kolumn i osłuchanie, nie wspominając o sprzęcie pomiarowym, żeby wyszło jak należy. Pod tym względem uważam, że warto zaufać profesjonalnym konstruktorom i pomyśleć o takowej konstrukcji używanej.