Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dzień Dobry.

Mam nadzieje ze w dobrym dziale umieszczam swoją prośbę o pomoc.
Mam problem, gdyż jestem całkowitym amatorem pod tym względem.

Posiadam monitor, zestaw głośników 5+1
a do tego jestem szczęśliwym posiadaczem dekodera upc.

Mój problem polega na tym, ze nie wiem jak to wszystko podłączyć icon_biggrin.gif

Dekoder chce podłączyć hdmi do monitora!.
Będę miał obraz. (jak moje kalkulacje się sprawdzą) To będę mógł coś widzieć.

zostaje problem z dźwiękiem, a raczej brak dźwięku. Otóż końcówki z kabli głośnikowych wyglądają tak:

DSC01446.jpg

zdj. 1

A wejścia do dekodera są inne

dekoder upc hoorizon.

DSC01446.jpg

Pytanie moje jest takie, jakie przejściówki potrzebuje do tego, gdzie je znaleźć, ile kosztują.
Czy będę mógł jakoś podłączyć wszystkie 5 głośników i subwoofer za pomocą jakieś przejściówki ?

Bardzo dziękuje wszystkim którzy przeczytają i będą chcieli mi pomóc oglądać telewizje i cieszyć się dźwiękiem
Napisano
Tak to jest jak nie pisze się dokładnie co się ma, bo o ile te głośniki, a właściwie kolumny to zestaw tzw. pasywny ( w dużym uproszczeniu to duże kolumny;)) to faktycznie potrzebny jest amplituner kinowy 5.1, lub 7.1.
Jeśli te "głośniki" to jakiś plastikowy zestaw komputerowy gdzie wzmacniaczyk jest zwykle wbudowany w subwoofer to jakoś podepniesz, albo pod dekoder , lub pod monitor ( o ile mają odpowiednie wyjście - bo tak one jak i te głośniki mogą mieć różne opcje połączenia audio).
Lepiej byłoby podpiąć pod monitor wtedy nagłaśniałbyś nie tylko programy z dekodera, ale i inne rzeczy oglądane na monitorze .