michal124 Napisano 4 listopada 2016 Napisano 4 listopada 2016 WitamJest to mój pierwszy post więc chciałem się ze wszystkimi przywitać nie wiem czy trafiłem do dobrego działu także z góry przepraszam jeśli napisałem nie tu gdzie trzeba.Planuję budowę sali kinowej w wyodrębnionym pomieszczeniu w piwnicy. Pokój ma wymiary 5,75 x 5,75 m wysokość 2,5 m. Jest w nim już skończona wentylacja oraz rozprowadzona instalacja elektryczna. Czy jest na forum osoba najlepiej z Krakowa i okolic, która podjęłaby się pomocy w zaprojektowaniu takiego pomieszczenia pod względem akustycznym? Chodzi mi o kwestie związane z jego wygłuszeniem, potrzebnymi materiałami oraz pomoc w doborze sprzętu.Jeśli przerabiał ktoś podobny temat jaki może być koszt wygłuszenia takiego pomieszczenia ? Pozdrawiam,Michał Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 listopada 2016 Napisano 4 listopada 2016 Ja jestem z krakowa. Tak naprawde zależy to bardziej od tego ole chcesz wydać. Bo takie domowe kino z adaptacją akustyczną to koszt od nie wiem 5-7 kzł do nieskończonosci lub prawie nieskończoności.Maly problem w tym, że pokój jest dokladnie w ksztalcie kwadratu. Na szczęście jest tylko z przeznaczeniem na kino więc ustrojami można zniwelować odbicia. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 listopada 2016 Napisano 4 listopada 2016 Witaj Michale,Możemy Ci pomóc. Chodź pomieszczenie w kształcie kwadratu to najgorsze z możliwych. Coś zaradzimy.Napisz do nas maila umówimy się na wizytę i poglądowe obejrzenie pomieszczenia.Jest jakiś budżet o którym myslales wstępnie? Odpisz, cytując
michal124 Napisano 4 listopada 2016 Autor Napisano 4 listopada 2016 Budżetu jeszcze określonego nie mam, chciałem rozważyć kilka propozycji od tańszych po te trochę droższe. Będzie to moja pierwsza instalacja tego typu więc myślę że nie potrzebuje sprzętu z górnej półki by spełnił swoje zadanie. Za samo wygłuszenie i adaptację pomieszczenia na jaki koszt muszę się przygotować żeby to było zrobione zgodnie ze sztuką? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 listopada 2016 Napisano 4 listopada 2016 Wycenić tak od razu to się nie da. Co masz na podlodze? Rozumiem, że ściany są gole? Co będzie źródłem? Telewizor czy rzutnik? Widzisz. Narazie to wróżenie z fusow.Jakiej wielkosci chcesz ekran? Niekoniecznie bym gluszył. Przy kwadracie trzeba by stosować i wygłuszenie i rozpraszanie ale bez przesady. To zależy też co masz na podłodze. Odpisz, cytując
michal124 Napisano 4 listopada 2016 Autor Napisano 4 listopada 2016 Tak ściany gołe, na podłodze płytki. Na pewno ma być rzutnik,,sprzęt chciałem kompletować w późniejszym etapie a teraz zająć się samym przygotowaniem sali. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 listopada 2016 Napisano 4 listopada 2016 Acha. No to jasna sprawa. Musisz trochę nad tym popracować bo napewno jest tragedia sprobój coś mowiąc przejść po calym pomieszczeniu. Zobaczysz jak będzie rósł i opadał poziom dzwięku. Bedzie się też dziwnie to wszystko odbijalo. Chodzi o dziwne uczucie . Wrzuć mi na prv nr telefonu to pogadamy.Mam trochę namierzonych ustrojow akustycznych. Przydałoby się w takim układzie położyć wykładzinę na podlogę. Też polecam kanapę, ale nie skorzaną. Przydaloby się, żeby ekran wisiał ze 20-30 cm od sciany. On mocno zniweluje odbicia.Zależy co chcesz zrobić ze ścianami bo to już kwestia wystroju. Przydałaby się biblioteczka lub kotary wiszące ale to już musimy obgadać. Dobrze byłoby jak cokolwiek byś poczytał o akustyce. Zwróć się do F1Angel on ma odpowiednie linki lub poszukaj na którymś wątku bo chłopaki często wrzucają. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 listopada 2016 Napisano 7 listopada 2016 Jeśli pomieszczenie jest puste do zrobienia jest sporo. Przyjedziemy obadamy i powiemy. Jest super film na Youtube o eliminacji echa w pomieszczeniu. Facet dokłada coraz to różne absorbery. Słychać różnice nawet na filmie z sieci. Jak kogoś to interesuje mogę go poszukać.Pozdrawiam Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 listopada 2016 Napisano 7 listopada 2016 S4, wrzuć proszę. Żetelnych informacji nigdy za wiele.Tu masz przyklad rzutnika, ktory kupił mój kuzyn i poleca. Jeszcze wyslał 2 przyklady nad ktorymi się zastanawiał.http://www.projectorcentral.com/Epson_Euro...culator-pro.htmhttp://www.projectorcentral.com/BenQ-W1070...culator-pro.htmhttp://www.projectorcentral.com/Epson_Euro...culator-pro.htmMasz tam też kalkulatory wielkości rzucanego obrazu w stosunku do odległości.Ja osobiście nie jestem fanem rzutników. Jeśli już to profesjonalnych Barko. Oglądam na plaźmie Panasonic GT ale nie ma ich już w sprzedaży, poza tym większe formaty byly w kosmicznych cenach, a na taką salę kinową przydałoby się coś większego. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 listopada 2016 Napisano 7 listopada 2016 Nie mogę znaleźć tamtego filmu. Był o tyle lepszy że facet dokłada absorbery po kolei i robil test.https://m.youtube.com/watch?v=26Ao9uQTlj4 Odpisz, cytując
Recommended Posts