Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Swego czasu kombinowałem trochę nieudanie z soundbarem oraz amplitunerem KD, teraz postanowiłem że swój zestaw audio oprę jednak na amplitunerze stereo, dwóch monitorach oraz subwooferze.

Miejscem do nagłośnienia jest pokój z aneksem kuchennym, jakieś 30m2.
Jako że mam małą córeczkę to niestety kolumny podłogowe nie wchodzą w grę i zdecydowałem się na monitory.
Słucham dużo muzyki elektronicznej oraz RnB, więc chciałem je wesprzeć subwooferem.
Jako amplituner wybrałem Onkyo TX-8130.
Monitory niestety musza stać na szafce rtv, pod telewizorem, subwoofer za łóżkiem tak aby był poza zasięgiem szkraba.
Wiem że kwota 2000zł na głośniki + sub nie jest zbyt duża, ale na początek musi wystarczyć.
Myślałem o kolumnach boston acoustics A26 i do tego jakiś sub np MAGNAT Monitor Supreme Sub 302A
Co sądzicie o takim połączeniu?
Napisano
Nie bój się kolumn podłogowych przy małym dziecku. Moja młoda w grudniu kończy 4 lata i nigdy z tym nie miałem problemu, a kolumny stały swobodnie nigdzie nie "wciśnięte". Fakt, maskownice przeważnie założone ale i tak młodej nic nie korciło. Dzięki kolumnom podłogowym nie będziesz też musiał "psuć" stereo subem w tym budżecie. Koledzy z forum napewno znajdą odpowiednie kolumny pod Twój gust muzyczny. Przemyśl to. Pozdrawiam.
Napisano
Kolega ma rację zwróć uwagę czy twoja pociecha ma "niezdrowe zainteresowania" np. kuchenką, kontaktami, lodówką itp. i ją te rzeczy korcą, bo jak nie korci, nie ma co się bać. Boisz się o kolumny, czy małą ... ale równie dobrze dziecko może jakimiś nożyczkami, czy zabawką podrapać ci telewizor, amplituner, czy ścianę .
Niemniej podłogówki byłyby lepsze, a głośniki i tak mają wysoko, a na kolumny dzieci się nie rzucają, więc nie wywróci ich na siebie icon_wink.gif Zwłaszcza jak te mają jeszcze jakieś stabilizujące nóżki, podstawkę(cokół).

Co do Boston A26 graja po ciepłej stronie, więc jak dla mnie nieźle zgrywają się z Onkyo, z większych lepszych monitorów np. Dali zensor 3.
Napisano
Dzięki za podpowiedzi koledzy. Niestety oprócz małej demolki występuje u mnie też problem z miejscem na kolumny podłogowe - musiałby by stać na środku pokoju. O ile mi to nie przeszkadza to niestety mojej drugiej połówki nie dam rady do tego przekonać icon_wink.gif Zenosory słuchałem na żywo i grały świetnie, ale są troszkę ponad mój budżet. Poza tym w niektórych kawałkach brakowało im dołu - przynajmniej na mój gust więc i tak musiałbym się wspomagać subem.
Napisano
Bostony nie.
Także nie obawiał bym się kolumn podłogowych.
Magnat Quantum 677 mają metalową maskownice. Anty kotową icon_smile.gif dziecinne a i pewnie na teściową dadzą rade icon_smile.gif Taki żart.
Myślę że to lepsze rozwiązanie.
Z Monitorów bez suba bo raczej przy tym bym obstawał: ELAC BS 73, Dali Zensor 3

Zapraszam Cie na odsłuch. Jak masz za daleko wysyłam do Ciebie kolumny jak pasują to zostają jak nie to odsyłasz icon_smile.gif
Kupujesz świadomie.

black friday / tniemy ceny